Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co myślicie o oponach 155/80/R13

Featured Replies

Napisano

zbliża się czas zmian opon no i zastanawiam się czy nie dać ciut wyższych od tych które mam obecnie, ma ktoś może takie ale spotkał się z ich zastosowaniem zamiast 155/70/R13. Z góry dziękuję

Napisano

> zbliża się czas zmian opon no i zastanawiam się czy nie dać ciut

> wyższych od tych które mam obecnie, ma ktoś może takie ale

> spotkał się z ich zastosowaniem zamiast 155/70/R13. Z góry

> dziękuję

Ja mam takie na zime, spokojnie wchodza nic nie obciera... sa troche bardziej "komfortowe" na malych ostrych nierownosciach. Prawde mowiac jakiegos dramatu w zakretach nie ma... ale klada sie dosyc istotnie. Jak jezdzisz spokojnie i nie pilujesz po zakretach... to nawet moga byc.

Napisano
  • Autor

no to fajnie, jednak 80% szerokości to zawsze 10% więcej niż 70:) nie no staram się w miarę łagodnie wchodzić w zakręty, juz zasadniczo przeguby wkrotce beda do wymiany bo wydaja stukoty ale to jeszcze poczeka, gorzej bedzie jak sie zalozy zapas:), gdyz bedzie ciut mniejszy;0 no ale w koncu zapas to awaryjnie sie zaklada, no zobaczymy, na razie na starych laczkach zimowych popylam ale letnie na aluskach wkrotce wymienie, przynajmniej na osi napędowej

pozdro

Napisano

> dziękuję

155 to szerokość

80 lub 70 to wysokość boku opony mówiąc najprościej

13 to średnica felgi

więc na lato niskoprofilowe opony np.:155/70/13

zimą wysoka i wąska opona np.: 135/80/13

Pozdrawiam

Napisano

> 155 to szerokość

> 80 lub 70 to wysokość boku opony mówiąc najprościej

nono.gif nie tak do końca, ta wartość liczy się w procentach czyli np: 155/80 jest wyzsza i troszeczkę szersza od 155/70

> więc na lato niskoprofilowe opony np.:155/70/13

dokłądnie brawo.gif 155/80 to do Pandy pasuje, a do Uno wydaje mi się że za wysokie.

Napisano
  • Autor

no wszystko sie zgadza, tylko po co te rowerowki na zime,właśnie na lato mnie korci zeby zalozyc 155/80, szersza nie moze byc bo mi ociera z tyłu ale wyzsza czemu nie, w koncu uno jest niskie i kazda mozliwosc podniesienia nie powinna zaszkodzic, a koncu to nie jest Bog wie jaka ingerencja

Napisano

jak zalozycie szanowni koledzy opony 155/80/13 to w rzeczy samej bede pasowaly ale... predkosciomierz bedzie oszukiwal bo srednica kol sie zwiekszy czyli wskazowka bedzie zanizac, druga sprawa to ze opony takie wygladaja jak balony i brakuje z nimi juz tylko super podrasowanych sprezyn z tylu (czyt. podnoszacych auto jak tylko sie da najwyzej) i uniak bedzie gotowy o do zdjecia na strone wiejskituning.prv.pl

jestem zwolennikiem serii albo obnizania autek, ale nie widze powodu zeby zakladac wyzsze opony w uno, komfort poprawi sie niewyczuwalnie, trzymanie drogi rowniez sie nie zmieni, jedynie balony pogorsza wizerunek uniaka i predkosciomierz zacznie oszukiwac, tak wiec po co to robic??

Napisano
  • Autor

dlatego teoretyzuje i się pytam:) i zapewne skonczy sie nowymi dębicami 155/70 i tez bedzie dobrze, takie nowe oponki, oj cos pieknego, mięciutkie i te włoski:) w trabancie jak z rowerowek sie przestawilem na grubsze rowerowki:) 135 to bajka a wczesniej tak tanczyl na koleinach, ze kierownice mozna bylo puscic i albo prosto albo w drzewo:)

Napisano

> jak zalozycie szanowni koledzy opony 155/80/13 to w rzeczy samej bede

> paowaly ale... predkosciomierz bedzie oszukiwal bo srednica kol

> sie zwiekszy czyli wskazowka bedzie zanizac,

Moja seria zawyza jakies 7% (kola 155/70R13) (pomiar z hamowni )

Jak bede teraz w firmie to sie zapne na rolki na tych kolach i zobacze ile przeklamuje (ale pewnie nadal zawyza).

druga sprawa to ze

> opony takie wygladaja jak balony i brakuje z nimi juz tylko

> super podrasowanych sprezyn z tylu i uniak bedzie gotowy o do

> zdjecia na strone wiejskituning.prv.pl

> jestem zwolennikiem serii albo obnizania autek, ale nie widze powodu

> zeby zakladac wyzsze opony w uno, komfort poprawi sie

> niewyczuwalnie, trzymanie drogi rowniez sie nie zmieni, jedynie

> balony pogorsza wizerunek uniaka, tak wiec po co to robic??

155/80R13 nie sa kosmicznie wyzsze od 155/70R13 dodatkowo jak ktos sobie chce podnosic auto to jego wybor i jego samochod... jesli ktos widzi w czyms sens i ochote to to robi, a pojecie wiejski tuning ma bardzo rozne znaczenie... i jak chcesz zeby to zademonstrowac to moze wrzuc foty swojego auta co masz stuningowane... zaloze sie ze tez da sie to wysmiac.

Jesli by zrobic ladnego lifta w uno, tak ze geometria by byla jak trzeba to moze sie to calkiem niezle prezentowac.

Niski profil + niskie auto jest fajne... ale totalnie niepraktyczne na nasze drogi. Dobrym rozwiazaniem byloby regulowane zawieszenie... ale to juz nie tak latwo.

Napisano

> dlatego teoretyzuje i się pytam:) i zapewne skonczy sie nowymi

> dębicami 155/70 i tez bedzie dobrze, takie nowe oponki, oj cos

Mam prosbe, kup cos innego niz debice... nie chce znowu wszczynac klotni ale to naprawde jeden z najgorszych mozliwych wyborow.

Napisano
  • Autor

jestem otwarty na propozycje, zaproponuj cos, tylko, zeby nie bylo za drogie:)

Napisano

> więc na lato niskoprofilowe opony np.:155/70/13

kolego opony niskoprofilowe zaczynaja sie od profilu 60 w dol

Napisano

> kolego opony niskoprofilowe zaczynaja sie od profilu 60 w dol

Możliwe, dla mnie niskoprofilowe oponki to 45 i w dół ok.gif

Napisano

> Możliwe, dla mnie niskoprofilowe oponki to 45 i w dół

w ksiuuuuuzkach tak pisza ze od 60 w dol 270751858-jezyk.gif

Napisano

> dziękuję

Sorki że się podłączę, ale też mam dylemat bo mam oponki od Fiata Tipo 165/65/R14 i nie jestem pewien czy będą pasowały.

Gdyby ktoś coś wiedział to proszę o pomoc. Dzięki z góry.

Napisano

.ja tam mam MICHELINki 165/65 13 i są świetne.... nic nieobciera... wiec Ci takowe polecam biglaugh.gifdrive.gif

Napisano

> 155/80R13 nie sa kosmicznie wyzsze od 155/70R13

dokladnie o 31mm

> dodatkowo jak ktos sobie chce podnosic auto to jego wybor i jego samochod... jesli

> ktos widzi w czyms sens i ochote to to robi,

dlatego napisalem ze ja jestem zwolennikiem serii i wyrazilem tym swoja opinie

> a pojecie wiejski tuning ma bardzo rozne znaczenie...

dla mnie podnoszenie tylu kojazy sie z dokladanym piorem do resorow w fiacie 125p co by najladniej wygladal pod zabawa-poprostu wiejski tuning, no i przy okazji mozna wsadzic 600kg ziemniakow,

> i jak chcesz zeby to zademonstrowac to moze wrzuc foty swojego auta co masz

> stuningowane... zaloze sie ze tez da sie to wysmiac.

za kilka dni pojawia sie fotki mojego autka w relacji z lodzkiego spotu, zdradze rabek tajemnicy ze jest to seria nad serie, jedynie zimowki mam z kapslami od benzyny, bo i felgi sa od benzyny, ale letnie kola mam juz z oryginalami z diesla, no wiec jesli bedziesz sie wysmiewal z mojego uniaka to rowniez z kazdego innego, a tym sobie w UKP przyjazni nie zaskarbisz

> Jesli by zrobic ladnego lifta w uno, tak ze geometria by byla jak

> trzeba to moze sie to calkiem niezle prezentowac.

> Niski profil + niskie auto jest fajne... ale totalnie niepraktyczne

> na nasze drogi. Dobrym rozwiazaniem byloby regulowane

> zawieszenie... ale to juz nie tak latwo.

tak wiec o gustach nie dyskutuje sie z wiadomych wzgledow, kazdy lubi to co lubi, ja nikomu nie odradzam podwyzszania auta ani nie nakazuje by obnizac

Napisano

> Sorki że się podłączę, ale też mam dylemat bo mam oponki od Fiata

> Tipo 165/65/R14 i nie jestem pewien czy będą pasowały.

> Gdyby ktoś coś wiedział to proszę o pomoc. Dzięki z góry.

Pewnie będą pod warunkiem że masz felgi 14'' grinser006.gif

Napisano

> dokladnie o 31mm

Niby teoretycznie tak w praktyce jest mniej... pozatym cale kolo ma jakies pol metra srednicy... wiec nawet te 31 mm to jakies 6% wysokosci... wiec niewiele...

> tak wiec o gustach nie dyskutuje sie z wiadomych wzgledow, kazdy lubi

> to co lubi, ja nikomu nie odradzam podwyzszania auta ani nie

> nakazuje by obnizac

o gustach sie nie dyskutuje a sam napisales to

"druga sprawa to ze opony takie wygladaja jak balony i brakuje z nimi juz tylko super podrasowanych sprezyn z tylu (czyt. podnoszacych auto jak tylko sie da najwyzej) i uniak bedzie gotowy o do zdjecia na strone wiejskituning.prv.pl "

pozdrawiam

EOT

Napisano

> o gustach sie nie dyskutuje a sam napisales to .......

poprostu odpowiedzialem na pytanie zawarte w poscie, napisalem co sadze o takich oponach, a ze o gustach sie nie dyskutuje powinienes poprostu przyjac do wiadomosci ze wg mnie takie balony do wiejski tuning, nie musisz sie z tym zgadzac ale powienienes uszanowac moje zdanie, tak wiec wg mnie dalsza dyskusja jest zbedna, mamy rozne zdania na ten temat i koniec

Napisano

> w ksiuuuuuzkach tak pisza ze od 60 w dol

niewiem.gif Nie wiem, nie czytałem takich mądrych książek. Wyraziłem tylko swoją opinię. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> dziękuję

witam miałem takie w Uniaku ale już wyjechane i zmieniłem , fajne były dobre na dziury bo koło niewpadało tak jak małe , ładniej to wyglądało niż na laczkach 135/80 , jak masz to zakładaj , licznik niewiele przekłamuje chyba tyko około 3% to jest w normie, pozdrawiam.

Napisano

> .ja tam mam MICHELINki 165/65 13 i są świetne.... nic nieobciera...

> wiec Ci takowe polecam

Tak, ale ja mam MICHELINki 165/65/ R14 tak więc felgi są ciut większe.

Nie wiem czy 14" będa pasowały

Napisano

Witam wszystkich wink.gif

Ogumienie seryjne dla UNO 1.4 (1.7 D) : felga=13''(4,50 B), szerokosc=155 mm, profil=70 % (108 mm), średnica=547,2 mm

Tolerancja: wybrana tolerancja=2%, odpowiednik=10,944 mm

Zamienniki Średnica (mm) różnica średnic (mm) różnica średnic (%)

145/80R12 536,8 mm +10,4 mm 1,9 %

155/80R12 552,8 mm -5,6 mm -1 %

135/80R13 546,2 mm +1 mm 0,2 %

155/70R13 547,2 mm 0 mm 0 %

165/65R13 544,7 mm +2,5 mm 0,5 %

175/60R13 540,2 mm +7 mm 1,3 %

175/65R13 557,7 mm -10,5 mm -1,9 %

185/60R13 552,2 mm -5 mm -0,9 %

195/55R13 544,7 mm +2,5 mm 0,5 %

155/65R14 557,1 mm -9,9 mm -1,8 %

165/60R14 553,6 mm -6,4 mm -1,2 %

185/50R14 540,6 mm +6,6 mm 1,2 %

205/45R14 540,1 mm +7,1 mm 1,3 %

195/45R15 556,5 mm -9,3 mm -1,7 %

215/40R15 553 mm -5,8 mm -1,1 %

215/35R16 556,9 mm -9,7 mm -1,8 %

Zgodnie z

www.opony.com hmm.gif

Napisano

do Uno wydaje mi się że za

> wysokie.

Wchodzą swobodnie - przynajmniej z tyłu. Z przodu mam 145/80 R13.

Napisano

13/155/70 średnica koła 547.2 mm

14/165/65 średnica koła 570.1 mm

( różnica w średnicy koła 22,9mm różnica w prędkości (%) 4,02 = przy 100 km/h=104 km/h)

13/145/80 średnica koła 562.2 mm

( różnica w średnicy koła 15mm różnica w prędkości (%) 2,67 = przy 100 km/h=102,7) km/h

zamienniki opon Przykład: w linii 100 km/h wartość prędkości dla zamiennika1 wynosi 98km/h. Oznacza to, iż rzeczywista prędkość pojazdu wynosi 98 km/h chociaż licznik wskazuje 100 km/h. Dla takiego przypadku (prędkość zamiennik1 jest mniejsza od wzorcowej) będziemy odczuwać subiektywne wrażenie, iż samochód jest szybszy.

Napisano

Pewnie wejdzie jak tu chłopaki sugerują, ale faktycznie będzie wyglądać kijowo. Ja jestem zawsze za seryjnym ogumieniem (jeśli chodzi o rozmiar). 155/70 jest dla Uniacza w sam raz... Ze 2 sezony przejeździłem na 165/65/13 - badzo fajnie wygląda i ładnie trzyma, naprawdę, ale wróciłem do 155/70/13 - wygodniej i taniej. I jeszcze jako-tako wygląda, w ogóle uważam że profil 80 w osobówkach to małe nieporozumienie. Nie przechoćmy w skrajności - w żadną stronę! Ani w górę, anie w dół wink.gif

PS. Tym bardziej bym na Twoim miejscu brał 155/70, że chcesz kupić tylko dwie - na przód. Więc z przodu będziesz miał wyższy profil niż z tyłu? wink.gif bez sensu, na ogół robi się odwrotnie jeśli już 270751858-jezyk.gif A najlepiej i tak 4 takie same...

Napisano

Jakoś te 80 mi się nie podoba takie wysokie na lato????

Napisano
  • Autor

no wiadomo, ze jak tylko 2 to wysokość musi być zgodna z już założonymi z tyłu, to samo sie tyczy zapasu:)

Napisano
  • Autor

no wiadomo, że na lato, w końcu jak sie chce na ryby jezdzic to bezdroza same, wiec po co mam o konary haczyć, ja wale wygląd chodziło mi o same walory jezdne, jak na razie to i tak z tym najgorszym wozem mam znow same jaja, diabeł mnie podkusił do reaktywacji tego złomu

Napisano

> no wiadomo, że na lato, w końcu jak sie chce na ryby jezdzic to

> bezdroza same, wiec po co mam o konary haczyć, ja wale wygląd

> chodziło mi o same walory jezdne, jak na razie to i tak z tym

> najgorszym wozem mam znow same jaja, diabeł mnie podkusił do

> reaktywacji tego złomu

Chyba że tak !!!

Ja bardzo odczuwam obniżenie uniaczka - co prawda przez springi ale najchetniej to bym wymieniał na zime i opony i zawieszenie - by byc wyżej!!!!

Napisano

a to nie lepiej coś z gatunku 165 ??

Napisano
  • Autor

ociera o tył nadkoli, ale olac teraz opony i wygląd, moje uno nie jeździ, nie moge zasranca odpalic:(((((((((((((

beksa.gif

Napisano

> to samo sie tyczy zapasu:)

No akurat tutaj to bym polemizował wink.gif Zapas najczęściej traktuje się jako typową dojazdówkę, więc się nic nie stanie jak się parę(naście) kilomerów przejedzie na innym rozmiarze w jednym kole - typowa dojazdówka i tak zawsze jest dużo dużo węższa i mniejsza wink.gif

Napisano

> ociera o tył nadkoli, ale olac teraz opony i wygląd, moje uno nie

> jeździ, nie moge zasranca odpalic:(((((((((((((

no ale jak 165 to napewno nie 80 tylko 70...

Napisano

> no ale jak 165 to napewno nie 80 tylko 70...

albo nawet 65

Napisano

> albo nawet 65

dokladnie, 165/65/13, takie mial moj diesel jak opuscil fabryke 270635636-JUMP2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.