Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tdm 8504tx - ubytki oleju?

Featured Replies

Napisano

Witam,

mamy tutaj kogoś kto orientuje się w kosztach robocizny/części remontu silnika tdm 850 4tx?

Remont z powodu brania oleju... 1l/1000km castrol 20w40 - innych negatywnych objawów brak, silnik chodzi równo, nie kopci, mocy nie ubyło (dalej katalogowe prędkości trzyma itp), nigdzie nie kapie olej itp....

Domyślam się, że jak już się rozbierze to będzie wszystko do roboty żeby był efekt, głowica, cylindry itp.

Także ja na razie widzę to tak:

-honowanie cylindrów

-wymiana pierścieni

-wymiana uszczelniaczy zaworowych + ich dotarcie + ustawienie luzu

-przy okazji wymiana rozrządu

Coś pominąłem? Jakie mogą być tego koszty robocizna i części.

Macie jakiś sprawdzony zakład w okolicach częstochowy, może na śląsku, gdzie wszystko dobrze sprawdzą i zrobią to co trzeba, co jest zużyte a nie na chybił trafił? No i wiadomo.. koszty są też istotne smile.gif

Napisano

> Remont z powodu brania oleju... 1l/1000km castrol 20w40 - innych negatywnych objawów brak, silnik

A co mówi producent odnośnie ilości wciąganego oleum?

Z tego co pamiętam, to niektóre modele mają prawo tyle pobrać na takim dystansie.

Mój trampek ma tak (i nie tylko mój), że jak się ostrzej jeździ, to olej znika dość szybko.

Przy spokojnej jeździe bierze symboliczne ilości.

Napisano

Kumpel swojego TDM-a na bardzo zbliżony remont oddawał do Zabrza, do motohybrid.

Mają bardzo w porządku ceny, jak na jakość usług.

Jako w miarę wymagający klient, jestem zadowolony.

Napisano
  • Autor

> A co mówi producent odnośnie ilości wciąganego oleum?

No właśnie w instrukcji nie ma takiej wartości podanej. Ogólnie 4tx jest znany z tego że lubi oliwke.. ale litr na 1000km to wydaje mi się dużo za dużo... przełknąłbym 0,5litra, ale litr... hmmm

Napisano
  • Autor

> Kumpel swojego TDM-a na bardzo zbliżony remont oddawał do Zabrza, do motohybrid.

> Mają bardzo w porządku ceny, jak na jakość usług.

> Jako w miarę wymagający klient, jestem zadowolony.

Mógłbyś go podpytać co robił i jak go to finansowo wyniosło? ogólnie w tej firmie robiłem zakupy ciuchów... nie wiedziałem że mają też serwis...

Napisano

> No właśnie w instrukcji nie ma takiej wartości podanej. Ogólnie 4tx jest znany z tego że lubi

> oliwke.. ale litr na 1000km to wydaje mi się dużo za dużo... przełknąłbym 0,5litra, ale

> litr... hmmm

Zanim zaczniesz remontować warto podrążyć temat i dokopać się do danych producenta, gdyż niektóre silniki np. Kawa Wulkan 1500 czy enduro KLR600 tez potrafią wciągnąć litr/1000km i mieści się to w normie producenta!

Napisano

TDM lubi żreć olej...

Jeszcze zanim rozbierzesz silnik to czy eksploatowałeś go na innym oleju niż Castrol?

Ja miałem tak, że Castrola żarł mi więcej niż Motula 20W50...