Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody hamulcowe, jakich narzędzi używacie do zarabiania?

Featured Replies

Napisano

Witam, podjąłem decyzję o wymianie całej tylnej instalacji hamulcowej aż do korektora hamowania, który zostanie zdjęty i zakonserwowany. Jak ktoś ma jakieś doświadczenie w doborze narzędzi, wymiarach tulejek itp. To prosiłbym o wpisywanie do tego wątku.

Napisano

> Witam, podjąłem decyzję o wymianie całej tylnej instalacji hamulcowej aż do korektora hamowania,

> który zostanie zdjęty i zakonserwowany. Jak ktoś ma jakieś doświadczenie w doborze narzędzi,

> wymiarach tulejek itp. To prosiłbym o wpisywanie do tego wątku.

jak chcesz zdejmować regulator to licz się z tym że do wymiany będą długie przewody co idą do przodu bo wątpię że je odkręcisz

jak działa regulator to po co go ruszać w środku nie zardzewiał bo ma płyn

a narzędzia żadna filozofia kupujesz gotowe zarobione przewody z metra(tylko musisz przedtem pomierzyć przewody jakie długie)

kluczyk 7 lub 8 najlepiej oczko do odpowietrzników jeżeli da się odpowietrzyć(ja musiałem kupić nowe cylinderki bo się ukręciły)

klucz 17 do giętkiego przewodu, kluczyk 10(też oczko lub nasadka)

obcinasz stare przewody i odkręcasz zakładasz nowe i po robocie

mi to zajęło około 1.5 godzinki razem z odpowietrzaniem

jak nie będziesz ruszał przodu to nawet nie musisz odpowietrzać go tylko tył

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Do zarabiania przewodów niestety trzeba kupić jakąś zarabiarkę, te kiepskie to około 45-180zł, tel średnie to wydatek 185-300zł, te dobre 450-650, a te bardzo dobre od 700 w górę.

Ja kupiłem w pośpiechu Condor Werkzeug za 63zł plus koszty kuriera a do wyginania rurek kupiłem tejże samej firmy taki wynalazek. Tak na wszelki wypadek zakupiłem jeszcze taki kawałek metalu Yato smile.gif. A zapomniał bym o przecinarce, jest niepozorna ale ma tą zaletę że nóż może być użyty do cięcia przewodów nierdzewnych i zwykłych stalowych (Mastercool 70027)

287241955-narzedzia.jpg

Po małych korektach przyrządu udało mi się uzyskać taki grzybek, trzeba porządnym fazownikiem wyrównać kołnierz bo powierzchnia wygląda jak by ją ktoś tępym

wiertłem robił.

287241955-koncowki-1.jpg

Oczywiście wszędzie na listwie były nieogratowane powierzchnie po gwintownikach, generalnie kicha straszna. Pierwsze zarobienie uszkodziło powierzchnię rurki tak że wyglądała jak by ją pies pogryzł.

287241955-koncowka-zla.jpg

Na Allegro można kupić tańsze zarabiarki wyglądające identycznie w sumie za 53zł można już kupić coś podobnego, nie mniej całość wymaga poprawek by jako tako końcówki wyglądały. Generalnie nie polecam. A ma jedną zaletę można zarabiać bardzo krótkie odcinki.

Mała wyginarka spisała się, szałau nie ma ale za 10zł nie można się czepiać, dużej nawet nie odpakowałem, wraca do sprzedawcy bo to nieporęczny klamot.

post-153788-14352521936606_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

No i po zarobieniu kilkunastu końcówek praska zaczęła pieprzyć przewody, grzybek zwichrował otwór centrujący kamień kształtowy i dupa. Muszę nakiełkiem porobić centryczne prowadzenie bo o ile w miedzi lekkie zdecentrowanie grzybka nie ma znaczenia (podczas dokręcania się wszystko dopasuje) o tyle w stali już nie jest tak różowo) Jestem w trakcie poprawek tego złomu (praski) i jak uda mi się zmusić ją do poprawnej pracy to porobię fotki co i jak trzeba poprawić.

A może ktoś z kolegów w Warszawie ma pożyczyć na sobotę praskę do końcówek 4,75mm (grzybek)?

Napisano
  • Autor

Ok, zmodyfikowałem ustrojstwo tak by zarabiało stalowe przewody, nie mniej mocowanie przewodu jest lekko krzywe i tego nie przeskoczę. Co musiałem wymienić, właściwie wszystko smile.gif Cały ten sprzęt jest tak gówniany że nawet tak prostą rzecz jak mocowanie przewodu chinole spieprzyli. (Czego chcieć za tą kasę?)

1. Szlifowanie połówek mocowania przewodu -0.1mm/str.

2. Zamiana stożka który się zdeformował po którymś tam teście, na hartowany kołek podparty kulką w wytoczonej śrubie.

3. Dodatkowa prowadnica w formie tulejki, powoduje że stempelek nie wygina się na boki.

4. Polerowanie gniazda stempelka bo miał ślady po tokarce, szlif pow. styku z hartowanym i szlifowanym kołkiem.

287259155-20131018_233209.jpg

287259155-20131019_231934.jpg

Po tych zabiegach miedź grzybki miedziane są ładne stalowe ujdą w tłoku, nie mniej rozglądam się za czymś ciut lepszym.

post-153788-14352522021411_thumb.jpg

Napisano

> Do zarabiania przewodów niestety ..ciach

co Ty z tym Panasonic'iem wyjeżdżasz grinser006.gif

Ogólnie (2 wątki) to szacun, widać że majsterkowanie to dla Ciebie pasja ok.gif

Napisano

Dokładnie, widać, że chłopak ma zacięcie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Wiem, widziałem, porządne praski stacjonarne, ja potrzebuję jednak czegoś małego do pracy na samochodzie, być może udało mi się już coś takiego dostać, paczka przyjdzie w środę wtedy zdam relację.

Jeżeli chodzi o przerobioną zaciskarkę to grzybki są bardzo ładne, niestety nie można tego powiedzieć o części którą dociska nakrętka. Stali dalej nie chce zaciskać, po prostu za słabe trzymanie i przewód się ślizga. Pracuję nad poprawą chwytu, ale wczoraj padła jedna ze śrub skręcających smile.gif

287262743-20131021_165456.jpg

Zwiększyłem docisk stempelka, tak że teraz centruje się cała praska dokładnie na przewodzie, w tulejce.

287262743-20131021_165753.jpg

post-153788-14352522049672_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Jak obiecałem tak opisuje kolejną praskę która przyjechała do mnie, niestety mam pecha. Po mimo iż sama konstrukcja jest bardzo poręczna i zgrabna to niestety błąd wykonania otworu prowadzącego śrubę wciskającą stempelek powoduje że wszystkie grzybki są lekko przekąszone. Nie mniej gdyby nie ten błąd to było by to bardzo fajne i poręczne urządzenie, zwłaszcza że ma małe gabaryty.

Całość dostajemy w małej plastikowej walizeczce.

287271274-20131024_213828.jpg

Potrzebujemy klucz nastawny, bo niestety 22 był za mały a 23 latał za bardzo oraz 15 które jest trochę za duże ale daje radę znowu 14mm było ciut za małe frown.gif

287271274-20131024_213916.jpg

Zasada działania jest prosta.

287271274-20131024_214402.jpg

287271274-20131024_214451.jpg

287271274-20131024_214504.jpg

287271274-20131024_214540.jpg

Skręcamy, z wyczuciem, trzeba kilku prób by nie zrobić naleśnika z końcówki.

287271274-20131024_214618.jpg

Samo zagniatanie idzie jak masełko, nie trzeba wielkiej siły.

Opisałem problem sprzedawcy i zobaczymy co powie?

A to krzywy stalowy grzybek frown.gif

287271274-stalowy-grzybek-1-s.jpg

Krzywy otwór prowadzący powoduje że trzpień nie jest centryczny frown.gif

287271274-skrzywiony-trzpie%F1-1-s.jpg

Napisano

> Jak obiecałem tak opisuje kolejną praskę która przyjechała do mnie, niestety mam pecha.

Sorry za taką głupią uwagę, ale czy nie prościej/taniej/szybciej byłoby kupić tych kilka przewodów gotowych (przyciętych na odpowiednią długość i z końcówkami)? Jest w Pruszkowie taka firma, która robi na poczekaniu takie przewody miedziane - nazywa się WP

Napisano
  • Autor

Pewnie tak, ale co zrobisz gdy któryś będzie za ...powiedzmy krótki? Bo mojego auta nie mają w spisie tj. kombi z ABS i korektorem? Kupować dłuższe i modzić gdzie upchnąć zawijas 20cm?

Poza tym lubię jak jest po mojemu smile.gif

Napisano

> Pewnie tak, ale co zrobisz gdy któryś będzie za ...powiedzmy krótki?

złoże reklamację

>Bo mojego auta nie mają w

> spisie tj. kombi z ABS i korektorem?

przecież do wymiany i tak potrzebujesz kanał to co za problem wcześniej z tegoż kanału zmierzyć przewód?

>Kupować dłuższe i modzić gdzie upchnąć zawijas 20cm?

bardzo dobre rozwiązanie jeśli mówimy o głównych przewodach np z pompy do tylnej belki.

> Poza tym lubię jak jest po mojemu

to chyba główny powód biglaugh.gif

Ja do Astry zamawiałem na wymiar gotowce miedziane

Napisano
  • Autor

Mam jeden dzien a dokladnie 5h na zrobienie hamulców, jak dam ciala następne podejscie za tydzień. Co do zarabiarki, caly czas mam nadzieję ze ominie mnie wymiana glownych gałęzi dochodzacych do korektora. I uda sie zarobić odcięte końcówki.

Wg mnie miedź jest fajna do ukladania ale jezeli chodzi o wytrzymałość i bledy dokrecania to lipa. Przewody stalowe wcale nie sa takie ciezkie do wyginania są wersje pokryte chyba jakims cynkiem nie koniecznie tworzywem i zarabia sie je rownie dobrze. Nie ma obawy o zniszczenie grzybka przez za mocne dokrecanie.

Napisano
  • Autor

65 za praskę. Do tego końcówki roznej masci i gatunku trzy gotowe przewody WP i 8m przewodu miedzianego. Do testow kupilem za 20zl 2m przewodu stalowego od malucha fajny pokryty ocynkiem. Zakulem juz ze sto koncowek. Mozna powiedziec ze powoli dochodzę do perfekcji. Nauka to podstawa a że kosztuje....

Napisano

Ok., chodziło mo tylko o sprzęt. Niewiele waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Ta druga 180zl smile.gif W poniedziałek odsylam do sprzedawcy.