Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC 1.1 Problem z odpowietrzeniem układu chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam ogromny problem ze swoim Seicento Sporting 1.1 z 98 roku. Otóż co jakiś czas wybija mi płyn chłodniczy przez korek zbiornika wyrównawczego.

Przede wszystkim nie dzieje się to permanentnie. Auto przez 15-20 min potrafi normalnie pracować na wolnych obrotach podczas których kilkakrotnie odpala się wentylator, można nawet na pracującym silniku bez problemu odkręcić korek od zbiornika wyrównawczego. Niestety nagle poziom płynu chłodniczego gwałtownie rośnie i zaczyna wyciekać.

Przy wyłączonym ogrzewaniu po delikatnym odkręceniu odpowietrznika tego przy lampie ciągle wydobywa się płyn z bąbelkami powietrza. Co ciekawe gdy włączę ogrzewanie układ daje się odpowietrzyć i ponowne odkręcenie tego samego odpowietrznika nie skutkuje wydobywaniem się płynu z bąbelkami. Oczywiście po wyłączeniu ogrzewania i odkręceniu odpowietrznika znowu wydobywają się bąbelki. Dodatkowo przy włączonym ogrzewaniu problem wybijania płynu wydaje się nie występować.

Z drugiego odpowietrznika (tego bliżej szyby) praktycznie nic nie wycieka: przy włączonym ogrzewaniu widać stojący w nim płyn, natomiast przy wyłączonym jest całkiem suchy.

Dodam jeszcze że

- podczas pracy ogrzewania nie czuć charakterystycznego zapachu płynu chłodniczego mogącego świadczyć o nieszczelności nagrzewnicy.

- mało tego, myśląc że to uszczelka pod głowicą wymieniłem uszczelkę + planowanie głowicy + uszczelniacze zaworowe + szlif zaworów + nowe pierścienie + nowy olej

Brakuje już mi pomysłów, ręce mi opadają, błagam pomóżcie...

Napisano

sprawdź jeszcze na włączonym ogrzewaniu ale wyłączonym nawiewie, jesli jest ok to poszukaj problemu w zaworze nagrzewnicy

Napisano

Jeszcze pompa wody zostala do wymiany. Byc moze robi za slaby obieg.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze pompa wody zostala do wymiany. Byc moze robi za slaby obieg.

Miesiąc przed remontem wymieniłem kompletny rozrząd + pompę. Jutro ogarnę tą nagrzewnice i dam znać. Dzięki Wam bardzo za pomoc

Napisano

Wymien korek zbiorniczka plynu chlodniczego

Napisano

Podepnę się pod temat, bo tak mnie naszło;

-do kumatych

Czy niewielki wyciek płynu między termostatem,a głowicą może powodować lekkie zapowietrzanie układu lub spadek ciśnienia.

Mam tak ze 2-lata 100ml paraflu na 1-1,5kkm i jeździ, ale dzisiaj w korku, jak na takie temp. i nawet dłubaka wiatrak trochę chyba za często się włącza.

Może to mieć wpływ bardziej na zapowietrzenie czy lekki spadek ciśnienia? Zapocenie malutkie-silikon nie do końca się sprawdził.

Napisano

To jest głupie pytanie bo uszczelnieniu takiego wycieku kosztuje 1,5zł i 10 minut roboty z kluczem 10.

Napisano

> To jest głupie pytanie bo uszczelnieniu takiego wycieku kosztuje 1,5zł i 10 minut roboty z kluczem

> 10.

No co Ty.....dzisiaj to dojrzałem dopiero alien.gif

10 min hehe.gif-płyn, oczyszczenie powierzchni,uszczelka+ silikon+uzupełnienie płynu+ odpowietrzenie-jasno się zapytałem czy delikatne pocenie może powodować delikatne zapowietrzanie po ostygnięciu, ew. spadek ciśnienia w układzie.

Takie zapocenie, że na jałowym jak to zostawisz z 15-20 min. to kropelka niebieska na łączeniu się pojawia. palacz.gif

Jak to zrobić profi wiem, kwestia organizacji czasu i zasadności.

Napisano
  • Autor

> Wymien korek zbiorniczka plynu chlodniczego

Problem rozwiązany. Wymieniłem właśnie korek od zbiornika wyrównawczego i wszystko wróciło do normy Smile. Dziękuję wszystkim za pomoc

Napisano

> Problem rozwiązany. Wymieniłem właśnie korek od zbiornika wyrównawczego i wszystko wróciło do normy

> Smile. Dziękuję wszystkim za pomoc

Najprostsze rozwiazania najskuteczniejsze. :-)

• 9 miesięcy później...
Napisano

taki maly off topic ale mam pytanie bo szukam i szukam i nic a nie chce robic nowego tematu. Moja pytanie brzmi czy weze chłodnicze roznia sie w 1.1 SPi a 1.1 Mpi ? a chodzi mi dokladnie o ten co idzie z zbiorniczka wyrownawczego do takiego czwornika