Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gorące radio

Featured Replies

Napisano

Piszę pierwszy raz w tym kąciku więc witam wszystkich.

Mam problem z radyjkiem fabrycznym - strasznie się grzeje , po kilku minutowym działaniu. Po wydłubaniu z samochodu metalowa obudowa w miejscu gdzie oddaje ciepło jest BARDZO gorąca a nawet parzy.

Wymieniałem ostatnio głośniki ( z fabrycznych fiatowskich) na JBL GT 16,5 i moźe to jest przyczyna ??? Głośniki grają bardzo ładnie, tylko boję się że mi radio padnie. Co o tym myślicie szanowni forumowicze ?

Napisano

Zależy co to znaczy bardzo się grzeje. Ja kupilem kiedyś Blaupunnkta i panel grzał mu sie jak lutownica. W zimę na nim sobie ociepłam ręce, ale działał bez zarzutu. A grzeje sie tak zawsze czy tylko jak go katujesz?:)waytogo.gif

Napisano

Głośniki pewnie są za mocne dla radyjka. Zwiększenie przekroju przewodów zasilających powinno pomóc - jeśli nie masz pociągniętych prosto od aku to to zrób - najlepiej jakimiś 4-6mm^2 - ja mam 6mm^2 i tylko przy katowaniu się grzeje dość szybko:) (Pod zestawem PB-CK6v2)

Oczywiście to co napisałem jest w przypadku grzania się końcówki mocy w radiu - a na 90 pare procent tak jest;)

Napisano
  • Autor

> Zależy co to znaczy bardzo się grzeje. Ja kupilem kiedyś Blaupunnkta

> i panel grzał mu sie jak lutownica. W zimę na nim sobie ociepłam

> ręce, ale działał bez zarzutu. A grzeje sie tak zawsze czy tylko

> jak go katujesz?:)

Wcześniej czyli przed wymianą głośników było tylko ciepłe teraz b. gorące ( tzn. obudowa metalowa bo panel przedni jest ok). 15 min bez katowania : 18 na wyświetlaczu (na chyba 30 możliwych max )

Napisano

ja bym radzil sprawdzic czy ktorys z przewodow glosnikowych nie pzywiera do masy. wtedy faktycznie radio moze sie grzac.

Napisano

> ja bym radzil sprawdzic czy ktorys z przewodow glosnikowych nie

> pzywiera do masy. wtedy faktycznie radio moze sie grzac.

Tylko że wtedy moim zdaniem by nie grało za bardzo;)

Napisano
  • Autor

Radio gra bardzo ładnie. Tak sobie pomyślałem że może te głośniki są faktycznie za mocne do tego radia bo ma ono chyba 4x15W. Może odłączyć tylne fabryczne 13-stki i puścić całą moc na przód( 16-stki w drzwiach i gwizdki w podszybiu) Może to coś pomoże??? niewiem.gif

Napisano

Trochę napewno. Odpowiedz na moje pytanie : masz zasilanie do radia puszczone prosto z aku jakimś przewodem PRZYNAJMNIEJ 2,5mm^2?

Napisano

> Piszę pierwszy raz w tym kąciku więc witam wszystkich.

> Mam problem z radyjkiem fabrycznym - strasznie się grzeje , po kilku

> minutowym działaniu. Po wydłubaniu z samochodu metalowa obudowa

> w miejscu gdzie oddaje ciepło jest BARDZO gorąca a nawet parzy.

> Wymieniałem ostatnio głośniki ( z fabrycznych fiatowskich) na JBL GT

> 16,5 i moźe to jest przyczyna ??? Głośniki grają bardzo ładnie,

> tylko boję się że mi radio padnie. Co o tym myślicie szanowni

> forumowicze ?

Nie boj sie, radia sie grzeja. Jesli zaczna sie topic plastiki to wtedy sie zacznij martwic zlosnik.gif

Co do przewodow to nie sadze zeby to bylo spowodowane przez ich niedostateczny przekroj.

Napisano
  • Autor

> Trochę napewno. Odpowiedz na moje pytanie : masz zasilanie do radia

> puszczone prosto z aku jakimś przewodem PRZYNAJMNIEJ 2,5mm^2?

Instalacja jest fabryczna i chyba nie idzie to bezp. z aku. Kable są dosyć grube myślę że 2,5mm mają.

Napisano

> Tylko że wtedy moim zdaniem by nie grało za bardzo;)

ano niekoniecznie. Mialismy taki przypadek w firmowym aucie (wstyd sie przyznac ale ja robilem instalacje blush.gif). Efekt: radio gralo calkiem normalnie tyle tylko ze z przegrzania wylaczalo sie po 15-20min

Napisano

> Głośniki pewnie są za mocne dla radyjka. Zwiększenie przekroju

> przewodów zasilających powinno pomóc - jeśli nie masz

> pociągniętych prosto od aku to to zrób - najlepiej jakimiś

> 4-6mm^2 - ja mam 6mm^2 i tylko przy katowaniu się grzeje dość

> szybko:) (Pod zestawem PB-CK6v2)

> Oczywiście to co napisałem jest w przypadku grzania się końcówki mocy

> w radiu - a na 90 pare procent tak jest;)

hmm.gif Jaki ma wpływ moc głośników na stopień grzania końcówki mocy?? Jeśl ipodłącze góśnik o mocy znamionowej 20W i impedancji 4ohm, to końcówka mocy będzie grzać się mniej niż na głośnikach 40W / 4ohm??

Poza tym czemu zastosowanie grubszych kabli (czyli de facto zmniejszenie rezystancji kabli) ma zmniejszyć temperaturę końcówki? Bo miom zdaniem ją jeszcze zwiększy, ale może się nie znam??

Napisano

Zaraz zaraz jeśli coś mieszam to wybaczcie. Wiem jednak że moje radyjko na fabrycznej instalacji naprawde bardzo się grzało - a po położeniu 6mm^2 ciepło od radyjka odczuwa się dopiero po dłuższym słuchaniu/katowaniu. Takie więc wnioski wyciągam.

A co do tych głośników to znów źle się wyraziłem...;) Chodziło mi raczej o ich ilość a nie moc;)

Napisano

> ano niekoniecznie. Mialismy taki przypadek w firmowym aucie (wstyd

> sie przyznac ale ja robilem instalacje ). Efekt: radio gralo

> calkiem normalnie tyle tylko ze z przegrzania wylaczalo sie po

> 15-20min

Zależy pewnie od wielkości tego przebicia;) Ale z drugiej strony przy głośnijszym słuchaniu też było "całkiem normalnie"?;) Ja tak swojego starego wzmaka w domu spaliłem pare lat temu;)

Napisano
  • Autor

Kupiłem taką magiczną kostkę odcinającą tylne głośniki i mostkującą całą moc na przód. Jutro to podłącze i sprawdzę czy dalej się grzeje.

Dzięki wielkie za porady 20.GIF

Napisano

> Kupiłem taką magiczną kostkę odcinającą tylne głośniki i mostkującą

> całą moc na przód. Jutro to podłącze i sprawdzę czy dalej się

> grzeje.

???

Mozesz mi pokazac taka kostke ? Jakis link czy cos ?

Bo cos mi sie wierzyc nie chce... Kocowki mocy w radiach sa juz zwykle zmostkowane i dalsze ich mostkowanie moze tylko uszkodzic wzmacniacz.

Bo jesli ktos jest takim artysta ze sprzedaje kostki w ktorych po prostu jest odciety tyl jako "specjalne kostki mostkujacy cala moc na przod" to ja chyba padne ze smiechu.

Napisano

> Kupiłem taką magiczną kostkę

Moze to kostka Rubika ? grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifjump.gif

Napisano
  • Autor

> Bo jesli ktos jest takim artysta ze sprzedaje kostki w ktorych po

> prostu jest odciety tyl jako "specjalne kostki mostkujacy cala

> moc na przod" to ja chyba padne ze smiechu.

Ten artysta to gościu z serwisu fiata (mam po sąsiedzku)a ta kostka jest podobno montowana fabrycznie do tego (fabrycznego też) radia. Kostke wpina się do radia a do kostki ,kostkę od głośniów. Wygląda to jak taka mostkująca przejściówka. Laik ze mnie ale jak to zamontowałem to tył milczy a przód gra głośniej. Pojeżdżę troche i wyjdzie w praniu drive.gif

Napisano

Z tym grzaniem to chyba nie jest tak jak piszecie.Wydaje mi się że przewód nie ma aż takiego znaczenia na grzanie.Przy większym poborze prądu to będzie się grzać przewód.Wydaje mi się że chodzi o moc głośników w porównaniu do mocy wzmacniacza.Mi też się grzeje radio i właśnie chyba przez za mąłą moc głośników (20W din a 27W din na wyśjciu z radia).Jeżeli radio jest zabezpieczone 10A to z powodzeniem 1,5 mm2 powinno wystarczyć a dla bezpieczenstwa mozna wsadzic 2.5 mm2 ale niekoniecznie.

Napisano

> Z tym grzaniem to chyba nie jest tak jak piszecie.Wydaje mi się że

> przewód nie ma aż takiego znaczenia na grzanie.Przy większym

> poborze prądu to będzie się grzać przewód.Wydaje mi się że

> chodzi o moc głośników w porównaniu do mocy wzmacniacza.Mi też

> się grzeje radio i właśnie chyba przez za mąłą moc głośników

> (20W din a 27W din na wyśjciu z radia).Jeżeli radio jest

> zabezpieczone 10A to z powodzeniem 1,5 mm2 powinno wystarczyć a

> dla bezpieczenstwa mozna wsadzic 2.5 mm2 ale niekoniecznie.

Niby tak ale przy 1,5mm^2 od aku grało słabiej(nawet wyświetlacz był nieco ciemniejszy) u mnie;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.