Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Altek padł?!

Featured Replies

Napisano

No i mnie dotknęło. Dziś "pilny" wyjazd na ryby a tu niespodzianka - kontrolka altka nie gaśnie i wywala błąd sciana.gif Czy jest jakiś manual lub ktoś jest w posiadaniu zdjęć z demontażu bo z tego co czytałem to nie jest łatwo. Z góry IThankYou.gif

Napisano

> No i mnie dotknęło. Dziś "pilny" wyjazd na ryby a tu niespodzianka - kontrolka altka nie gaśnie i

> wywala błąd Czy jest jakiś manual lub ktoś jest w posiadaniu zdjęć z demontażu bo z tego co

> czytałem to nie jest łatwo. Z góry

Bardziej obrazowo to bym powiedzial ze jest przejegrane biglaugh.gif Jedyna sluszna droga wiedzie w dol, o ile odkrecic altek to nie tragedia to problem jest z wyjeciem go na swiatlo dzienne.

Napisano

> No i mnie dotknęło. Dziś "pilny" wyjazd na ryby a tu niespodzianka - kontrolka altka nie gaśnie i

> wywala błąd Czy jest jakiś manual lub ktoś jest w posiadaniu zdjęć z demontażu bo z tego co

> czytałem to nie jest łatwo. Z góry

Wyciągnąć się da, przerabiałem... choć łatwo nie jest. Da radę od dołu, trzeba tylko łapy od silnika poluzować i czymś długim i najlepiej rewnianym (np. stylem od łopaty) odciągnąć silnik w stronę chłodnicy.

Z odkręceniem nie ma tragedi, choć śruby są deczko za długie i nie chcą wyjść, pamiętaj że na śrubie od góry masz tulejkę old.gifold.gifold.gif która wypada w momencie wyciągania śruby, potem ciężko wsadzić i nie wiadomo gdzie.... między ucho altka a ucho do którego się przykręca.

Napisano
  • Autor

Jakieś sugestie? Od czego zacząć?

Napisano

> Jedyna sluszna droga wiedzie w dol

Ja już 4 krotnie wyciągałem w JTD altek i za każdym razem górą.

Odkręcenie łapy od strony rozrządu, 2 dolne łapy i silnik na maxa do przodu (tylko z umiarem by uważać na przewody z klimy). I robi się przestrzeń pomiędzy grodziową, a silnikiem, dodatkowa bym zalecał uważanie na przewody paliwowe (ewentualne je odpięcie).

Napisano

> Ja już 4 krotnie wyciągałem w JTD altek i za każdym razem górą.

> Odkręcenie łapy od strony rozrządu, 2 dolne łapy i silnik na maxa do przodu (tylko z umiarem by

> uważać na przewody z klimy). I robi się przestrzeń pomiędzy grodziową, a silnikiem, dodatkowa

> bym zalecał uważanie na przewody paliwowe (ewentualne je odpięcie).

No ja sie sugeruje 16v a tu ten nr napewno nie przejdzie, ale robilem jak Wafer pisze, lizaki odkrecalem i silnik dołem na maksa do przodu az sie grucha od turbiny o chlodnice opierala i udalo sie dziada wyrwac.

Napisano
  • Autor

> Wyciągnąć się da, przerabiałem... choć łatwo nie jest. Da radę od dołu, trzeba tylko łapy od

> silnika poluzować i czymś długim i najlepiej rewnianym (np. stylem od łopaty) odciągnąć silnik

> w stronę chłodnicy.

> Z odkręceniem nie ma tragedi, choć śruby są deczko za długie i nie chcą wyjść, pamiętaj że na

> śrubie od góry masz tulejkę która wypada w momencie wyciągania śruby, potem ciężko wsadzić

> i nie wiadomo gdzie.... między ucho altka a ucho do którego się przykręca.

Lizaki poluzować czy odkręcić zupełnie? Silnik przez to nie opadnie czy trzeba go podeprzeć?

Napisano

> No ja sie sugeruje 16v a tu ten nr napewno nie przejdzie, ale robilem jak Wafer pisze, lizaki

> odkrecalem i silnik dołem na maksa do przodu az sie grucha od turbiny o chlodnice opierala i

> udalo sie dziada wyrwac.

u mnie tak samo robiłem - górą się nie dało wyjąć za żadne skarby.

W 16 jest opcja tylko dołem..... Nie pamietam czy czasem też dodtakowo nie trzeba było rozkręcić wydechu...... hmm.gif

Napisano

> u mnie tak samo robiłem - górą się nie dało wyjąć za żadne skarby.

> W 16 jest opcja tylko dołem.....

A ja w 140KM 16V właśnie wyciągałem altek od góry skromny.gif

Trzeba było zdemontować zbiornik separatora par z rurkami i kilka drobniejszych elementów już z lepszym dostępem , po odkręceniu wszystkich niezbędnych rzeczy i tak było niełatwo go przecisnąć do góry ze względu na osłonę pompy wysokociśnieniowej .

Wszedł już łatwiej , tyle że miałem z kolei problem z wpasowaniem go w otwory montażowe - no ale jakoś się udało smirk.gif

Napisano

> Jakieś sugestie? Od czego zacząć?

Od uzbrojenia się w cierpliwość 270751858-jezyk.gif

W skrócie to będzie tak:

1. Odkręcasz śruby od łap (lizaków), odkręć te poprzeczne, co widać gwint i nakrętkę, te co są w pionie wkręcone w sanki/trawers nie ruszaj, potem bardzo ciężko wkręcić bo gwinty są na przestrzał, od góry jest dziura zasypana piachem i innym syfem i nie idzie wkręcić śrub z powrotem, trzeba wykręcić całkiem, oczyścić i wkręcić... bez sensu, dużo lepiej wykręcić te poprzeczne.

Silnik Ci nie spadnie, trzyma się na podłużnicach, na poduszce pod skrzynią i od rozrządu, są one mniej więcej w osi więc silnik da się na nich obracać.

2. Ja odkręcałem podporę pół osi, koniec z końcem doszedłem do wniosku że nie było to konieczne, ale że każda pół oś leje, to śruby odkręciło się bez problemu a odkręcenie łapy znacznie ułatwiło wyciągnięcie altka.

3. Odkręcasz altek, trzyma się na 3 śrubach, podejście tragiczne ale się da... jednej śruby nie da się wysunąć bo blokuje się o podłużnice (być może tylko u mnie, bo brakowało naprawdę milimetra, może mam skrzywioną podłużnicę ? hmm.gif ) ale po odchyleniu silnika na styk wyszła.

4. trzecia - najgorsza, najmniej widoczne śruba trzyma nie tylko altka, ale też jakiś inny element... a właściwie jego ucho, między tym że uchem a silnikiem do którego śruba jest przykręcona jest bliżej nie określona podkładka, w momencie wysuwania śruby ona wypada i leci w zapomniane, skręcenie tego z powrotem bez tej podkładki może wyciąć lub urwać to ucho (odlew aluminiowy) więc nie można o tym zapomnieć old.gif

5. Jak już altek jest luźno (albo jak jeszcze nie jest) musisz odkręcić kable, są grube i sztywne, chyba dwa.... ).

6.Wsadzasz coś długiego i najlepiej drewnianego by nie zniszczyć sciany grodziowej między nią a silnik.... i odpychasz go, tu się przydaje druga osoba, bo sily potrzeba dużo, jeden trzyma kij, drugi wyciąga altka... odginać silnik się nie bój, pójdzie dość sporo... tak naprawdę na oko jakieś 5-10cm, ale trzeba w to włożyć sporo siły.

7. Jak już naprawisz altka to składasz wszystko w odwrotnej kolejności.

8.Jak zciągnąć pasek obstawiam że wiesz, napinacz automatyczny, klucz 15-stka i w lewo smile.gif

9.Sam zamierzasz naprawiać altka ? Padł Ci zapewne ten no... nie pamiętam nazwy, to coś co jest z tyłu, z doświadczenia wiem że wymiana oryginalnych łożysk nie ma sensu jeśli są ok, moje po 200 000km były w stanie idealnym. Z resztą to dziwne coś z tyłu też, rozpadło mi się jedynie sprzęgiełko (możliwe że tobie też i się ślizga), przez co za renerację zapłaciłem dwa razy tyle za wymianę elementów w pełni sprawnych. Warto to sprawdzić zanim się stwierdzi "Po 200 000 trzeba wymienić wszystko".

10. Nie zapomnij o podkładce ^^

11.Jak coś to pytaj, pisz priv, dam ci tel, podpowiem jak coś w trakcie naprawy wink.gif

12. Tu parę foto:

Śruba która nie wuja nie chce wyjść:

wz1u.jpg

Tu masz odkręconą srubę od poduszki/lizaka, tą którą trzeba odkręcić, tak by poduszka została na swoim miejscu, jest też odkręcona podpora półosi:

ekke.jpg

Tu masz tą dziwnę przerwę z której wypada podkładka:

cx12.jpg

Tu to samo od spodu:

ryw9.jpg

A tu prawdopodobnie ów podkładkę, tylko to znalazłem na dnie kanału... czy to to, do dziś nie wiem, teoretycznie powinno być grubsze, ale nic nie znalazłem... więc to wsadziłem smile.gif

dz8u.jpg

Pozdrawiam waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Altek nie nadaje się niestety do niczego. Na początek - pęknięta obudowa. Środek - złom. Dziś kupiłem "nowy" regenerowany altek i jutro będę go montował sciana.gif I tutaj mam pytanie - czy ktoś mógłby wrzucić rysunek jak założyć z powrotem pasek? IThankYou.gif

Napisano
  • Autor

> Altek nie nadaje się niestety do niczego. Na początek - pęknięta obudowa. Środek - złom. Dziś

> kupiłem "nowy" regenerowany altek i jutro będę go montował I tutaj mam pytanie - czy ktoś

> mógłby wrzucić rysunek jak założyć z powrotem pasek?

Montaż jednak dziś dlatego ponawiam mój apel IThankYou.gif

Napisano

> Montaż jednak dziś dlatego ponawiam mój apel

Normalnie wink.gif

Najpierw wszystko skręcasz jak się należy wink.gif Jak już masz wszystko poprzykręcane to zakładasz pasek.... oczywiście na którąś z rolek braknie, ja zostawiam sobie koło pasowe od silnika.... klucz 15-stka na napinacz i w prawo (tak jak byś chciał dokręcić rolkę napinacza (nie sam napinacz), wtedy się podda choć trzeba włożyć w to dużo siły i mieć dobry klucz (najlepiej oczkowy lekko pod kątem i na to jakaś rurka), jak 'napniesz' napinacz to wpychasz pasek na koło pasowe i puszczasz napinacz, to już wszystko, napięcie paska reguluje się samo, a altek jest przykręcono na sztywno. Zanim odpalisz warto przelecieć palcem po całym pasku i zobaczyć czy gdzieś nie przeskoczył o jeden rowek poza którąś rolkę.

Napisano
  • Autor

> Normalnie

> Najpierw wszystko skręcasz jak się należy Jak już masz wszystko poprzykręcane to zakładasz

> pasek.... oczywiście na którąś z rolek braknie, ja zostawiam sobie koło pasowe od silnika....

> klucz 15-stka na napinacz i w prawo (tak jak byś chciał dokręcić rolkę napinacza (nie sam

> napinacz), wtedy się podda choć trzeba włożyć w to dużo siły i mieć dobry klucz (najlepiej

> oczkowy lekko pod kątem i na to jakaś rurka), jak 'napniesz' napinacz to wpychasz pasek na

> koło pasowe i puszczasz napinacz, to już wszystko, napięcie paska reguluje się samo, a altek

> jest przykręcono na sztywno. Zanim odpalisz warto przelecieć palcem po całym pasku i zobaczyć

> czy gdzieś nie przeskoczył o jeden rowek poza którąś rolkę.

Dzięki za wsparcie ale rozchodziło mi się schemat ułożenia paska na rolkach.

Altrk jest już na miejscu (a niech tę podkładkę...) a pasek założyłem wg rysunku z netu.

Dzięki za pomoc

Napisano

A to sorry, ja po prostu tyle razy już ten pasek zakładałem, że nie przyszło mi do głowy że ktoś może nie znać tego układu na pamięć grinser006.gif