Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeep Grand Cherokiee II...pytanie o zakup...

Featured Replies

Napisano

Szukam autka dla rodziny i tak na tapetę wpadł Jeep Grand Cherokiee II 1999-2004...

rocznik sądzę 2003-2004 - silnik benzyna lub benzyna z lpg...

na co zwracać uwagę przy zakupie, szczególne bolączki i awarie ... niewiem.gif

wiem, że kilka osób tutaj miało podobne auto więc sądzę możecie coś podpowiedzieć ok.gif

Napisano

> wiem, że kilka osób tutaj miało podobne auto więc sądzę możecie coś podpowiedzieć

Na kąciku 4x4 jest tyle wątków o JGC, że po przeczytaniu 10% z nich przejdzie Ci ochota na zakup grinser006.gif

Pierwszy z brzegu w którym sam pytałem o takie auto. W zasadzie motyw JGC przewija się w 90% wątków.

Napisano

> Szukam autka dla rodziny i tak na tapetę wpadł Jeep Grand Cherokiee II 1999-2004...

> rocznik sądzę 2003-2004 - silnik benzyna lub benzyna z lpg...

> na co zwracać uwagę przy zakupie, szczególne bolączki i awarie ...

> wiem, że kilka osób tutaj miało podobne auto więc sądzę możecie coś podpowiedzieć

Sam nigdy nie miałem, ale kilku moich znajomych miało wątpliwą przyjemność posiadania tego pojazdu. Największe bolączki to skrzynia biegów i tylny most - most reperowali wszyscy znajomi i to po relatywnie niewielkich przebiegach (150 tys. mil). Dwoje z moich znajomych zatarło silnik dzięki nagle przestającej działać pompie wody w czasie jazdy.

Napisano
  • Autor

> Na kąciku 4x4 jest tyle wątków o JGC, że po przeczytaniu 10% z nich przejdzie Ci ochota na zakup

> Pierwszy z brzegu w którym sam pytałem o takie auto. W zasadzie motyw JGC przewija się w 90%

> wątków.

co zatem kupiles grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Sam nigdy nie miałem, ale kilku moich znajomych miało wątpliwą przyjemność posiadania tego pojazdu.

> Największe bolączki to skrzynia biegów i tylny most - most reperowali wszyscy znajomi i to po

> relatywnie niewielkich przebiegach (150 tys. mil). Dwoje z moich znajomych zatarło silnik

> dzięki nagle przestającej działać pompie wody w czasie jazdy.

kuzyn posiada zwyklego cherokiee z 1998 - 4.7 v8 i chwali,,,ino on topi go w błocie hmm.gif

Napisano

> co zatem kupiles

Na razie FR-V, ale to był nieplanowany, spontaniczny zakup zlosnik.gif Obiecałem sobie pojeździć nim pół roku i sprzedać. Zostało jeszcze 1.5m-ca i mam problem, bo samochód okazał się przegenialny zlosnik.gif serio, nie ma minusów. Ale, że słowo się rzekło, powoli zaczynam się rozglądać i na chwilę obecną mam 3 typy. Impreza WRX - bo zawsze chciałem, Forester - bo jest rozsądniejszy niż Impreza, ...i trzeci typ którego nie zdradzę, bo samochodów jest mało i nie będę sobie robił konkurencji w poszukiwaniach grinser006.gif ale generalnie kamienica na kołach z mocą pod 300KM. W sobotę może pojadę oglądać pierwszy egzemplarz. Tylko, że ja jeżdżę głownie samemu, lubię niepopularne samochody i poza fantazją+przypadkiem nic nie kieruje moim wyborem.

Jeśli chodzi o JGC, to proponuję Ci się najpierw takim samochodem przejechać. Mnie się marzył do momentu pierwszego zetknięcia z kierownicą. Precyzja sterowania jest porównywalna z celnością bomby napalmowej. Miasto to nie problem, ale na szybkich łukach auto jedzie -powiedzmy, że- mniej więcej tam gdzie sugerujesz mu to ruchem kierownicy. Poza tym w środku jest względnie ciasno, bagażnik nie jest duży, wykonanie raczej tandetne, rodzimi sprzedawcy w sporej części zawyżają ceny "bo to Jeep". Plusem jest niezła dostępność części zamiennych i łatwość w trafieniu na mechanika który ogarnie naprawy (niestety trafienie na takiego który tego nie zrobi i policzy kosmiczne pieniądze jest jeszcze większa).

Świetnym przykładem jest teraz wątek na 4x4 o poszukiwaniu czterołapa. Chłopaki mają problem z kupieniem samochodu za 30k zł lub wsadzają w naprawy jakieś niebotyczne kwoty podczas gdy mój kumpel kupił z rok temu analogiczny egzemplarz za 5k zł, za kolejne 5 doprowadził go do stanu używalności i jeździ do dzisiaj bez problemu - łącznie z ostatnią trasą 5000km za jednym zamachem (nie tylko po asfalcie)

Napisano

> Szukam autka dla rodziny i tak na tapetę wpadł Jeep Grand Cherokiee II 1999-2004...

Jezdziles tym autem cfaniaczek.gif ?

Kiedys tez wydawal mi sie rodzinny, ale po kilku delegacjach (mielismy takeigo firmowego w 2004) przeszla mi ochota tongue.gif My mielismy diesla 2,7, juz od nowego cos ciagle rzezilo w zawieszeniu, wymieniana byly jakeis gumki w zawieszeniu. Przy ok 60kkm padlo turbo, ale moze to i wina coniektorych uzytkownikow. Przez kilak lat serwis nie potrafil sobie poradzic z nieswiecaca lampa tylnia, tzn niby narpawaial ale potem znow nie dzialala.

Napisano

Dużo tego przypłynęło z USA, niektóre pływały już tam zamiast jeździć, inne wracały po kilka sztuk w kontenerze jako mielonki przypominające JGC także na minę trafić łatwo, w tych z USA można ratować się carfaxem często wiele powie za parę groszy, ale i to nie zawsze 100% pomoc. Generalnie oprócz tego, że tak jak napisano jest to samochód przeciętny to ciężko Ci będzie znaleźć ładny egzemplarz.

Napisano
  • Autor

> Dużo tego przypłynęło z USA, niektóre pływały już tam zamiast jeździć, inne wracały po kilka sztuk

> w kontenerze jako mielonki przypominające JGC także na minę trafić łatwo, w tych z USA można

> ratować się carfaxem często wiele powie za parę groszy, ale i to nie zawsze 100% pomoc.

> Generalnie oprócz tego, że tak jak napisano jest to samochód przeciętny to ciężko Ci będzie

> znaleźć ładny egzemplarz.

dlatego wstępnie szukałem jakiegoś europejczyka... niewiem.gif

jednak wygląda na to ze wrócę do opcji Scenica II po lifcie 2006-2008 w benzynie...a chciałem coś większego/wyższego w pieniądzach do 20-22 tys. ok.gif

Napisano

uwazac na diesla - ale te bolaczke juz wyeliminowales

a tak to ruda i to co w kazdym innym samochodzie plus automat

Napisano

> dlatego wstępnie szukałem jakiegoś europejczyka...

> jednak wygląda na to ze wrócę do opcji Scenica II po lifcie 2006-2008 w benzynie...a chciałem coś

> większego/wyższego w pieniądzach do 20-22 tys.

A może coś takiego ?Podaję jako przykład bo każdy egz trzeba indywidualnie prześwietlić, ale fajne wozidło, części drogie nie są, wykonanie niezłe. Miałem poprzednika z tym silnikiem realnie spalał w zimie 17,5 l/100km gazu przy jeździe mieszanej, czyli ok 130km trasa, z 70km miasta i 50km lasów i łąk oraz lekkiego terenu typu żwirownie. Możliwość zapięcia samego tyłu co w zimie dawało niezłą frajdę zataczając bączka takim klocem.

Napisano

> A może coś takiego ?

to moze nie grandziak a liberty/cherokee

mam takiego w gazie z 2004 na liczniku 110 tys mil i z naprawowych spraw wymienione 2 tuleje w zawieszeniu oraz jeden sworzen i 2 laczniki staba i do tego tarcze przod i klocki

a tak tylko okresowa wymiana plynow i lanie paliwa

Napisano

Miałem WJta 2.7 CRD pół roku i sprzedałem.

O ile w terenie te autko jeździło spoko to szybkiej trasy już tym nie zrobisz. Teraz jezdze Vectra C i jezdzi mi sie tym duuuuuzo lepiej.