Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowa kat. PJ i ważność dokumentu

Featured Replies

Napisano

Takie pytanie, które wynikło dzisiaj podczas dyskusji w pracy - jak to jest teraz z ważnością prawa jazdy, gdy robi się dodatkową kategorię? Zakładając że ktoś ma aktualnie bezterminowe prawo jazdy (poz. 4b) i uprawnienia na wszystkie kategorie (poz. 11), zdaje z sukcesem egzamin na kolejną kategorię (dokładnie B+E) to nadal zachowuje bezterminową ważność dokumentu i uprawnień, czy jest już wpisywana jakaś data ważności? Jeżeli tak, to jest to kwestia tylko wymiany dokumentu ze zdjęciem, czy np. trzeba od nowa robić badania lekarskie?

Próbowałem szukać, ale jest tyle sprzecznych informacji, że wolę się zapytać smile.gif

Napisano

> Takie pytanie, które wynikło dzisiaj podczas dyskusji w pracy - jak to jest teraz z ważnością prawa

> jazdy, gdy robi się dodatkową kategorię? Zakładając że ktoś ma aktualnie bezterminowe prawo

> jazdy (poz. 4b) i uprawnienia na wszystkie kategorie (poz. 11), zdaje z sukcesem egzamin na

> kolejną kategorię (dokładnie B+E) to nadal zachowuje bezterminową ważność dokumentu i

> uprawnień, czy jest już wpisywana jakaś data ważności? Jeżeli tak, to jest to kwestia tylko

> wymiany dokumentu ze zdjęciem, czy np. trzeba od nowa robić badania lekarskie?

> Próbowałem szukać, ale jest tyle sprzecznych informacji, że wolę się zapytać

Kategorię B miałem od zawsze i na zawsze. W zeszłym roku robiłem A i C i te również mam bezterminowe...

Napisano

> Takie pytanie, które wynikło dzisiaj podczas dyskusji w pracy - jak to jest teraz z ważnością prawa

> jazdy, gdy robi się dodatkową kategorię? Zakładając że ktoś ma aktualnie bezterminowe prawo

> jazdy (poz. 4b) i uprawnienia na wszystkie kategorie (poz. 11), zdaje z sukcesem egzamin na

> kolejną kategorię (dokładnie B+E) to nadal zachowuje bezterminową ważność dokumentu i

> uprawnień, czy jest już wpisywana jakaś data ważności? Jeżeli tak, to jest to kwestia tylko

> wymiany dokumentu ze zdjęciem, czy np. trzeba od nowa robić badania lekarskie?

badania robisz od nowa jak to przy kazdym kursie/egzaminie na dowolna kategorie. Jesli nowe badanie ogranicza ci waznosc to globalnie na wszystkie kat. W druga strone to tez dziala - wczesniej mialem 10lat przez okulary ale mi sie wzrok nieco poprawil i dostalem bezterminowe przy okazji kat.A a i nowy kartonik juz byl bezterminowy ale nadal w szklach korekcyjnych musze jezdzic.

Napisano

Nie ma już bezterminowych praw jazdy (w sensie dokumentów). Jeśli na badaniu lekarz wpisze ważne bezterminowo to prawko i tak będzie ważne max 15 lat, ale w myśl obecnych przepisów badania bezterminowe są zapisane w cepik'u i po tych 15 latach trzeba będzie tylko wymienić sam dokument czyli procedura taka sama jak z dowodem osobistym.

Napisano

> Nie ma już bezterminowych praw jazdy (w sensie dokumentów). Jeśli na badaniu lekarz wpisze ważne

> bezterminowo to prawko i tak będzie ważne max 15 lat, ale w myśl obecnych przepisów badania

> bezterminowe są zapisane w cepik'u i po tych 15 latach trzeba będzie tylko wymienić sam

> dokument czyli procedura taka sama jak z dowodem osobistym.

Ale to dotyczy tylko nowych dokumentów i uprawnień. Ja mam bezterminowe i nawet jak trzeba będzie wymienić dokument, to i tak uprawnienia są bezterminowe.

Napisano

Po 19 stycznia 2013 wszystkie nowo PJ sa wydawane maksymalnie na 15 lat.

Dla przykladu mialem wczesniej bezterminowa kat. B, po 19/01/2013 zdalem kat. A (majac bezterminowe orzeczenie na kat A) i nowe PJ dostalem z waznoscia 15 lat dla obu kategorii.

Wedlug informacji z Wydzialu Komunikacji majac bezterminowe badania przedluzenie waznosci polega jedynie na wymianie zdjecia i wniesieniu oplaty (ot cala istota 'reformy' tongue.gif). To mowiac w przeciagu kolejnych 15 lat sytuacja moze sie zmienic jeszcze 100x - zaraz obudzi sie lobby lekarzy i sie okaze ze w imie 'bezpieczenstwa' bedzie trzeba robic badania w momencie wymiany albo i czesciej.

Napisano
  • Autor

> Po 19 stycznia 2013 wszystkie nowo PJ sa wydawane maksymalnie na 15 lat.

> Dla przykladu mialem wczesniej bezterminowa kat. B, po 19/01/2013 zdalem kat. A (majac bezterminowe

> orzeczenie na kat A) i nowe PJ dostalem z waznoscia 15 lat dla obu kategorii.

> Wedlug informacji z Wydzialu Komunikacji majac bezterminowe badania przedluzenie waznosci polega

> jedynie na wymianie zdjecia i wniesieniu oplaty (ot cala istota 'reformy' ). To mowiac w

> przeciagu kolejnych 15 lat sytuacja moze sie zmienic jeszcze 100x - zaraz obudzi sie lobby

> lekarzy i sie okaze ze w imie 'bezpieczenstwa' bedzie trzeba robic badania w momencie wymiany

> albo i czesciej.

Dzięki za odp, coś mi się wydaje, że te "bezterminowe" badania lekarskie szybko przestaną być ważne i za każdym razem trzeba będzie robić ścieżkę zdrowia :/

Napisano

> Po 19 stycznia 2013 wszystkie nowo PJ sa wydawane maksymalnie na 15 lat.

> Dla przykladu mialem wczesniej bezterminowa kat. B, po 19/01/2013 zdalem kat. A (majac bezterminowe

> orzeczenie na kat A) i nowe PJ dostalem z waznoscia 15 lat dla obu kategorii.

> Wedlug informacji z Wydzialu Komunikacji majac bezterminowe badania przedluzenie waznosci polega

> jedynie na wymianie zdjecia i wniesieniu oplaty (ot cala istota 'reformy' ). To mowiac w

> przeciagu kolejnych 15 lat sytuacja moze sie zmienic jeszcze 100x - zaraz obudzi sie lobby

> lekarzy i sie okaze ze w imie 'bezpieczenstwa' bedzie trzeba robic badania w momencie wymiany

> albo i czesciej.

ale to chyba wlasnie byl cel - zeby co max 15lat trzeba bylo sie (przynajmniej w podstawowym zakresie) przebadac. Do tego, pozwyzej jakiegos wieku ten czas sie skraca (ale nie pamietam czy to w koncu weszlo)