Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym dobrze umyć silnik?

Featured Replies

Napisano

Planuję w najbliższych (jeszcze ciepłych dniach) któreś popołudnie poświęcić na garażowe robótki przy aucie, w tym chcę dokładnie wyczyścić pokrywę zaworów, blok, obudowę skrzyni i ogólnie wszystko pod maską.

Zamierzam to robić metodą "psiknij - wyczyść" bo karcherem w garażu tego nie zrobię.

Co polecacie do tego celu?

Napisano

> Co polecacie do tego celu?

Jeden stary t-shirt. Oddzielasz na szwach tył od przodu. Tyłem jedziesz wstępnie kurz, wycieki oleju i innych płynów ustrojowych lejących się po silniku, przodem wykańczasz drobne pozostałości, węże od klimy, wspomagania, chłodzenia, skrzynki bezpieczników, akumulator, obudowę wentylatora chłodnicy, zbiorniki płynów.

Napisano

> Planuję w najbliższych (jeszcze ciepłych dniach) któreś popołudnie poświęcić na garażowe robótki

> przy aucie, w tym chcę dokładnie wyczyścić pokrywę zaworów, blok, obudowę skrzyni i ogólnie

> wszystko pod maską.

> Zamierzam to robić metodą "psiknij - wyczyść" bo karcherem w garażu tego nie zrobię.

> Co polecacie do tego celu?

Ja bawiłem się takim czajniczkiem wytwarzającym parę. Psikałem szuwaksem do mycia silników a później tą parą i szmatką usuwałem brud.

Ponieważ środki te często zostawiają jasny nalot psikałem to plakiem i wycierałem. odejrzałem to u handlarzy. Wyszło całkiem fajnie.

Napisano

Nie wiem jak od góry, ale od dołu silnik myłem zmywaczem uniwersalnym wurth. Rozpuszcza ładnie wszystko, nie niszczy plastików ani elektryki, wysycha nie pozostawiając nalotów. Tylko trzeba wentylowane pomieszczenie mieć bo jest na bazie alkoholu i można nieźle się zakręcić.

Na cały silnik będziesz potrzebował 5-6 pojemników, czyli z przesyłką jakieś 70zł.

Napisano

Pojedź ma myjkę samoobsługową, na zapalonym silniku otwórz maskę, wrzuć 7-5 zł weź tego karchera (olej płukanie itp, od razu detergent) i ogień. Ja tak ze 3 razy robiłem jak miałem potrzebę czystego silnika.

Napisano

Na zapalonym silniku? Po co, kiedy można zasłonić newralgiczne punkty elektryczne?

Ja myłem na myjni Niebieski Słoń, bez problemu można myć silniki. Na koniec poprawiłem pędzelkiem i K2 Akra, potem płukanie.

Napisano

Z moich warsztatowych testów i doświadczeń najlepiej myje kager do mycia silników w atomizerze. cena chyba w hurcie 10-12zł za litrowe opakowanie. Jest mocno zasadowy i wcina nawet grubą warstwę brudu np ze skrzyni biegów czy zarzyganego silnika.