Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uniwersalny system bezkluczykowy?

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Szukam urządzenia, które, jak w temacie, otworzy mi auto, jak będę w pobliżu i zamknie jak odejdę. Coś takiego jak w Renault. Jak dotąd znalazłem tylko to: jakiś tekst , ale cena jest trochę zaporowa. Chodzi mi o to, by auto się zamknęło bez użycia pilota, bo z racji pracy wsiada i wysiadam dziennie mnóstwo razy- piloty siadają jak muchy a do tego czasem brakuje mi ręki do jego obsługi.

Może ktoś już na AK szukał czegoś takiego? grinser006.gif

Napisano

> Witajcie.

> Szukam urządzenia, które, jak w temacie, otworzy mi auto, jak będę w pobliżu i zamknie jak odejdę.

> Coś takiego jak w Renault. Jak dotąd znalazłem tylko to: jakiś tekst , ale cena jest trochę

> zaporowa. Chodzi mi o to, by auto się zamknęło bez użycia pilota, bo z racji pracy wsiada i

> wysiadam dziennie mnóstwo razy- piloty siadają jak muchy a do tego czasem brakuje mi ręki do

> jego obsługi.

> Może ktoś już na AK szukał czegoś takiego?

JA poniekąd przerabiałem temat, jak miałem uszkodzone drzwi/klamkę. Musiałem skombinować przycisk do otwierania i odbiornik, na szczęście dało się odzyskać bebechy z pękniętej klamki.

Przy okazji mogłem sobie przestudiować schemat i zobaczyć ile gratów bierze w tym udział.

Tak, żeby to z sensem działało to musisz mieć odbiorniki w drzwiach i klapie + przyciski do otwierania + instalacja elektryczna. Nie wyobrażam sobie takiego samego otwierania się / zamykania w szczególności w dokładanym systemie. IMO może być dużo przypadkowych zamknięć/otwarć wystarczy np obejść samochód z drugiej strony.

Odnośnie ceny, popatrz sobie na ebayu, tam widziałem chińskie sety znacznie tańsze smile.gif

Napisano

chyba najprościej będzie kupić renaulta z Hands Free hmm.gif

Napisano
  • Autor

> chyba najprościej będzie kupić renaulta z Hands Free

Jednego już mam. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> JA poniekąd przerabiałem temat, jak miałem uszkodzone drzwi/klamkę. Musiałem skombinować przycisk

> do otwierania i odbiornik, na szczęście dało się odzyskać bebechy z pękniętej klamki.

> Przy okazji mogłem sobie przestudiować schemat i zobaczyć ile gratów bierze w tym udział.

> Tak, żeby to z sensem działało to musisz mieć odbiorniki w drzwiach i klapie + przyciski do

> otwierania + instalacja elektryczna. Nie wyobrażam sobie takiego samego otwierania się /

> zamykania w szczególności w dokładanym systemie. IMO może być dużo przypadkowych

> zamknięć/otwarć wystarczy np obejść samochód z drugiej strony.

> Odnośnie ceny, popatrz sobie na ebayu, tam widziałem chińskie sety znacznie tańsze

O jakim samochodzie piszesz?

Napisano

> O jakim samochodzie piszesz?

z podpisu ...

Napisano
  • Autor

> z podpisu ...

Możesz w skrócie opisać, jakie elementy biorą udział w tym bezkluczowym otwieraniu? Czy kod jest zapisany w jakiejś centralce czy w w elementach z przyciskiem itp.?

Napisano

> Możesz w skrócie opisać, jakie elementy biorą udział w tym bezkluczowym otwieraniu? Czy kod jest

> zapisany w jakiejś centralce czy w w elementach z przyciskiem itp.?

Wpisz w ebay: RFID car alarm. Będziesz miał pełno różnych.

Jak już zamontujesz to daj znać jak się sprawuje.

Te systemy działają tak samo jak wszystkie karty zbliżeniowe - w karcie jest chip z anteną który jest zasilany indukcyjnie. Jak chip dostanie zasilanie to emituje sygnał z kodem. Jak odbiornik go odbierze to otwiera drzwi. Więcej możesz poczytać co to jest RFID. Niektórzy mówią nawet że to jest diabelska technologia smile.gif

Cały problem w przypadku auta to zasięg urządzenia. Wcale nie jest prosto zrobić takie o wystarczającym.

Dokładnie to samo jest w kartach pay pass, kartach zbliżeniowych do otwierania drzwi i wielu innych zastosowaniach.

Napisano

> Możesz w skrócie opisać, jakie elementy biorą udział w tym bezkluczowym otwieraniu? Czy kod jest

> zapisany w jakiejś centralce czy w w elementach z przyciskiem itp.?

W skrócie: w przednich drzwiach + klapie odbiorniki i przycisk do otwierania/zamykania. Te elementy są połączone z modułem bezkluczykowym, a ten z body. Dodatkowo przycisk start/stop + odbiornik.

Cały szkopuł i bajer to połączenie z body, dzięki temu zbliżasz się do auta zapala się światło w środku smile.gif, uaktywnia się też przycisk pozwalając otworzyć auto. Po otwarciu jest odliczany timer, po którym auto się zamyka. Po wejsciu do środka jest wykrywany kluczyk, zapala się dioda w stacyjce, która pozwala na odpalenia auta. Po wyjściu z kluczykiem przy odpalonym silniku jest sygnal dzwiękowy i świetlny o braku kluczyka. Plus taki, ze jak będą chcieli ukraść auto to można zgasić silnik alarmem, poprzez kluczyk w kieszeni wink.gif.

System też nie pozwala na zamknięcie auta z kluczykiem w środku, chyba poprzez porównanie danych z odbiorników, bo w sumie jak by się zamknął to każdy by potem otworzył, bo pilot byłby cały czas w zasięgu.

Kod zapisany jest IMO w module keyless, to on przekazuje informacje o zbliżeniu autoryzowanego kluczyka czy wciśnięcia przycisku do body.

Napisano

> Cały problem w przypadku auta to zasięg urządzenia. Wcale nie jest prosto zrobić takie o

> wystarczającym.

> Dokładnie to samo jest w kartach pay pass, kartach zbliżeniowych do otwierania drzwi i wielu innych

> zastosowaniach.

Zasięg jest bardzo ważny, ale w sensie wysterowania, kluczyk na zew, zbliżeniowo działa tylko do ok 40cm od odbiornika. Ten w środku od stacyjki działa w całym aucie.

chyba też poprzez porównanie danych z dwóch odbiorników auto nie pozwala zamknąć z kluczykiem w środku

Napisano
  • Autor

> Dokładnie to samo jest w kartach pay pass, kartach zbliżeniowych do otwierania drzwi i wielu innych

> zastosowaniach.

Wiem dokładnie jak działają karty RFID, czytniki itp ale nie spotkałem się z takimi, które zadziałają bez bezpośredniego dotknięcia czytnika. frown.gif

Napisano
  • Autor

.

> Kod zapisany jest IMO w module keyless, to on przekazuje informacje o zbliżeniu autoryzowanego

> kluczyka czy wciśnięcia przycisku do body.

Czyli to samo co mam w Renówce. Za dużo kombinowania grinser006.gif

Napisano

> Witajcie.

> Szukam urządzenia, które, jak w temacie, otworzy mi auto, jak będę w pobliżu i zamknie jak odejdę.

poszukaj sobie modulu kontroli dostepu KD-2006 jest to imobilajzer z karta zblizeniowa mozna to zaadaptowac do drzwi.

Napisano

> .

> Czyli to samo co mam w Renówce. Za dużo kombinowania

IMO jak w jp samochodzie masz tak zawile to nei znajdziesz prostszego rozwiązania OEM wink.gif. Zresztą musi być zawiłe czyt. sterowane przez body, żeby było bezpiecznie i funkcjonalne.

Z praktycznej strony jest to super wygodne rozwiązanie.

Tj pisałem poszukaj na ebayu, tam widziałem chinskie moduły.