Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Katalog dopuszczalnych ET

Featured Replies

Napisano

Czy istnieje jakiś katalog dopuszczalnych ET felg dla danego modelu auta?

Napisano

Zależy indywidualnie od auta. Czasami budowa zawieszenia, układu hamulcowego i błotników pozwala na spore ustępstwa od rozmiaru fabrycznego, a czasem jest to +/-5 zlosnik.gif

Dodatkowo co wejdzie to wejdzie, ale np zmieniając mocno ET w Focusie II RS bardzo na minus zmienia się "przyczepność" auta...

Napisano

> Czy istnieje jakiś katalog dopuszczalnych ET felg dla danego modelu auta?

Można samemu wyliczyć. Sprawdzić maksymalną dopuszczalną szerokość opony, od niej odjąć aktualną szerokość opony i wynik podzielić przez 2. Otrzymana liczba jest bezpieczną różnicą na +/- od ET zalecanego przez producenta ok.gif

Napisano

> Można samemu wyliczyć. Sprawdzić maksymalną dopuszczalną szerokość opony, od niej odjąć aktualną

> szerokość opony i wynik podzielić przez 2. Otrzymana liczba jest bezpieczną różnicą na +/- od

> ET zalecanego przez producenta

No po prostu nagroda Darwina ci się należy za takie "rady" no.gifcrazy.gif co ma piernik do wiatraka?

Co, jeśli aktualna opona ma maksymanlną dopuszczalną szerokość? Wtedy tolerancja ofsetu FELGI to 0/2=0 ? :-D

A co jeśli opona jest 10 mm węższa od dopuszczalnej, ale założona felga ma maksymalny

dopuszczalny ofset i o 5 mm większy wynikający z Twojego głupkowatego wzoru będzie powodował otarcia?

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A co jeśli opona jest 10 mm węższa od dopuszczalnej, ale założona felga ma maksymalny

> dopuszczalny ofset i o 5 mm większy wynikający z Twojego głupkowatego wzoru będzie powodował

> otarcia?

Miszcz ciętej riposty. Czytać się naucz i sam bredni i nie pisz

Napisano

> Czy istnieje jakiś katalog dopuszczalnych ET felg dla danego modelu auta?

jaki samochód ja się pytam i jaki rozmiar felgi i opony?

Bo samo ET to jest jeden z wielu parametrów wpływających na wejdzie/nie wejdzie.

Napisano
  • Autor

> jaki samochód ja się pytam i jaki rozmiar felgi i opony?

> Bo samo ET to jest jeden z wielu parametrów wpływających na wejdzie/nie wejdzie.

C8, 16" i 215/60. To są fabryczne rozmiary i nie chodzi mi o jakiś tjunink. Fabryczny ET to 27. Na allegro większość felg o tym rozstawie otworów (5x98) to felgi do Alfy z ET31, 35 lub nawet 41,5. No i mam dylemat czy zaciski hamulcowe się zmieszczą.

Napisano

> C8, 16" i 215/60. To są fabryczne rozmiary i nie chodzi mi o jakiś tjunink. Fabryczny ET to 27. Na

> allegro większość felg o tym rozstawie otworów (5x98) to felgi do Alfy z ET31,

A to ma na pewno ten sam otwór centalny?

Jeśli tak spróbuj felgi z

> 35 lub nawet

> 41,5. No i mam dylemat czy zaciski hamulcowe się zmieszczą.

to czy się zaciski zmieszczą to zależy też od konstrukcji samej felgi i kształtu ramion.

Jeśli chodzi o ET to przy 4mm różnicy może jeszcze podejdzie ale nie jestem pewny. Jedyna opcja to przymierzyć albo zapytać kogoś kto już tego zabiegu próbował w tym aucie.

Nie podałeś jeszcze jednego ważnego parametru: szerokości felgi

Napisano
  • Autor

> A to ma na pewno ten sam otwór centalny?

Może być większy - założy się pierścienie

> Jeśli tak spróbuj felgi z

> to czy się zaciski zmieszczą to zależy też od konstrukcji samej felgi i kształtu ramion.

> Jeśli chodzi o ET to przy 4mm różnicy może jeszcze podejdzie ale nie jestem pewny. Jedyna opcja to

> przymierzyć albo zapytać kogoś kto już tego zabiegu próbował w tym aucie.

No niestety - aut tych nie jest dużo, więc trudno znaleźć takie info. O dziwo dla bliźniaka typu Ulysse felgi mają ET31.

> Nie podałeś jeszcze jednego ważnego parametru: szerokości felgi

tu zależy od felgi. Fabrycznie 6,5, ale może być i 7.

Na tą chwilę wątek można zamknąć smile.gif Właśnie udało mi się trafić dedykowane, w przyzwoitej cenie.