Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż głowicy problem

Featured Replies

Napisano

W moim dziadku VW 1.9 TD pociła się uszczelka pod głowicą i w końcu zabrałem się do roboty.

Demontaż, planowanie + sprawdzenie szczelności, zakupiona UPG, śruby,uszcelki pod kolektory i pokrywę zaworów.

Przy dokręcaniu głowicy (zgodnie ze sztuką), na ostatnim etapie, czyli drugim dokeceniu o 90* przy 7 śrubie czyli zewnętrznej przy czwartym cylindrze, oberwałem łeb śruby mlot.gif Sam nie wiem czy śruba badziewie czy mechanik pierdoła zlosnik.gif

Nie bardzo wiem przy jakim kącie puściła. Wydaje mi się, że ok 30* i teraz chcę abyście potwierdzili moją koncepcję co z tym zrobić.

Otóż nabiję większego torxa, wcześniej sprawdzę sąsiedną śrubę kluczem dynamometrycznym z jaką siłą jest dokręcona i tą ukręconą dokręcę do tej wartości.

Będzie OK hmm.gif

Bo chyba nie zostawiać tak jak jest.

Podpowiedzcie coś

Napisano

Ja bym ją jednak wykręcił i dał drugą nawet używaną, bo jeśli przyjdzie jeszcze raz kiedyś demontować tą głowicę to może być problem. Oczywiście pozostałe trzeba by popuścić i procedurę przykręcania zrobić od nowa.

Napisano

ja tak miałem kiedyś w Uno, ja wówczas odkreciłem wszystkie śruby, następnie po zdjęciu głowicy sprawdziłem jak głęboko wkręcają się wszystkie śruby i okazało się że tam gdzie się ukreciła był zasyfiony gwint bo te wkrecone śruby wszystkie były niżej od tej jednej.

Po całym dniu walki z czyszczeniem gniazda wkrecala się już dobrze.

Następnie kolejna nowa uszczelka i jazda

Od tamtej pory jak robię głowicę to wpierw wlrecam same śruby żeby zobaczyć czy syf bie wleciał do gniazda.

I tak też proponuje Tobie zrobić

Napisano

> W moim dziadku VW 1.9 TD pociła się uszczelka pod głowicą i w końcu zabrałem się do roboty.

> Demontaż, planowanie + sprawdzenie szczelności, zakupiona UPG, śruby,uszcelki pod kolektory i

> pokrywę zaworów.

> Przy dokręcaniu głowicy (zgodnie ze sztuką), na ostatnim etapie, czyli drugim dokeceniu o 90* przy

> 7 śrubie czyli zewnętrznej przy czwartym cylindrze, oberwałem łeb śruby Sam nie wiem czy

> śruba badziewie czy mechanik pierdoła

> Nie bardzo wiem przy jakim kącie puściła. Wydaje mi się, że ok 30* i teraz chcę abyście

> potwierdzili moją koncepcję co z tym zrobić.

> Otóż nabiję większego torxa, wcześniej sprawdzę sąsiedną śrubę kluczem dynamometrycznym z jaką siłą

> jest dokręcona i tą ukręconą dokręcę do tej wartości.

> Będzie OK

> Bo chyba nie zostawiać tak jak jest.

> Podpowiedzcie coś

ja bym narazie sprobowal nabic SPLINE w takim samy rozmiarze i wykrecic.

Przy odkrecaniu srub glowicy podstawa o ktorej duzo osob zapomina jest sprawdzenie gwintu w bloku biorac gwintownik. Najprawdopodobniej jest jakis syf w otworze lub cos zgwintem jest nie tak

Napisano

> oberwałem łeb śruby

> Otóż nabiję większego torxa, wcześniej sprawdzę sąsiedną śrubę kluczem dynamometrycznym z jaką siłą

> Będzie OK

Możesz mi wytłumaczyć, jak chcesz dokręcić ukręconą śrubę? niewiem.gif

Chyba że piszesz o objechanym łbie, to co innego...

Napisano

> W moim dziadku VW 1.9 TD pociła się uszczelka pod głowicą i w końcu zabrałem się do roboty.

> Demontaż, planowanie + sprawdzenie szczelności, zakupiona UPG, śruby,uszcelki pod kolektory i

> pokrywę zaworów.

> Przy dokręcaniu głowicy (zgodnie ze sztuką), na ostatnim etapie, czyli drugim dokeceniu o 90* przy

> 7 śrubie czyli zewnętrznej przy czwartym cylindrze, oberwałem łeb śruby Sam nie wiem czy

> śruba badziewie czy mechanik pierdoła

> Nie bardzo wiem przy jakim kącie puściła. Wydaje mi się, że ok 30* i teraz chcę abyście

> potwierdzili moją koncepcję co z tym zrobić.

> Będzie OK

> Bo chyba nie zostawiać tak jak jest.

> Podpowiedzcie coś

Zerwałeś śrubę, czy objechałeś łeb?

Jeśli to drugie, to pewnie masz zły klucz.

Twoja koncepcja ze sprawdzaniem momentu jest do bani, bo moment to bardzo niedokładna miara dokręcenia przy takich dużych wartościach momentu - dlatego dokręca się na kąty.

IMO - najtaniej po prostu założyć pasujący klucz i dokończyć procedurę dokręcania.

A najlepiej, wszystko zdjąć i zrobić od nowa wymieniając śruby i uszczelki.

Napisano
  • Autor

> Zerwałeś śrubę, czy objechałeś łeb?

> Jeśli to drugie, to pewnie masz zły klucz.

Objechałem łeb śruby. Gwint nie jest zerwany.