Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taśma dwustronna

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie proszę o pomoc w usunięciu taśmy klejącej dwustronnej , taśma przyklejona jest na drzwi od łazienki i za cholerę nie chce zejść , drzwi niby są drewniane ale coś mi się zdaje że wewnętrzna warstwa do jakaś taka okleina frown.gif , chodzi mi o to czym to zerwać aby nie uszkodzić lakieru ( farby )

Taśma jest już na drzwiach około dwóch miesięcy frown.gif , ponieważ próbowałem już paroma środkami i miało to mizerny skutek , więc tak zostało , żona mnie molestuje aby temat załatwić smile.gif

pozdrawiam i czekam na pomoc

Fatal

Napisano

> Witam

> Panowie proszę o pomoc w usunięciu taśmy klejącej dwustronnej , taśma przyklejona jest na drzwi od

> łazienki i za cholerę nie chce zejść , drzwi niby są drewniane ale coś mi się zdaje że

> wewnętrzna warstwa do jakaś taka okleina , chodzi mi o to czym to zerwać aby nie uszkodzić

> lakieru ( farby )

> Taśma jest już na drzwiach około dwóch miesięcy , ponieważ próbowałem już paroma środkami i miało

> to mizerny skutek , więc tak zostało , żona mnie molestuje aby temat załatwić

> pozdrawiam i czekam na pomoc

> Fatal

benzyna ekstrakcyjna

u siebie miałem taśmę na parkiecie

samą taśmę zerwałem, a klej zmyłem benzyną

Napisano
  • Autor

> benzyna ekstrakcyjna

> u siebie miałem taśmę na parkiecie

> samą taśmę zerwałem, a klej zmyłem benzyną

Próbowałem i lipton frown.gif

Napisano

Ogólnie to specjalistycznym rozpuszczalnikiem do klejów kauczukowych jest toluen. Do nabycia w sklepach chemicznych.

Jeśli powierzchnia jest delikatna można dowolnym tłuszczem ale musi być ciepło i trzeba trochę popracować.

Słabsze kleje zmywa tez benzyna ekstrakcyjna ale z mocniejszymi po np. foliach reklamowych już sobie nie bardzo radzi...

Napisano

> pozdrawiam i czekam na pomoc

> Fatal

próbuj zrolować palcem - czasem poddaje się i zostaje cienki film do zmycia jakimś toluenem czy innym IPA - IPA jest najbezpieczniejszy , ewentualnie w sklepie dla lakierników kup zmywacz silikonów przed lakierowaniem - skład z ciężkich alko i działanie podobne do IPA

Napisano

Mi pomógł taki sposób:

Posmarowałem taśmę tłuszczem, tu akurat użyłem masła.

Odczekałem trochę, aż tłuszcz wsiąkł w taśmę. Później to już poszło gładko. Szmatka na sucho i tarcie. Zlazło bez problemu

Napisano
  • Autor

> Mi pomógł taki sposób:

> Posmarowałem taśmę tłuszczem, tu akurat użyłem masła.

> Odczekałem trochę, aż tłuszcz wsiąkł w taśmę. Później to już poszło gładko. Szmatka na sucho i

> tarcie. Zlazło bez problemu

próbowałem ale słabo szło frown.gif

Napisano
  • Autor

Powiem Wam co zadziałało , podgrzanie suszarką do włosów i delikatne podhaczenie paznokciem pięknie zeszło smile.gif , nareszcie po dwóch miesiącach spokój i nowe drzwi smile.gif

pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi smile.gif

Fatal

Napisano

> Powiem Wam co zadziałało , podgrzanie suszarką do włosów i delikatne podhaczenie paznokciem pięknie

> zeszło , nareszcie po dwóch miesiącach spokój i nowe drzwi

> pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi

> Fatal

Ten klej jest rzeczywiście wrażliwy na podwyższoną temperaturę - w samochodzie jak są upały latem to zdarzają sie odklejenia gadżetów przyklejonych na taśmę dwustronną

Napisano

> Ten klej jest rzeczywiście wrażliwy na podwyższoną temperaturę - w samochodzie jak są upały latem

> to zdarzają sie odklejenia gadżetów przyklejonych na taśmę dwustronną

Szczególnie te tańsze taśmy. Jednak w ogóle wszystkie kleje kauczukowe miękną pod wpływem temperatury. Dlatego łatwiej je usunąć na ciepło tłuszczem albo rolując palcem.

Napisano
  • Autor

> Szczególnie te tańsze taśmy. Jednak w ogóle wszystkie kleje kauczukowe miękną pod wpływem

> temperatury. Dlatego łatwiej je usunąć na ciepło tłuszczem albo rolując palcem.

suszarka wystarczy ,zahaczamy paznokciem , a reszte idzie smile.gif

pozdrawiam

Fatal