Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niskonapieciowa pompa C.O.

Featured Replies

Napisano

Panowie jest sobie dom dwie kondygnacje około 220 m2 posiadający centralne nieogrzewanie. Piec za piecem pompka 230V itd.

W zawiązku ze w zimie rożnie bywa z prądem (zdarzyło się że nie było po kilka godzin) to właściciel domu zastanawia się nad zastosowaniem niskonaieciowej pompy C.O np taka podłączonej do np takiego zestawu

Oczywiście zamiennie byłoby zasilanie z trafo z gniazdka.

Da to radę.

Napisano
  • Autor

> Bez sensu. Zostawić normalną pompkę, kupić UPS.

Odpada wiem co to UPS-u prędzej zawita agregat. Chodzi mi o to czy tak pompka niskonapięciowa da radę pracować w układzie i byc zasilana takim ogniwem?

Napisano
  • Autor

> patrzyłeś na parametry tej pompy?

A czy coś z nimi nie tak? Za słaba?

Napisano

> Odpada wiem co to UPS-u prędzej zawita agregat. Chodzi mi o to czy tak pompka niskonapięciowa da

> radę pracować w układzie i byc zasilana takim ogniwem?

A co jak prąd wyłączą w nocy?

Swoją drogą ta pompka jest dość słaba. Wydajność 600l/h, podczas gdy typowe pompki obiegowe do CO mają wydajności rzędu kilku metrów sześciennych.

Napisano
  • Autor

> A co jak prąd wyłączą w nocy?

12V mozesz podać z aku

> Swoją drogą ta pompka jest dość słaba. Wydajność 600l/h, podczas gdy typowe pompki obiegowe do CO

> mają wydajności rzędu kilku metrów sześciennych.

Sprawdzę ile ma aktualnie zamontowana.

EDIT sprawdziłem w miarę tanie normalne i specjalnie większych paramentów nie mają. Jedynie wysokość podnoszenia jest mniejsza.

Napisano

> Odpada wiem co to UPS-u prędzej zawita agregat. Chodzi mi o to czy tak pompka niskonapięciowa da

> radę pracować w układzie i byc zasilana takim ogniwem?

Właściciel chce przyoszczędzić na rachunku czy mieć zasilanie awaryjne ?

Bo jak to pierwsze, to niech ten solarek sobie kupi... może za 30 lat się zwróci...

UPS on-line może zasilić nie tylko pompkę, ale i jakiś sterownik i żarówkę LED w kotłowni w razie czego... Jak lubisz kombinować można dać UPS i dokupić dużo większy akumulator...

Agregat może być kolejnym po UPS źródłem zasilania awaryjnego... np. wstajemy rano a tu zonk... idziemy odpalić agregat na spokojnie.

Napisano

> Panowie jest sobie dom dwie kondygnacje około 220 m2 posiadający centralne nieogrzewanie. Piec za

> piecem pompka 230V itd.

> W zawiązku ze w zimie rożnie bywa z prądem (zdarzyło się że nie było po kilka godzin) to właściciel

> domu zastanawia się nad zastosowaniem niskonaieciowej pompy C.O np taka podłączonej do np

> takiego zestawu

> Oczywiście zamiennie byłoby zasilanie z trafo z gniazdka.

> Da to radę.

Tak OT, to lubię takie opisy:

Quote:

Akumulatory X słyną z powrotu do pełnej sprawności nawet przy rozładowaniu do 100% i rozpoczęciu procesu ładowania po dłuższym czasie

I ledwo co niżej:

Quote:

Rozładowanie akumulatora ponżej 10V powoduje nieodwracalne zmiany w konstrukcji oraz znaczące zmniejszenie jego pojemności ....

Nie może być również pozostawiony na dłużej bez ładowania niż 4-5 miesięcy

zlosnik.gif

Oraz że "akumulator jest projektowany na 12 lat pracy", tylko że dają na niego gwarancję maksymalnie 2 lata, a moje doświadczenia z różnymi akumulatorami żelowymi wskazują, że im nowsze, tym krócej żyją. Kiedyś w UPSach mi wytrzymywały po 3-5 lat, ostatnio po półtora roku.

Napisano

Dodam, że do pompki przydał by się UPS z pełną sinusoidą który kosztuje trochę więcej niż standardowe UPSy dla elektroniki z sinusoidą modyfikowaną.

Napisano

> Dodam, że do pompki przydał by się UPS z pełną sinusoidą który kosztuje trochę więcej niż

> standardowe UPSy dla elektroniki z sinusoidą modyfikowaną.

A to już zależy, nie jestem specjalistą ale niektóre pompki całkiem dobrze sobie na takich przebiegach radzą, poparte przykładami dwóch takich działajacych UPSów smile.gif Ale pewnie ktoś, kto w tym siedzi będzie lepiej zorientowany. Niemniej nie zmienia to faktu, ze taka 12V pompka jest do kitu smile.gif

Napisano

> Dodam, że do pompki przydał by się UPS z pełną sinusoidą który kosztuje trochę więcej niż

> standardowe UPSy dla elektroniki z sinusoidą modyfikowaną.

Może wytłumacz do czego jest potrzebna ta pełna sinusoida do zasilania pompy obiegowej. niewiem.gif

Napisano

> Może wytłumacz do czego jest potrzebna ta pełna sinusoida do zasilania pompy obiegowej.

Testowane na trzech różnych UPS-ach, pompa CO Grundfossa buczy i bardzo się grzeje. Dopiero UPS z pełnym sinusem rozwiązał problem.

Napisano

> Testowane na trzech różnych UPS-ach, pompa CO Grundfossa buczy i bardzo się grzeje. Dopiero UPS z

> pełnym sinusem rozwiązał problem.

Dzięki, rozumiem. ok.gif

Napisano

takie coś + do tego zwykły (najlapiej duży) aku samochodowy i będzie idealnie.

Kolega ma, bardzo poleca, sprawdzone nie raz z uwagi, że zamieszkuje na wsi a jak latem ma częste przerwy w dopływie prądu do by mu solary eksplodowały bez tego.

On ma 2 dość spore obiegówki pod to podłączone i bardzo sobie chwali

Napisano

Solary ewidentnie źle zaprojektowane jeśli by "eksplodowały"...

Napisano

> Solary ewidentnie źle zaprojektowane jeśli by "eksplodowały"...

My tu o pompie rozmawiamy, trzymaj się tematu

Napisano
  • Autor

Dobra a w przypadku awarii (ciężka zima, śnieg, konary itd = linie energetyczne kaput) tak jak kiedyś w zimie opisywali ze ludzie po kilka dni nie mieli prądu to jak wtedy (bo o taka sytuacje chodzi) ogarnąć ciepło w domu. Zakładamy ze wszystko obejdzie się bez prądu po za pompka w układzie. AHA pod ręką nie ma żadnego agregatu.

Napisano

> Dobra a w przypadku awarii (ciężka zima, śnieg, konary itd = linie energetyczne kaput) tak jak

> kiedyś w zimie opisywali ze ludzie po kilka dni nie mieli prądu to jak wtedy (bo o taka

> sytuacje chodzi) ogarnąć ciepło w domu. Zakładamy ze wszystko obejdzie się bez prądu po za

> pompka w układzie. AHA pod ręką nie ma żadnego agregatu.

Jeśli taki UPS ma odpowiednio duży akumulator/akumulatory, to może i te kilka dni pochodzić, wszystko zależy, czego potrzebujesz, jakim dysponujesz budżetem itp. Warto zwrócić uwagę na sprawność takiej przetowornicy, by zapas energii starczał na długo.

Jednakże zakup przetwornicy + dwóch dużych akumulatorów oraz ich wymiana co kilka lat ( muszą być sprawne przecież) równa się zakupowi agregatu, który przy odpowiednich przeróbkach w instalacji domowej podpinasz do gniazda w rozdzielnicy czy tam garażu/kotłowni, przełączasz przełącznik na zasilanie awaryjne i zasilasz powiedzmy kocioł + oświetlenie domu.

Napisano

> Dobra a w przypadku awarii (ciężka zima, śnieg, konary itd = linie energetyczne kaput) tak jak

Ja mam przetwornice robiącą ładny sinus w szufladzie pod piecem. A piec upierdliwy, bo nawet na UPS'ie APC nie startowal oslabiony.gif Jak cos sie dzieje, to wyciagam akumulaor z któregoś auta, podlaczam i mam CO i CWU idea.gif

Kiedys dzialalo tak 3 dni (pożar trafostacji) i bus nawet nie zauwazyl, ze pradu w aku (100Ah) ubyło ...

M.

Napisano

Jaki masz pobór prądu przez piec i pompki?

Krawiec

Napisano

to tylko agregat, a najlepiej dwa bo zawsze może się zepsuć, odpowiedni zapas paliwa itp.itd.

Ja nie szedłbym w tak graniczne przypadku, generalnie wg mnie taki UPS czy też agregat powienien służyć tylko do tego, żeby podtrzymać pracę pompki po zaniku napięcia zanim się kocioł nie wychłodzi.

Jeżeli Ty chcesz mieszkać w domu kilka dni czy tygodni bez prądu to myślę, że zasilanie pompki jest jednym z najmniejszych zmartwień - weź jeszcze wybuduj schron, posataw fermę wiatraków, ze 3 agragaty i wtedy możesz poowiedzieć, że jesteś w ok. 80% zabezpieczony przed zanikiem napięcia, aha i jeszcze cysternę paliwa zakop