Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pianownica bez myjki ciśnieniowej

Featured Replies

Napisano

Czy jest sens inwestować w pianownicę i pianę aktywną jeśli nie posiada się myjki ciśnieniowej? Do spłukiwania stosowana byłaby woda z węża ogrodowego.

Napisano

> Nie

a ja powiem że zależy jaki strumień jest z tego węża, jakie ciśnienie w sieci, przecież można zamontować końcówkę na wąż

zraszacz_prosty.jpg

albo pistolet

max.jpg

i płukanie idzie jak talala, może nie płaskim strumieniem, ale na początek wystarczy waytogo.gif

Napisano

> a ja powiem że zależy jaki strumień jest z tego węża, jakie ciśnienie w sieci, przecież można

> zamontować końcówkę na wąż

> albo pistolet

> i płukanie idzie jak talala, może nie płaskim strumieniem, ale na początek wystarczy

waytogo.gif

Powiem więcej... efekt będzie podobny jak z myjką ciśnieniową ok.gif

Napisano

> Czy jest sens inwestować w pianownicę i pianę aktywną jeśli nie posiada się myjki ciśnieniowej? Do

> spłukiwania stosowana byłaby woda z węża ogrodowego.

jak najbardziej - myjka nic nie daje, chyba, że w błocie się bawisz to potem ładnie się zmywa

kup sobie jakąś końcówkę i do mycia

Napisano

> kup sobie jakąś końcówkę i do mycia

Wąż jest z końcówką umożliwiającą regulację strumienia. Nie pisałem o tym, bo wydawało mi się to oczywiste biglaugh.gif

Ciśnienie to ok.3-4,5bar. W tym zakresie ciśnienie reguluje wyłącznik ciśnieniowy. Jednak w większości uzyskuje się max (jak pompa się załączy a czerpana jest woda, to właściwie do momentu zamknięcia zaworu pracuje utrzymując max ciśnienie przy spłukiwaniu wężem).

Te parametry mocno odbiegają od tego, co oferuje myjka ciśnieniowa. Kształt strumienia jest również inny. Dlatego zapytałem o sens stosowania pianownicy z taka polewaczką wink.gif

Napisano

Nie wiem jakie wy w takim razie ciśnienie w tych krajach macie. Z moich doświadczeń a mam i Myjke jak i wąż zmywanie po planownicy wężem to nieporozumienie. Do niedawna zresztą powszechna była tu opinia ze auta nie umyjesz piana i Myjka. A teraz widzę odwrót zaraz ktoś napisze ze wystarczy kolejka ;-)

Napisano

> Wąż jest z końcówką umożliwiającą regulację strumienia. Nie pisałem o tym, bo wydawało mi się to

> oczywiste

Dlatego zapytałem o sens stosowania pianownicy z taka polewaczką

chcesz pianownicę zakładaną na węża ?? jeśli tak to nie ma sensu

ale sens ma pianownica ręczna , szczotka i wąż z wodą

Napisano

> ale sens ma pianownica ręczna , szczotka i wąż z wodą

a potem zamiast pasty tempo mleczko CIF sciana.gif

Napisano

> sens ma pianownica ręczna , szczotka i wąż z wodą

Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie, więc trudno mi opisać konkretnie o co chodzi wink.gif

Może powinienem najpierw zapytać, do czego aktywna piana służy.

Pomyślałem sobie o nałożeniu piany pianownicą na wstępnie spłukane auto, spłukanie piany wodą z węża z założoną końcówką, później szampon i gąbka, później płukanie wodą z węża z założoną końcówką wink.gif

Ma to sens przy aucie zabrudzonym "normalnie", bez błota czy innego grubszego syfu? Generalnie chodzi o to, żeby nie rysować lakieru brudem rozcieranym gąbką.

Napisano

na brudne auto aktywna piana pianownica (np. spryskiwacz ogrodowy )

spłucz woda najlepiej myjka

wiadro (najlepiej dwa) z szamponem

spłukać

wysuszyć

wosk i cieszyć się autem

Napisano

> Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie, więc trudno mi opisać konkretnie o co chodzi

> Może powinienem najpierw zapytać, do czego aktywna piana służy.

> Pomyślałem sobie o nałożeniu piany pianownicą na wstępnie spłukane auto, spłukanie piany wodą z

> węża z założoną końcówką, później szampon i gąbka, później płukanie wodą z węża z założoną

> końcówką

> Ma to sens przy aucie zabrudzonym "normalnie", bez błota czy innego grubszego syfu? Generalnie

> chodzi o to, żeby nie rysować lakieru brudem rozcieranym gąbką.

polewam wodą , kładę pianę, objeżdżam szczotką i spłukuję ok.gif

jak jest syf to zamiast polania wodą zmywam karcherem na gorąco , potem piana i wąż

po co szampon i gąbka niewiem.gif , tak to się z mulher.gif możemy w wannie myć oink.gif

Napisano

> polewam wodą , kładę pianę, objeżdżam szczotką i spłukuję

po co osłabiasz celowo działanie piany polewając ją na wodę?

Napisano

> na brudne auto aktywna piana pianownica (np. spryskiwacz ogrodowy )

> spłucz woda najlepiej myjka

> wiadro (najlepiej dwa) z szamponem

> spłukać

> wysuszyć

> wosk i cieszyć się autem

Stosuję (od niedawna) dwa wiadra. Przestałem stosować płyn do naczyń (stosowany dotychczas sporadycznie, poza tym sama woda) wink.gif

Idę w dobrą stronę biglaugh.gif

Myślałem właśnie o pianownicy ręcznej.

Przemyślę sprawę, koszt w sumie duży nie jest. Myjki ciśnieniowej nie przewiduję. Tanie to pewnie plastikowy badziew, droga - z metalową pompą - w moim przypadku nie ma sensu. Stosowałbym tylko do mycia auta.

Napisano

> Stosuję (od niedawna) dwa wiadra. Przestałem stosować płyn do naczyń (stosowany dotychczas

> sporadycznie, poza tym sama woda)

> Idę w dobrą stronę

> Myślałem właśnie o pianownicy ręcznej.

> Przemyślę sprawę, koszt w sumie duży nie jest.

Co chcesz kupić ?

Napisano

> Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie, więc trudno mi opisać konkretnie o co chodzi

> Może powinienem najpierw zapytać, do czego aktywna piana służy.

> Pomyślałem sobie o nałożeniu piany pianownicą na wstępnie spłukane auto, spłukanie piany wodą z

> węża z założoną końcówką, później szampon i gąbka, później płukanie wodą z węża z założoną

> końcówką

> Ma to sens przy aucie zabrudzonym "normalnie", bez błota czy innego grubszego syfu? Generalnie

> chodzi o to, żeby nie rysować lakieru brudem rozcieranym gąbką.

tak, ma to sens jak wcześniej napisaliśmy.

Tym bardziej, że myjesz po tym dokładnie auto szamponem.

Zluzujesz brud i co grubszy usuniesz za pomocą piany i węża. Efekt podobny do piana + ciśnieniówka.

Napisano

> po co osłabiasz celowo działanie piany polewając ją na wodę?

bo mam mocną pianę do mycia maszyn więc osłabienie nie ma wpływu

Napisano

> bo mam mocną pianę do mycia maszyn więc osłabienie nie ma wpływu

Ok, nie mam więcej pytań zlosnik.gifsmirk.gif

Napisano

> Co chcesz kupić ?

Jeszcze nie zdecydowałem. Myślałem o Gloria FM10 lub czymś podobnym, ale tańszym (np.Marolex + akcesoria do przeróbki).

Napisano

> a nie mówiłem

Myślisz, że się wkręciłem? biglaugh.gif

Napisano

> Ok, nie mam więcej pytań

czy jest dolna temperatura do nakładania wosku ??

Napisano

> czy jest dolna temperatura do nakładania wosku ??

jakiego? zlosnik.gif

Napisano

> Myślisz, że się wkręciłem?

nie wiem, ale idziesz w dobrym kierunku waytogo.gif

Napisano

> Jeszcze nie zdecydowałem. Myślałem o Gloria FM10 lub czymś podobnym, ale tańszym (np.Marolex +

> akcesoria do przeróbki).

Gloria drogo..... lepiej uderzyć w przeróbkę Marolexa

Napisano

K2 Ultra Wax wiem jest to moze nie najlepszej jakosci ale do lepszych zakupów szykuje sie na wiosne a widze , że u ciebie wybiore cos fajnego (licze na fachowe porady ) pytam o temperatue nakładanie bo na jednym z for wyczytałem ze jest to powyzej 6 st

Napisano

> nie wiem, ale idziesz w dobrym kierunku

Powody są dwa:

1) zawsze miałem raczej starsze auta, z lakierem pozostawiającym wiele do życzenia, teraz mam nowsze, postanowiłem o lakier zadbać wink.gif

2) sprzedając poprzednie auto przekonałem się, że ludzie chyba największą wagę przykładają do wyglądu zewnętrznego auta

jest jeszcze jeden:

3) dla własnej satysfakcji wink.gif

Napisano

> K2 Ultra Wax wiem jest to moze nie najlepszej jakosci ale do lepszych zakupów szykuje sie na wiosne

> a widze , że u ciebie wybiore cos fajnego (licze na fachowe porady ) pytam o temperatue

> nakładanie bo na jednym z for wyczytałem ze jest to powyzej 6 st

Faktycznie półka nie jest najwyższa.

W tym przypadku zbyt niska temperatura może mieć wpływ jedynie na Twoje przeziębienie wink.gif

Nie wytrzyma Ci nawet połowy zimy, także będziesz musiał czynność powtarzać w jeszcze niższych temperaturach.

Domniemam, że póki co przed tym nie będziesz glinkował, kładł cleanera itp.

Ważniejsze od temperatury dla niego będzie te kilka(naście) godzin po nałożeniu, aby nie padało, nie było zbyt dużej wilgotności itp.

Na wiosnę sobie nałożysz coś zgodnie ze sztuką waytogo.gif

Napisano

> Powody są dwa:

> 1) zawsze miałem raczej starsze auta, z lakierem pozostawiającym wiele do życzenia, teraz mam

> nowsze, postanowiłem o lakier zadbać

> 2) sprzedając poprzednie auto przekonałem się, że ludzie chyba największą wagę przykładają do

> wyglądu zewnętrznego auta

> jest jeszcze jeden:

> 3) dla własnej satysfakcji

waytogo.gif

Mnie zawsze zastanawiało, że ludzie jeżdżą zapuszczonymi szczurami a przed sprzedażą oddają auto do przygotowania do sprzedaży, czyszczenia, picowania.

Robiąc komuś prezent wydają pieniądze, które spokojnie mogli wcześniej przeznaczyć na to, aby samemu jeździć zadbanym i estetycznym autem i w takim też stanie sprzedać. wink.gif

Napisano

> Mnie zawsze zastanawiało, że ludzie jeżdżą zapuszczonymi szczurami a przed sprzedażą oddają auto do

> przygotowania do sprzedaży, czyszczenia, picowania.

> Robiąc komuś prezent wydają pieniądze, które spokojnie mogli wcześniej przeznaczyć na to, aby

> samemu jeździć zadbanym i estetycznym autem i w takim też stanie sprzedać.

to samo mnie zastanawia , sam nigdy poza odkurzeniem i zwykłym umyciem nie szykowałem auta do sprzedaży bo szkoda pieniędzy na to