Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda na nieważnym dowodzie rejestracyjnym

Featured Replies

Napisano

Kupiłem auto na tablicach próbnych (czerwonych) i dopiero teraz zauważyłem, że już minął termin ważności dowodu. Jakie konsekwencje grożą za dalszą jazdę? Niestety jutro muszę pilnie wyjechać 200 km od domu. Przegląd i ubezpieczenie aktualne. Bać się? Ktoś przerabiał?

Napisano

> Kupiłem auto na tablicach próbnych (czerwonych) i dopiero teraz zauważyłem, że już minął termin

> ważności dowodu. Jakie konsekwencje grożą za dalszą jazdę? Niestety jutro muszę pilnie

> wyjechać 200 km od domu. Przegląd i ubezpieczenie aktualne. Bać się? Ktoś przerabiał?

Nie bać się, jechać. Bo cóż teraz zrobisz?trzeba w pt było podjechać, przystawiliby pieczatkę z datą na kolejny tydz i po sprawie.

Napisano
  • Autor

> Nie bać się, jechać. Bo cóż teraz zrobisz?trzeba w pt było podjechać, przystawiliby pieczatkę z

> datą na kolejny tydz i po sprawie.

Nie jest taka łatwa sprawa. Auto kupiłem w innym województwie już na czerwonych tablicach. Żeby dostać normalne blachy, te próbne sam muszę odesłać do WK gdzie auto było rejestrowane. Podejrzewam, że z głupią pieczątką byłoby podobnie.

Napisano
  • Autor

> Zawsze możesz powiedzieć że zapomniałeś dowodu -- mandat za to 50 zł

No właśnie czekałem na taką nieoficjalną informację zlosnik.gif

Nie planuję stłuczki (tfuuuu!) ale ciekawe jakie byłyby konsekwencje.

Napisano

> Zawsze możesz powiedzieć że zapomniałeś dowodu -- mandat za to 50 zł

Tyle tylko że na tablicach podana jest data do kiedy są ważne. hmm.gif

Napisano

> Nie jest taka łatwa sprawa. Auto kupiłem w innym województwie już na czerwonych tablicach. Żeby

> dostać normalne blachy, te próbne sam muszę odesłać do WK gdzie auto było rejestrowane.

> Podejrzewam, że z głupią pieczątką byłoby podobnie.

Wiem że sprawa nie jest łatwa, bo czerwone blachy to pozwolenie czasowe, które wygasło, więc nie wiem czy to czasem nie byłoby traktowane jako pojazd niedopuszczony do ruchu i "pińcet" a w razie stłuczki problemy.

Druga sprawa, że bez twardego dowodu nie powinieneś kupić, swego czasu chciałem sprzedać auto na miękkim poinformowano mnie, że absolutnie na czasowym nie mogę sprzedać.

Ustaw nie drążyłem, więc może noras niech się wypowie.

Napisano
  • Autor

> Tyle tylko że na tablicach podana jest data do kiedy są ważne.

Nie mam żadnej daty niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Wiem że sprawa nie jest łatwa, bo czerwone blachy to pozwolenie czasowe, które wygasło, więc nie

> wiem czy to czasem nie byłoby traktowane jako pojazd niedopuszczony do ruchu i "pińcet" a w

> razie stłuczki problemy.

W bazie policyjnej może być widoczne do kiedy dowód jest ważny?

> Druga sprawa, że bez twardego dowodu nie powinieneś kupić, swego czasu chciałem sprzedać auto na

> miękkim poinformowano mnie, że absolutnie na czasowym nie mogę sprzedać.

> Ustaw nie drążyłem, więc może noras niech się wypowie.

A to mnie zaskoczyłeś. Nieświadomy próbowałem zarejestrować auto i pani za ladą nic nie mówiła, że kupiłem auto niekupowalne.

Napisano

> W bazie policyjnej może być widoczne do kiedy dowód jest ważny?

> A to mnie zaskoczyłeś. Nieświadomy próbowałem zarejestrować auto i pani za ladą nic nie mówiła, że

> kupiłem auto niekupowalne.

Sytuacja sprzed 1.5 r może coś się zmieniło, wtedy miałem zwykłe tablice rejestracyjne a tylko dowód czasowy.

Napisano

> W bazie policyjnej może być widoczne do kiedy dowód jest ważny?

> A to mnie zaskoczyłeś. Nieświadomy próbowałem zarejestrować auto i pani za ladą nic nie mówiła, że

> kupiłem auto niekupowalne.

a ja Ci powiem że kupowałem auto i rejestrowałem tydzień temu i jak dostawałem świstek na czerwone blachy to pisałem oświadczenie że nie sprzedam samochodu w tym okresie ok.gif

Napisano

> Nie mam żadnej daty

Na okrągłej naklejce niczego nie ma? niewiem.gif

800px-D3_3313.jpg

Tyle tylko że tutaj zaznaczany jest tylko miesiąc i rok zlosnik.gif więc nie ma tak źle. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Na okrągłej naklejce niczego nie ma?

> Tyle tylko że tutaj zaznaczany jest tylko miesiąc i rok więc nie ma tak źle.

Naklejka rzeczywiście jest. To, że nie da się z niej niczego odczytać to już inna kwestia.

287324082-IMG_7265.jpg

post-38310-14352522364563_thumb.jpg

Napisano

> Na okrągłej naklejce niczego nie ma?

> Tyle tylko że tutaj zaznaczany jest tylko miesiąc i rok więc nie ma tak źle.

oo coś nowego wprowadzili, kiedyś był hologram taki jak na normalnych w miejscu tej naklejki z datą.

Napisano
  • Autor

> a ja Ci powiem że kupowałem auto i rejestrowałem tydzień temu i jak dostawałem świstek na czerwone

> blachy to pisałem oświadczenie że nie sprzedam samochodu w tym okresie

Noszzz .... sciana.gif Jeszcze nigdy nie udało mi się zarejestrować auta bez żadnych problemów.

Napisano

> Druga sprawa, że bez twardego dowodu nie powinieneś kupić, swego czasu chciałem sprzedać auto na

> Ustaw nie drążyłem, więc może noras niech się wypowie.

Też miałem przeprawę w WK z "miękkim" dowodem z PL, trzeba było umowę pisać kolejny raz i daty zmieniać i czekać na DR wink.gif

Napisano

> Też miałem przeprawę w WK z "miękkim" dowodem z PL, trzeba było umowę pisać kolejny raz i daty

> zmieniać i czekać na DR

Ja z kolei w 2010r kupiłem samochód na miękkim dowodzie (tylko nie wiem czemu był miękki, zarejestrowany w Polsce, normalne tablice) i nie miałem żadnych problemów w WK spineyes.gif

Napisano

> Ja z kolei w 2010r kupiłem samochód na miękkim dowodzie (tylko nie wiem czemu był miękki,

> zarejestrowany w Polsce, normalne tablice) i nie miałem żadnych problemów w WK

bo miękki dowód może być ok.gif

jak kupiłem teraz auto bez tablic to zarejestrowałem dostałem miękki dowód i czerwone tablice ok.gif zrobiłem przegląd wróciłem i dostałem już normalne blachy ale dalej mam ten sam dowód który mogę wymienić po tyg czy dwóch ok.gif

Napisano

Nie, nie jest to prawda, ale taka operacja jest trudna - bo niestandardowa - dla urzędników, stąd prawem zeszytowym ustalili, żeby wmawiać ludziom, że nie wolno.