Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

> Rozumiem, że seryjnie 1.6 16V nie ma natrysku? Jak go dorabiałeś? Masz jakieś fotki lub ewentualnie

> podpowiedziałbyś jak to zrobić?

Zgadza się - nie ma.

Jak dla mnie wygodniejsza opcja to przewiert spod panewek. ok.gif

6-drill-4mm3-through.jpg

> Skracasz seryjny, czy masz patent na kolektor od jakiegoś innego silnika?

Robię od zera. Następny projekt to będzie dwukomorowe plenum:

262374d1351973361-intake-runners-straight-curved-audi-racing-turbo-plenum-taper-sm.jpg

Niemniej jednak skrócenie seryjnego jest jak najbardziej na miejscu i też da efekty przy turbo.

> Mnie właśnie strasznie zaciekawił ten silnik z Linei brazylijskiej. Fakt widziałem fotki jak ludzie

> szlifowali bloki i stopki korbowodów, ale z drugiej strony, można wziąć blok 1.6 16V z tym

> większym wykorbieniem i rozwiercić cylindry i wtedy wszystko powinno śmigać bez żadnego

> cudowania.

Nie miałem takich problemów, bo mam kute korby, które są mniejsze gabarytowo, zresztą o niestandardowej długości, ze względu na kute tłoki z Y32SE z Opla.

Bloku 1.6 16v z 80,5mm (A6000) nie rozwiercisz na 86-87mm, ze względu na to, że kanały wodne są rozmieszczone w mniejszym promieniu niż w A4000.

Napisano

> Spod panewek też widziałem i generalnie to chyba prostsza opcja. Pytanie tylko, czy wystarczy

> przewiercenie otworów o określonej średnicy?

Nie wydaje mi się że sam otwór da dobry natrysk - lepiej wkręcić dysze. Poza tym w dyszach są zaworki, które puszczają powyżej zadanego ciśnienia.

Napisano

> Nie wydaje mi się że sam otwór da dobry natrysk - lepiej wkręcić dysze. Poza tym w dyszach są

> zaworki, które puszczają powyżej zadanego ciśnienia.

Oczywiście - tylko dysze. Ostatnie sztuki dostępne w ASO wink.gif

12-jet-angle.jpg

Napisano

> Oczywiście - tylko dysze. Ostatnie sztuki dostępne w ASO

A te dysze to od jakiego silnika wsadzone? Pytanie czysto teoretyczne, czy do n/a trochę podkręconego warto się bawić z natryskiem, czy raczej to taka trochę sztuka dla sztuki?

Napisano

> A te dysze to od jakiego silnika wsadzone? Pytanie czysto teoretyczne, czy do n/a trochę

> podkręconego warto się bawić z natryskiem, czy raczej to taka trochę sztuka dla sztuki?

Tipo/tempra 1.6 SOHC wink.gif

Natrysk ma swoje zalety, ale i też wady - tyle, że wady wychodzą w specyficznych aplikacjach.

Druga rzecz - wiele zależy od konstrukcji tłoków, jakie mamy w silniku, czasem nie ma takiej konieczności.

W n/a to przede wszystkim wyważony układ korbowo-tłokowy i lżejszy rozrząd - wtedy można pokręcić, a moc czeka przy wysokich obrotach.

Mocno upraszczając - w przeciętnym silniku dysze natryskowe mają więcej zalet.

Napisano

> Tipo/tempra 1.6 SOHC

> Natrysk ma swoje zalety, ale i też wady - tyle, że wady wychodzą w specyficznych aplikacjach.

> Druga rzecz - wiele zależy od konstrukcji tłoków, jakie mamy w silniku, czasem nie ma takiej

> konieczności.

> W n/a to przede wszystkim wyważony układ korbowo-tłokowy i lżejszy rozrząd - wtedy można pokręcić,

> a moc czeka przy wysokich obrotach.

> Mocno upraszczając - w przeciętnym silniku dysze natryskowe mają więcej zalet.

Abstrahując od wywodów wyboro-silnikowych - ten swap powinien już być faktem a tu się nic nie dzieje cfaniaczek.gif

Napisano

z tego co kojarzę to 1.2 mpi 75KM z P1 ma seryjnie taki natrysk, więc...

Napisano

> z tego co kojarzę to 1.2 mpi 75KM z P1 ma seryjnie taki natrysk, więc...

Ma natrysk i mam taki blok z porysowanym cylindrem więc jak ktoś chce to mu mogę dysze wykręcić, chyba że... rozwiert zrobić i ten blok jeszcze spożytkować hmm.gif

Napisano

> Ma natrysk i mam taki blok z porysowanym cylindrem więc jak ktoś chce to mu mogę dysze wykręcić,

> chyba że... rozwiert zrobić i ten blok jeszcze spożytkować

Chyba w turbo kosiarce do trawy. grinser006.gif

Napisano

> Chyba w turbo kosiarce do trawy.

W sumie - to jest myśl.

Napisano

> Chyba w turbo kosiarce do trawy.

Nie kuś go bo on jest nieobliczalny rotfl.gif Jeszcze nam przyjdzie oglądać jakis dziwny film z driftowaniem kosiarką między drzewkami icon_eek.gif

Napisano

> Nie kuś go bo on jest nieobliczalny Jeszcze nam przyjdzie oglądać jakis dziwny film z driftowaniem

> kosiarką między drzewkami

Na razie bardziej prawdopodobna jest turbo-odśnieżarka hehe.gif