Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akcyza od sprowadzonego z UE

Featured Replies

Napisano

Kto miał ostatnio jakieś przejścia z płaceniem akcyzy od samochodu osobowego sprowadzonego z UE? Czy wiadomo z jakiego źródła korzystają do oszacowania wartości i jaka jest granica % wartości powyżej której się nie czepiają?

Napisano

> Kto miał ostatnio jakieś przejścia z płaceniem akcyzy od samochodu osobowego sprowadzonego z UE?

> Czy wiadomo z jakiego źródła korzystają do oszacowania wartości i jaka jest granica % wartości

> powyżej której się nie czepiają?

Eurotax, możesz zaniżyć do niecałych 30%. Chodzi o to że jeśli zostanie wezwany rzeczoznawca do wyceny, to jeśli różnica w deklaracji a realnej wartości będzie mniejsza niż 30% to koszt rzeczoznawcy pokrywa Urząd Celny, więc z zasady nie biorą bo to się nie opłaca. Powyżej 30% płacisz Ty.

Napisano
  • Autor

Moje zmartwienie jest takie, że zamierzam sprowadzić samochód z uszkodzonym silnikiem więc oczywiście jego wartość na fakturze będzie niższa niż średnia szacowana wartość samochodu sprawnego a nie bardzo mam ochotę powoływać rzeczoznawcę itd.

A prawdą jest że nie wolno również zawyżyć wartości względem tego co na fakturze zakupu? Różnica może być mniejsza niż koszt rzeczoznawcy i szybciej.

Napisano

> Moje zmartwienie jest takie, że zamierzam sprowadzić samochód z uszkodzonym silnikiem więc

> oczywiście jego wartość na fakturze będzie niższa niż średnia szacowana wartość samochodu

> sprawnego a nie bardzo mam ochotę powoływać rzeczoznawcę itd.

Koniecznie wpisz uszkodzenie silnika na fakturze zakupu.

> A prawdą jest że nie wolno również zawyżyć wartości względem tego co na fakturze zakupu? Różnica

> może być mniejsza niż koszt rzeczoznawcy i szybciej.

W tą to chyba nikt nie ćwiczył wink.gif U mnie wyglądało to tak - miałem umowę na 1000EUR, tyle wpisałem we wniosku, celnik wyjął EUROTAX i powiedział że może mi puścić za minimum 24tys lub możemy zostawić tak jak jest tyle że na 100% będę wzywany do okazania auta i wyjaśnienia.

Także wpisz tyle ile realnie zapłaciłeś ok.gif

Napisano

> Kto miał ostatnio jakieś przejścia z płaceniem akcyzy od samochodu osobowego sprowadzonego z UE?

> Czy wiadomo z jakiego źródła korzystają do oszacowania wartości i jaka jest granica % wartości

> powyżej której się nie czepiają?

A jaka wartość samochodu?Ja rok temu wziąłem ze sporym silnikiem uszkodzone auto od rodziny z Niemiec, więc było o co powalczyć (akcyza ponad 18% a auto rynkowo ponad 20 warte). Wziąłem rzeczoznawcę-250zł i po temacie, kilka ładnych stówek w kieszeni. Na uszkodzenie silnika możesz być załatwiony tak, że Pan celnik popatrzy z głupkowatym uśmiechem i otworzy cennik-to jego po części dobra wola czy Ci klepnie z niższą ceną czy nie.

Napisano
  • Autor

> A jaka wartość samochodu?

Właśnie nie wiem jaka wartość, ale gdzieś pomiędzy 25 a 30 tyś PLN. Ma ktoś dostęp do EUROTAX i mógłby sprawdzić? Jeśli tak to proszę o kontakt na PW.

Napisano

> Eurotax, możesz zaniżyć do niecałych 30%. Chodzi o to że jeśli zostanie wezwany rzeczoznawca do

> wyceny, to jeśli różnica w deklaracji a realnej wartości będzie mniejsza niż 30% to koszt

> rzeczoznawcy pokrywa Urząd Celny, więc z zasady nie biorą bo to się nie opłaca. Powyżej 30%

> płacisz Ty.

czy jest jakaś podstawa prawna w związku z tymi granicznymi 30%?

Napisano

> Właśnie nie wiem jaka wartość, ale gdzieś pomiędzy 25 a 30 tyś PLN. Ma ktoś dostęp do EUROTAX i

> mógłby sprawdzić? Jeśli tak to proszę o kontakt na PW.

A ile będziesz miał na fakturze?Bo jeśli to auto do 2 litrów pojemności, to przy wartości 30 tyś masz niecałe 1000zł akcyzy, przy połowie tego 500zł, jak wpiszesz na fakturze uszkodzenia to może przejdzie, a jak nie to zaryzykowałeś i nie udało się, zapłacisz parę stów więcej i tyle. Przy pojemności ponad 2 l warto wziąć rzeczoznawcę i tyle.

Napisano

> czy jest jakaś podstawa prawna w związku z tymi granicznymi 30%?

Tak, ustawa o podatku akcyzowym - poczytaj artykuł 104. Przy okazji pomyliłem się trochę - 33% to granica od której płaci za opinie rzeczoznawcy płaci podatnik.

Napisano
  • Autor

> Tak, ustawa o podatku akcyzowym - poczytaj artykuł 104. Przy okazji pomyliłem się trochę - 33% to

> granica od której płaci za opinie rzeczoznawcy płaci podatnik.

2) kwota, jaką podatnik jest obowiązany zapłacić za samochód osobowy - w przypadku jego nabycia wewnątrzwspólnotowego, z tym że w przypadku, o którym mowa w art. 101 obowiązek podatkowy w związku z akcyzą na samochód osobowy, ust. 2 pkt 3, podstawą opodatkowania jest średnia wartość rynkowa samochodu osobowego pomniejszona o kwotę podatku od towarów i usług oraz o kwotę akcyzy;

Jak to rozumieć? Czyli jeśli EUROTAX podaje 30.000pln to w tym jest 5.600pln podatku VAT i powiedzmy około 700pln kwoty akcyzy (3.1%) więc będą liczyć od 23.700pln? Im dalej w las tym więcej drzew... oslabiony.gif

Napisano

> 2) kwota, jaką podatnik jest obowiązany zapłacić za samochód osobowy - w przypadku jego nabycia

> wewnątrzwspólnotowego, z tym że w przypadku, o którym mowa w art. 101 obowiązek podatkowy w

> związku z akcyzą na samochód osobowy, ust. 2 pkt 3, podstawą opodatkowania jest średnia

> wartość rynkowa samochodu osobowego pomniejszona o kwotę podatku od towarów i usług oraz o

> kwotę akcyzy;

> Jak to rozumieć? Czyli jeśli EUROTAX podaje 30.000pln to w tym jest 5.600pln podatku VAT i

> powiedzmy około 700pln kwoty akcyzy (3.1%) więc będą liczyć od 23.700pln? Im dalej w las tym

> więcej drzew...

Wg mnie to Ciebie nie dotyczy, chyba że nabywasz pojazd jako płatnik VAT i masz nip eu. Tam mowa o wewnątrzwspólnotowym nabyciu towarów, czyli musiałbyś spełniać wymagania odnośnie WNT, jeśli sprowadzasz prywatnie, to masz normalne stawki do 2.0 litrów i powyżej dwóch litrów.

Napisano

> 2) kwota, jaką podatnik jest obowiązany zapłacić za samochód osobowy - w przypadku jego nabycia

> wewnątrzwspólnotowego, z tym że w przypadku, o którym mowa w art. 101 obowiązek podatkowy w

> związku z akcyzą na samochód osobowy, ust. 2 pkt 3, podstawą opodatkowania jest średnia

> wartość rynkowa samochodu osobowego pomniejszona o kwotę podatku od towarów i usług oraz o

> kwotę akcyzy;

> Jak to rozumieć? Czyli jeśli EUROTAX podaje 30.000pln to w tym jest 5.600pln podatku VAT i

> powiedzmy około 700pln kwoty akcyzy (3.1%) więc będą liczyć od 23.700pln? Im dalej w las tym

> więcej drzew...

Jak sprowadzilem to eurotax pokazal cene 44tys zla a zaplacilem 1190zl jakos wiec to by pasowalo, ze liczyli od ok 32-33 tys x3,1%

Napisano

> Moje zmartwienie jest takie, że zamierzam sprowadzić samochód z uszkodzonym silnikiem więc

Sprowadziłem auto z uszkodzonym silnikiem i błotnikiem.

Poprosiłem Niemca aby mi to wpisał na rachunku, spytał mnie jeszcze czy chcę mniejsza sumę (wpisał o 400 euro mniej).

W UC była różnica 160 zl pomiędzy kwotą, którą jaką wpisałem w deklaracji a jaką wyliczył celnik. Za mało aby powoływać rzeczoznawcę i szkoda czasu i nerwów, olałem temat i zapłaciłem tyle ile chcieli.