Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

11 mln zł kary dla PZU od UOKiK

Featured Replies

Napisano

Quote:

PZU nie zwracał kosztów wynajmu auta zastępczego konsumentom, których samochód uległ uszkodzeniu podczas kolizji. Kara nałożona przez prezes UOKiK na przedsiębiorcę wyniosła ponad 11 milionów złotych. Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podtrzymał decyzję i wymierzoną sankcję.

jakiś tekst

Pamiętam sam jak oddałem astrę na bezgotówkową naprawę z oc sprawcy (PZU), że facet w aso nie chciał mi wydać auta zastępczego jeśli nie zapłacę. Po mojej stanowczej postawie zaproponował, że zapłacę jedynie "koszta manipulacyjne" w wysokości 10zł za dwa dni, czyli za cały okres wynajmu (bo na tyle oszacował czas naprawy). Naprawa przedłużyła się do tygodnia i chciał żebym płacił za ten okres ale ja spuściłem gościa na drzewo i powiedziałem, że zapłacę jedynie 10zł za cały okres wynajmu, tak jak się umawialiśmy, a o resztę niech się kłóci z PZU skromny.gif

Napisano

> Quote:

> PZU nie zwracał kosztów wynajmu auta zastępczego konsumentom, których samochód uległ uszkodzeniu

> podczas kolizji. Kara nałożona przez prezes UOKiK na przedsiębiorcę wyniosła ponad 11 milionów

> złotych. Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podtrzymał decyzję i wymierzoną sankcję.

> jakiś tekst

> Pamiętam sam jak oddałem astrę na bezgotówkową naprawę z oc sprawcy (PZU), że facet w aso nie

> chciał mi wydać auta zastępczego jeśli nie zapłacę. Po mojej stanowczej postawie zaproponował,

> że zapłacę jedynie "koszta manipulacyjne" w wysokości 10zł za dwa dni, czyli za cały okres

> wynajmu (bo na tyle oszacował czas naprawy). Naprawa przedłużyła się do tygodnia i chciał

> żebym płacił za ten okres ale ja spuściłem gościa na drzewo i powiedziałem, że zapłacę jedynie

> 10zł za cały okres wynajmu, tak jak się umawialiśmy, a o resztę niech się kłóci z PZU

hmm.gif mam się bać bo 6 dzień mam zastępcze na koszt pzu (szkoda z oc sprawcy)

Napisano
  • Autor

> mam się bać bo 6 dzień mam zastępcze na koszt pzu (szkoda z oc sprawcy)

Możesz spać spokojnie. O to właśnie chodzi, że mają płacić za zastępcze auto bez szemrania ok.gif

Napisano

Pytanie tylko - czy bardziej się PZU opłaca zapłacić karę i nadal robić po staremu, czy zmienić postępowanie? smirk.gif

Napisano

> Pytanie tylko - czy bardziej się PZU opłaca zapłacić karę i nadal robić po staremu, czy zmienić

> postępowanie?

To tak jak z Wartą za "urealnienie" cen części ze względu na wiek pojazdu. Nielegalne, 2,4mln zł kary a i tak robią swoje bo im się opłaca.

Napisano

> Pytanie tylko - czy bardziej się PZU opłaca zapłacić karę i nadal robić po staremu, czy zmienić

> postępowanie?

10 mln zł to raczej nie jest bardzo dużo w skali budżetu PZU, więc obawiam się, że tylko dla przykładu poleci jakiś kozioł ofiarny, a cała machina będzie działać jak wcześniej.

U mojej serce.gif naliczyli amortyzację części przy szkodzie OC, niby im nie wolno, ale mają to gdzieś sick.gif