Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygrałem z fotoradarem

Featured Replies

Napisano

> Witam wszystkich,

> Ciekawią mnie Wasze komentarze na poniższy temat:

> http://www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/moto/moto/art/2006/0

Teza że nie możesz być pewny czy samochód na zdjęciu jest Twój, bo ktoś mógł np. ukraść tablice, jest ciężka do obrony - jeżeli nie zgłosiłeś kradzieży. Generalnie cały ten artykuł jest podręcznikiem "jak sobie narobić kłopotów", bo jeżeli sprawa zostanie skierowana do sądu grodzkiego, będziesz tam musiał przychodzić, tracić czas, nerwy, itd. Po co?

pozdrawiam

Napisano

hmm.gif No jest to jakiś sposób, dość ciekawy jednak zdjęcie jest zdjęciem a historyjki pt podrabiane tablice rejestracyjne są mocno naciągane.

IMO przekroczyłeś prędkość i złapali cię na tym - płać...

Napisano

> Witam wszystkich,

Sprawa jest naciągana, i to potężnie. Argumentacja ( Miałbym pewność, czy samochód na zdjęciu jest moim samochodem, gdyby pozwolono sprawdzić mi w nim moje rzeczy osobiste lub numery nadwozia i podwozia, i porównać je z tymi z dowodu rejestracyjnego, tak jak robi się to na przeglądach okresowych. ) jest infantylna. GDyby iść jej śladem, zdjęcie sprawcy dokonującego przestępstwa również nie jest dowodem, bo bywają przecież podobni do siebie ludzie.

Generalnie, poradnik można by zatytułować: "jak wku... Policjantów i zarobić wysoki mandat przed sądem".

Napisano

> GDyby

> iść jej śladem, zdjęcie sprawcy dokonującego przestępstwa

> również nie jest dowodem, bo bywają przecież podobni do siebie

> ludzie.

> Generalnie, poradnik można by zatytułować: "jak wku... Policjantów i

> zarobić wysoki mandat przed sądem".

Tylko pytam...czy zdjęcie może być dowodem...skoro nagranie cyfrowe nie jest, to zdjęcie chyba też niebardzo...?

Napisano

jeśli nie wskarzesz osoby kierującej pojazdem to mandaat ostaje właściciel, tyle że bez punktów karnych

Napisano

Jeśli gość pisze prawdę, że wygrał w ten sposób sprawę w sądzie grodzkim, to prawdopodobnie trafił na nierozgarniętego sędziego, albo na takiego któremu akurat się spieszyło do domu na obiad.

Napisano

> Tylko pytam...czy zdjęcie może być dowodem...skoro nagranie cyfrowe

> nie jest, to zdjęcie chyba też niebardzo...?

AFAIR może, zależy to od sędziego, który może dopuścić taki dowód w sprawie. Gdyby orzecznictwo sądów było inne, nikt nie dostałbym mandatu przed sądem grodzkim.

pzdr

Napisano
  • Autor

Zdjęcie twarzy na fotoradarze nie ma jak sądze statusu dowodu w sprawie. Jest on zbyt niedokładne (po cóż byłyby choćby odsłanianie ucha na fotografii w paszporcie?) więc można tu mówić jedynie o procesie poszlakowym

Napisano

Mam wrażenie (jeśli mnie pamięć nie myli), iż zdjęcia jako dowód w sprawie są łatwo dopuszczane przez organy władzy sądowniczej pod warunkiem iz są ... analogowe (jest zdjęcie i klisza, co trudniej sfałszować choć pewnie nie jest to tak proste i łatew do ukrycia), natomiast zdjęcia cyfrowe jako bardzo łatwe do modyfikacji niebyt nadają się jako dowód w sprawie... ideia.gif

Choć , nie wiem w jakiej technologii aktualnie wykonują zdjęcia autoradary stawiane na polskich drogach hmm.gif

Napisano

> Mam wrażenie (jeśli mnie pamięć nie myli), iż zdjęcia jako dowód w

> sprawie są łatwo dopuszczane przez organy władzy sądowniczej pod

> warunkiem iz są ... analogowe (jest zdjęcie i klisza, co

> trudniej sfałszować choć pewnie nie jest to tak proste i łatew

> do ukrycia), natomiast zdjęcia cyfrowe jako bardzo łatwe do

> modyfikacji niebyt nadają się jako dowód w sprawie...

> Choć , nie wiem w jakiej technologii aktualnie wykonują zdjęcia

> autoradary stawiane na polskich drogach

Spójrz na fakty - gdyby dowodem w sprawie nie mógł być zapis cyfrowy, to:

- Rywin nie mieszałby w więźniu,

- wszyscy przekraczający prędkość odwoływaliby się do sądów, które chcąc nie chcąc musiałby ich uniewinniać. I cała istota fotoradaru stanęłaby na głowie.

pozdr.

Napisano

> I cała istota fotoradaru stanęłaby na głowie.

1. Parkometry

2. Akcyza za sprowadzane auta

Mam pisać dalej ?

Pobierano opłaty, jak się potem okazało bezprawnie. Myślisz, że gdyby nie rozpętano afery państwo samo przyznałoby się do błędów ?

Napisano

Powiedz panu Sobotce:

Popełniłeś przestępstwo - siedź w pierdlu.

Napisano

Szczeniactwo i tyle.

Osobiście uważam, że aparaty robiace zdjęcia kierowcom powinny zniknąć, ale TAKIE tłumaczenie się w sądzie to dziecinada. Czy aby ten facet nie wyssał sobie tej historii z palca ? Chociaż .... Polska to dziwny kraj .....

Napisano

a gdzie jest napisane, że nie jest?

sędzia kieruje się swobodną oceną dowodów i od niego zależy co przyjmie, a czego nie jako dowód

Napisano

> 1. Parkometry

> 2. Akcyza za sprowadzane auta

> Mam pisać dalej ?

> Pobierano opłaty, jak się potem okazało bezprawnie. Myślisz, że gdyby

> nie rozpętano afery państwo samo przyznałoby się do błędów ?

Tak. Ale ocena dowodów w sprawie to nie państwo, to KPK.

pzdr.

Napisano

> Witam wszystkich,

sciema. sproboj tak to albo zaplacisz, albo zabija smiechem;)

jedyna szansa ze Cie nie widac i masz dobre alibi i pare osob ktore mogly skorzystac z samochodu.

koles jak tak zrobil to pewnie koczyl rozmowe z policjantem w stylu: 'dobra tato, to ja lece do domu'.

Napisano
Kto stanowi KPK ?
Napisano

No gościu namieszał dosyć konkretnie:

1. Podejrzany nie składa zeznań tylko wyjaśnienia

2. Podejrzany ma prawo odmowy składania wyjasnień w sprawie, ale musi swierdzić czy sie przyznaje do czynu przkroczenia prędkości czy nie. Jeżeli nie przyznaje się i sprawy nie wyjaśnia bo takie ma prawo to obowiązują przepisy wymienione przez LiWek tj.art65par2KW i art 78.4PRD za naruszenie których jest kara grzywny.

3. Głupoty facet pisze, że nie przysługuje nam prawo do odmowy składania zeznań jako świadek. Otóż przysługuje nam takie prawo zgodnie z Art. 183. § 1.kpk Świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo, przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skarbowe.

§ 2. Świadek może żądać, aby przesłuchano go na rozprawie z wyłączeniem jawności, jeżeli treść zeznań mogłaby narazić na hańbę jego lub osobę dla niego najbliższą.

Art. 182. § 1. kpk Osoba najbliższa dla oskarżonego może odmówić zeznań.

§ 2. Prawo odmowy zeznań trwa mimo ustania małżeństwa lub przysposobienia.

§ 3. Prawo odmowy zeznań przysługuje także świadkowi, który w innej toczącej się sprawie jest oskarżony o współudział w przestępstwie objętym postępowaniem.

Ponadto co facet miał na mysli "wymuszania zeznania nieprawdy" To że zadaje pytania w celu ustalenia sprawcy bo o to tu chodzi jest wymuszaniem? Jakieś nieporozumienie. Chyba że był torturowany. Reasumując przychylam sie do opini większości" jeden wielki naciągany stek bzdur wyssany z palca niedouczonego i marnego kierowcy" Przekroczyłeś prędkość i cie na tym złapali to płać albo rozmawiaj o pouczeniu (zawsze można). Pozdrawiam.

Napisano

Nie wiem, czy takie foty nie są traktowane na równi z materiałami operacyjnymi Policji, które są dowodami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.