Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

M50B25 nie pracuje 1 cylinder

Featured Replies

Napisano

Pacjent: E34 M50B25, automat, LPG

Objaw: trzęsie na wolnych, nierówna praca, brak mocy, przy wkręcaniu na obroty słychać że nie pracuje na którymś garnuchu. Na benzynie i LPG to samo. W całym zakresie obrotów.

historia: przejechane po mieście dziś , wszystko w normie, zaparkowane pod pracą, po skończonej robocie odpalone i od razu taki objaw. Nigdy wcześniej tego nie było.

Badania: na szybko sprawdziłem płyn chłodniczy, wszystko ok, w oleju emulsji też nie widzę ale jakby śmierdzi benzyną po wyjęciu bagnetu hmm.gif

Nie dymi chyba bardziej niż zwykle (temperatury i częste postoje powodują że zawsze o tej porze para leciała z wydechu obficie).

To na szybko po zaparkowaniu ustaliłem, niestety musiałem zostawić samochód i wziąć drugi.

Co to, dlaczego i ile kosztuje? co sprawdzić? Mam sprawne ręce i chęć.

Tylko mi kurna nie mówcie że UPG i nie będę miał czym po słoiki pojechać na święta. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Cewka

> Sprawdzić kompem, który gar nie pali i pozamieniać cewki

Ale że tak nagle z godziny na godzinę?

Bez żadnych objawów?

Akurat mam cewki na stanie bo miałem montować do Mojego M42 to by było tanio cool.gif

Napisano

> Ale że tak nagle z godziny na godzinę?

nie wybiera hehe.gif

> Bez żadnych objawów?

są objawy, nie pali na jeden gar rotfl.gif

> Akurat mam cewki na stanie bo miałem montować do Mojego M42 to by było tanio

imo to albo świeczka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie wybiera

> są objawy, nie pali na jeden gar

> imo to albo świeczka

Jak tak przejadę jeszcze z 5km do domu to wybuchnie? Bo na dworze palce grabieją od kręcenia kluczem a tak to bym w parkingu podziemnym podłubał wieczorem.

Napisano

> Jak tak przejadę jeszcze z 5km do domu to wybuchnie? Bo na dworze palce grabieją od kręcenia

> kluczem a tak to bym w parkingu podziemnym podłubał wieczorem.

ja przez 2 miechy na 4rech garach jeździłem rotfl.gif

1,2kkm, wiem, że to głupie, ale prawdziwe zlosnik.gif

śmiało zlosnik.gif

Napisano

znajdź w necie, jakie powinny być rezystancje i na jakich pinach i sobie pomierz. cewka, fajka, świeca...w tej kolejności obstawiam jakieś niedomaganie.

no chyba, że jakimś cudem puścił lut w wiązce wtrysków. skoro masz lpg, to na pewno były rozcinane kable i wlutowywana wiązka LPG. ew komp LPG odciął wtrysk (można zerknąć interfejsem LPG czy nie drze gęby, że brak sygnału wtrysku na którymś cylindrze), ale to już opcja baaaardzo mało prawdopodobna (chociaż mojemu ojcu kiedyś padł komp gazowy w taki sposób)

Napisano
  • Autor

> znajdź w necie, jakie powinny być rezystancje i na jakich pinach i sobie pomierz. cewka, fajka,

> świeca...w tej kolejności obstawiam jakieś niedomaganie.

> no chyba, że jakimś cudem puścił lut w wiązce wtrysków. skoro masz lpg, to na pewno były rozcinane

> kable i wlutowywana wiązka LPG. ew komp LPG odciął wtrysk (można zerknąć interfejsem LPG czy

> nie drze gęby, że brak sygnału wtrysku na którymś cylindrze), ale to już opcja baaaardzo mało

> prawdopodobna (chociaż mojemu ojcu kiedyś padł komp gazowy w taki sposób)

jakiegokolwiek interfejsu u mnie brak więc trzeba będzie po omacku odłączać cylindy i sprawdzić najpierw na którym a potem co. Zapasowe cewki mam z fajkami i nawet z kompletną wiązką palacz.gif więc po prostu podmienię po kolei.

Właśnie wyczytałem że przy padniętym sterowaniu cewką często ona sie grzeje mocniej. Trzeba to będzie wykluczyć.

Napisano
  • Autor

> ja przez 2 miechy na 4rech garach jeździłem

> 1,2kkm, wiem, że to głupie, ale prawdziwe

> śmiało

spineyes.gif

No to grubo.

Ale gorzej jeśli to jednak UPG sick.gif

Napisano

> No to grubo.

> Ale gorzej jeśli to jednak UPG

prędzej wypalone gniazdo/zawór, jeśli nie kontrolujesz LPG zlosnik.gif

ale nie powinno być tak źle wink.gif

Napisano
  • Autor

> wg mnie nie ma opcji, chłodziwo czyste, oliwa mówisz, że też. Nie siej paniki

Kilka tygodni temu miałem wyciek z chłodnicy (sączyło się spod uszczelki zbiorniczka wyrównawczego) i zapowietrzył się układ. cholera boję się że może wtedy przegrzałem coś albo ki diabeł... Może zawór sie zacina jakiś...

Napisano
  • Autor

> prędzej wypalone gniazdo/zawór, jeśli nie kontrolujesz LPG

> ale nie powinno być tak źle

a weź ić pan stont!!!

Nie uśmiecha mi się głowicy remontować przed świętami. frown.gif

Napisano

> Kilka tygodni temu miałem wyciek z chłodnicy (sączyło się spod uszczelki zbiorniczka wyrównawczego)

> i zapowietrzył się układ. cholera boję się że może wtedy przegrzałem coś albo ki diabeł...

> Może zawór sie zacina jakiś...

najpierw sprawdź cewki, potem sraj żarem.

ale ja tak załatwiłem silnik. miałem bardzo sprytny wyciek z parownika, którego nie zobaczyłem w porę, zagrzałem i szlag trafił silnik (zapowietrzała się, pompowała przewody, potem kilka razy w ciągu kilku tygodni pękł mi przewód gumowy w losowych miejscach) sick.gif

Napisano
  • Autor

> najpierw sprawdź cewki, potem sraj żarem.

> ale ja tak załatwiłem silnik. miałem bardzo sprytny wyciek z parownika, którego nie zobaczyłem w

> porę, zagrzałem i szlag trafił silnik (zapowietrzała się, pompowała przewody, potem kilka razy

> w ciągu kilku tygodni pękł mi przewód gumowy w losowych miejscach)

jak padnie silnik to podziabię siekierą tego złoma. bo mnie już wkurzać ostatnio zaczyna.

I pandę sobie kupię. zlosnik.gif

Napisano

> jak padnie silnik to podziabię siekierą tego złoma. bo mnie już wkurzać ostatnio zaczyna.

> I pandę sobie kupię.

taki urok starego auta, ja kiedyś sporo jeździłem na zepsutym termostacie i ratowałem się włączaniem ogrzewania ale mimo tego silnika nie zajechałem. Pewnie jakaś pierdoła ci padła, pojedź do warsztatu to ci sprawdzą bo samemu to ze strachu osiwiejesz wink.gif

btw za 3 tysiące jak fajne e34 do wyrwania smile.gif ty bierzesz silnik jak skrzynię i osprzęt hehe.gif

Napisano
  • Autor

dzisiaj przyjechałem nim do domu. Raz pracuje ładnie, raz przerywa ciągle, innym razem przerywa raz na jaiś czas. Czekam aż ostygnie i lecę sprawdzić bo to mi rzeczywiście problemami z zapłonem śmierdzi. Zwłaszcza, że paliwem z oleju czuć.

Napisano

> dzisiaj przyjechałem nim do domu. Raz pracuje ładnie, raz przerywa ciągle, innym razem przerywa raz

> na jaiś czas. Czekam aż ostygnie i lecę sprawdzić bo to mi rzeczywiście problemami z zapłonem

> śmierdzi. Zwłaszcza, że paliwem z oleju czuć.

podobne objawy milaem w N42B20

na uniwersalnym skanerze pokazalo blad cewki nr 3. po wymianie jak reka odjal

Napisano
  • Autor

> podobne objawy milaem w N42B20

> na uniwersalnym skanerze pokazalo blad cewki nr 3. po wymianie jak reka odjal

Sprawdziłem dziada, po kolei zdejmowałem fajkocewki i nasłuchiwałem czy to akurat ta. I znalazłem cool.gif

Okazało się, że na szóstym cylindrze przebijało.

Ale... przebijało bo był olej w gnieździe świecy icon_eek.gif

Możliwe, że udało mi się go tam wlać podczas dolewki oleju? Korek wlewu w sumie blisko... niewiem.gif

Świeca ok, wyczyściłem wszystko, profilaktycznie zmieniłem fajkę bo była obrzygana oliwą, złożyłem i działa jak należy yay.gif

P.S. Jak mi ktoś jeszcze raz powie, że w sześciocylindrówce ciężko na słuch wyłapać czy chodzi na 5 czy na 4 gary to mu kupię aparat słuchowy.

Napisano

mogło, ale nie powinno. skontroluj za jakiś czas, czy czy znowu nie nabiera, bo może to być uszczelka dziury na świecę.

przecież na logikę. R6 jest chyba najlepiej wyważoną rzędówką, więc ciężko to byłoby nie wychwycić, że któryś gar się opierdziela. to nawet na wydechu czuć.

Napisano

Borykalem sie rowniez z tym problemem - uszczelka pomiedzy pokrywą a kanałem swiecy puszczala i w kanaly swiec nabierał oleju. Pomimo tego, ze oleju bylo bardzo niewiele przerywał. Tam są 2 uszczelki po 3 otwory uszczellniające pokrywe/kanały swiec. Docisk kapy zaworowej jest jedynie na gumach (podkladkach) srub pokrywy - jesli gumki są wyrobione moze popuszczac oleju. Przy wymianie uszczelki (prosta robota) pamietaj zeby posmarować połączenia "na kacie" wałków rozrzadu cienką warstwa sylikonu. Uszczelke kupisz z razem z uszczlekami kanałów swiecy (ok 100-200zl) no i musisz wymienic gumki dociskowe pod srubami. Wazne jest zeby nie próbowac tego dokrecac, bo zerwiesz gwint.