Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SUV z danii

Featured Replies

Napisano

mozecie mi powiedziec dlaczego tak duzo aut typu SUV jest sprowadzanych z danii?

jakie sa tego zalety i wady?

Napisano

Rodzice w 2009 roku kupili Toyotę RAV-4 z komisu ( auto z Danii). Auto z niskim przebiegiem i bezwypadkową przeszłością (potwierdzone przed zakupem w ASO) Obawiałem się rdzy, ale do tej pory z autem jest wszystko OK. Toyota z 2005 roku

Napisano

Podatek drogowy w DK jest tańszy od auta ciężarowego z 2 fotelami.

Sam takiego przyprowadziłem na wiosnę.W Pl są dokładane fotele, często cofka licznika nieraz wałek na akcyzie i do żyda.

Napisano
  • Autor

> Podatek drogowy w DK jest tańszy od auta ciężarowego z 2 fotelami.

> Sam takiego przyprowadziłem na wiosnę.W Pl są dokładane fotele, często cofka licznika nieraz wałek

> na akcyzie i do żyda.

co znaczy walek na akcyzie

czy jersli kupie auto juz zarejestrowane w polsce to cos mi grozi?

Napisano

Jeśli kupujesz auto już zarejestrowane w PL, to mogą Ci skoczyć. Obowiązek opłacenia podatku akcyzowego spoczywa na importerze

Napisano

> co znaczy walek na akcyzie

> czy jersli kupie auto juz zarejestrowane w polsce to cos mi grozi?

Nic Ci nie grozi, nawet jak ktoś sprowadził ciężarówkę a sprzedał Ci jako osobówkę. Ja tak kupiłem auto. Ktoś je sprowadził z Danii jako cieżarowe, dołożył fotele, pasy i co tam potrzeba. Zarejestrował je w PL, a potem mi sprzedał. Ja podczas przerejestrowania auta zmieniłem wpis w DR z ciężarowy na osobowy, bo chciałem mieć wszystko w porządku i legalnie wozić dzieci wink.gif. I za 2 lata wezwał mnie urząd celny w celu złożenia wyjaśnień zlosnik.gif. Opowiedziałem im powyższą historię, pokazałem zdjęcia z ogłoszenia (widać było na nich fotele), obfocili moje auto i grzecznie podziękowali za przybycie. Stwierdzili, że dobierają się do kara.gif tego, który sprowadził auto, a skoro ja nim nie byłem, to do mnie nic nie mają wink.gif

Napisano

> Nic Ci nie grozi, nawet jak ktoś sprowadził ciężarówkę a sprzedał Ci jako osobówkę. Ja tak kupiłem

> auto. Ktoś je sprowadził z Danii jako cieżarowe, dołożył fotele, pasy i co tam potrzeba.

> Zarejestrował je w PL, a potem mi sprzedał. Ja podczas przerejestrowania auta zmieniłem wpis w

> DR z ciężarowy na osobowy, bo chciałem mieć wszystko w porządku i legalnie wozić dzieci . I za

> 2 lata wezwał mnie urząd celny w celu złożenia wyjaśnień . Opowiedziałem im powyższą historię,

> pokazałem zdjęcia z ogłoszenia (widać było na nich fotele), obfocili moje auto i grzecznie

> podziękowali za przybycie. Stwierdzili, że dobierają się do tego, który sprowadził auto, a

> skoro ja nim nie byłem, to do mnie nic nie mają

UC może i tak, natomiast gorzej z US i VATem, jeśli na słupa był sprowadzany w netto, bo US puka do ostatniego klienta, nie doszukuje się sprowadzających, często fikcyjnych na papierze tylko.

Napisano

> UC może i tak, natomiast gorzej z US i VATem, jeśli na słupa był sprowadzany w netto, bo US puka do

> ostatniego klienta, nie doszukuje się sprowadzających, często fikcyjnych na papierze tylko.

Ale każdy wydział komunikacji w PL wymaga przy rej. pojazdu z zagranicy dokument z US VAT-25.

To jeśli taki słup zarejestrował auto, to musiał chyba mieć VAT-25 ze skarbowego, na którym było napisane, że pojazd nie podlega opłacie podatku lub podlega. Bez vat-25 by mu auta nie zarejestrowali, nawet warunkowo na czerwone blachy (chyba, że miał sfałszowany papier)

Napisano

> UC może i tak, natomiast gorzej z US i VATem, jeśli na słupa był sprowadzany w netto, bo US puka do

> ostatniego klienta, nie doszukuje się sprowadzających, często fikcyjnych na papierze tylko.

Nie interesuje mnie kto go sprowadził. Ja kupiłem auto zarejestrowane w PL i ta osoba również go nie sprowadziła. W UC byłem 3 lata temu, złożyłem wyjaśnienia i mam spokój.

Napisano

> Nic Ci nie grozi, nawet jak ktoś sprowadził ciężarówkę a sprzedał Ci jako osobówkę. Ja tak kupiłem

> auto. Ktoś je sprowadził z Danii jako cieżarowe, dołożył fotele, pasy i co tam potrzeba.

> Zarejestrował je w PL, a potem mi sprzedał. Ja podczas przerejestrowania auta zmieniłem wpis w

> DR z ciężarowy na osobowy, bo chciałem mieć wszystko w porządku i legalnie wozić dzieci . I za

> 2 lata wezwał mnie urząd celny w celu złożenia wyjaśnień . Opowiedziałem im powyższą historię,

> pokazałem zdjęcia z ogłoszenia (widać było na nich fotele), obfocili moje auto i grzecznie

> podziękowali za przybycie. Stwierdzili, że dobierają się do tego, który sprowadził auto, a

> skoro ja nim nie byłem, to do mnie nic nie mają

Interesowałem się ostatnio tematem, bo chciałem do Espaca dołożyć 2 rząd foteli.

Mogę to zrobić tylko w jeden sposób aby nie narazić się urzędowi celnemu.

Montuje oryginalne fotele i pasy, jadę na SKP dostaję od nich fakturę na montaż w/w gratów (mają do tego uprawnienia) oraz dostaję kwit do WK o zmianie ilości miejsc siedzących na 5 osób, a auto pozostaje nadal ciężarowe.

Jeśli chciałbym mieć komplet 7 foteli to bym już musiał zmienić na osobowy i opłacić akcyzę.

Napisano

> Interesowałem się ostatnio tematem, bo chciałem do Espaca dołożyć 2 rząd foteli.

> Mogę to zrobić tylko w jeden sposób aby nie narazić się urzędowi celnemu.

> Montuje oryginalne fotele i pasy, jadę na SKP dostaję od nich fakturę na montaż w/w gratów (mają do

> tego uprawnienia) oraz dostaję kwit do WK o zmianie ilości miejsc siedzących na 5 osób, a auto

> pozostaje nadal ciężarowe.

> Jeśli chciałbym mieć komplet 7 foteli to bym już musiał zmienić na osobowy i opłacić akcyzę.

Moje auto jest 7 osobowe. Przyjechało z Danii jako 2 osobowe ciężarowe. Ktoś (albo ten, kto go sprowadził, albo ten co go zarejestrował na siebie przede mną) dołożył 5 foteli i pasy. Ja kupiłem auto z 7 fotelami, ale z wpisem w DR 2 osobowy ciężarowy. Przed przerejestrowaniem dokonałem na SKP zmiany przeznaczenia pojazdu i z tymi dokumentami zarejestrowałem auto na siebie jako osobowe 7 miejscowe. Żadnej akcyzy nie płaciłem. W celnym składałem wyjaśnienia właśnie dlatego, że UC miał zamiar zgłosić się po akcyzę do importera lub tego, kto dokonał przeróbki. Pokazałem im tylko jakie auto kupiłem - miałem zdjęcia z ogłoszenia z opisem, że jest to auto 7 osobowe.

Napisano

> Moje auto jest 7 osobowe. Przyjechało z Danii jako 2 osobowe ciężarowe. Ktoś (albo ten, kto go

> sprowadził, albo ten co go zarejestrował na siebie przede mną) dołożył 5 foteli i pasy. Ja

> kupiłem auto z 7 fotelami, ale z wpisem w DR 2 osobowy ciężarowy. Przed przerejestrowaniem

> dokonałem na SKP zmiany przeznaczenia pojazdu i z tymi dokumentami zarejestrowałem

> siebie jako osobowe 7 miejscowe. Żadnej akcyzy nie płaciłem. tPokazałem im tylko jakie auto kupiłem - miałem zdjęcia z ogłoszenia z opisem, że

> jest to auto 7 osobowe.

Ty już kupiłeś w Pl, a moja matka kupiła osobiście w DK i zarejestrowała na siebie w kraju.

Więc to jej by się czepiał UC.

>W celnym składałem wyjaśnienia

> właśnie dlatego, że UC miał zamiar zgłosić się po akcyzę do importera lub tego, kto dokonał przeróbki.

A tego to już bym nie był taki pewien. Na przykład matka teraz sprzedaje Espaca nowemu nabywcy jako ciężarowe, on dokonuje zmiany na osobowe, to dlaczego matka ma płacić akcyzę jeśli sprzedała auto ciężarowe ?

Napisano

> Ty już kupiłeś w Pl, a moja matka kupiła osobiście w DK i zarejestrowała na siebie w kraju.

> Więc to jej by się czepiał UC.

> A tego to już bym nie był taki pewien. Na przykład matka teraz sprzedaje Espaca nowemu nabywcy jako

> ciężarowe, on dokonuje zmiany na osobowe, to dlaczego matka ma płacić akcyzę jeśli sprzedała

> auto ciężarowe ?

Oczywiście zapłacić ma ten, kto dokonał przeróbki. Jeżeli sprzeda cieżarowe to IMO wszystko jest OK.

Napisano

> Ale każdy wydział komunikacji w PL wymaga przy rej. pojazdu z zagranicy dokument z US VAT-25.

Firma wystawia fakturę Vat Marża lub Vat ZW i dziękuję do widzenia-WK rejestruje taki pojazd bez mrugnięcia okiem, bo sprawy skarbowe ciążą na firmie.

Napisano

> Firma wystawia fakturę Vat Marża lub Vat ZW i dziękuję do widzenia-WK rejestruje taki pojazd bez

> mrugnięcia okiem, bo sprawy skarbowe ciążą na firmie.

Ano faktycznie o tym zapomniałem, a niedawno sam teściowi rejestrowałem auto z F Vat marża!!!