Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC SQ - komunikacja interfejsem USB.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pytanie laika ......

Moja centralka (rocznik 2013) ma oznaczenie FLY SF. Zakupiłem interfejs na USB (specjalny do BRC) i próbuję się skomunikować przy użyciu softu SQ24 1.15, P&G 2.06 oraz 3.06.

Sprzęt pozostaje niewzruszony...

Zasadniczo się komunikuje, ale niemal wszystkie zakładki są "wyszarzone" i nie można w nie wejść. Mogę jedynie sczytać dane centralki i kilka innych bzdur a w zakładce "wizualizacja danych" rysują się głupoty typu obroty 60000 albo napięcie baterii 41000mV.

Chyba robię coś nie tak ...

POMOCY !!!

EDIT:

Spod Sequentfasta udało mi się uzyskać informację jak w załączonym zrzucie.

Co z tym zrobić ?

post-99130-14352522635122_thumb.jpg

Napisano

> Witam.

> Pytanie laika ......

> Moja centralka (rocznik 2013) ma oznaczenie FLY SF. Zakupiłem interfejs na USB (specjalny do BRC) i

> próbuję się skomunikować przy użyciu softu SQ24 1.15, P&G 2.06 oraz 3.06.

> Sprzęt pozostaje niewzruszony...

> Zasadniczo się komunikuje, ale niemal wszystkie zakładki są "wyszarzone" i nie można w nie wejść.

> Mogę jedynie sczytać dane centralki i kilka innych bzdur a w zakładce "wizualizacja danych"

> rysują się głupoty typu obroty 60000 albo napięcie baterii 41000mV.

> Chyba robię coś nie tak ...

> POMOCY !!!

> EDIT:

> Spod Sequentfasta udało mi się uzyskać informację jak w załączonym zrzucie.

> Co z tym zrobić ?

Spróbuj SQ P&D 3.08.01

Napisano
  • Autor

> Spróbuj SQ P&D 3.08.01

Dziękuję. To może być dobry trop.

Byłem wczoraj u gazowników celem nieznacznego podniesienia temperatury przełączania i przy okazji podpatrzyłem czym się posługują. Korzystali właśnie z 3.08.01 i u nich wszystko grało z komunikacją.

Jestem na etapie pozyskiwania softu i niebawem spróbuję.

Napisano

A jak to wpływa na sprawy gwarancyjne?

Czy centralka loguje połączenia?, czy podłączanie się takim interfejsem wpływa na gwarancję?

Napisano
  • Autor

> A jak to wpływa na sprawy gwarancyjne?

> Czy centralka loguje połączenia?, czy podłączanie się takim interfejsem wpływa na gwarancję?

Nie zastanawiałem się.

Jeśli ingerencja pozytywnie wpłynie na jazdę, to gwarancja nie ma dla mnie znaczenia. Zakładam że jestem na tyle rozgarnięty, że nie popsuję instalacji :-).

Napisano

> Nie zastanawiałem się.

> Jeśli ingerencja pozytywnie wpłynie na jazdę, to gwarancja nie ma dla mnie znaczenia. Zakładam że

> jestem na tyle rozgarnięty, że nie popsuję instalacji :-).

Nie wiem ile jeszcze Ci tej gwarancji zostało, ale gdyby mi coś siadło w trakcie a nie została by uznana z powodu grzebania nieautoryzowanego w sofcie, to troszkę bym sie na siebie wkurzył zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Spróbuj SQ P&D 3.08.01

Już mnie normalnie trafia ... dzisiaj znalazłem chwilę na podłączenie lapka do auta i ... efekt dokładnie ten sam co z poprzednimi softami. Niby się program uruchamia, ale po kliknięciu przycisku "programowanie" lub "ustawienia" przyciski natychmiast robią się szare i nigdzie nie mogę wejść.

Interfejs wydaje się pracować prawidłowo - świeci diodka "ready" i przy aktywności programu migają naprzemiennie "in" i "out".

O co chodzi ???

Przecież jest to ta sama wersja softu, którą mają moi gazownicy ...

Może jakieś ustawienia ???

Może moja witaminka się nie nadaje ???

Napisano
  • Autor

> Nie wiem ile jeszcze Ci tej gwarancji zostało,

Instalacja ma miesiąc :-)

> ale gdyby mi coś siadło w trakcie a nie została by

> uznana z powodu grzebania nieautoryzowanego w sofcie, to troszkę bym sie na

> siebie wkurzył

Ja też, ale nie spodziewam się aby

a) dopatrzyli się ingerencji, ponieważ kilku ich tam potrafi grzebać w sofcie - ewentualnie pomyśli, że któryś z nich coś zmieniał

b) coś się spieprzyło - na poprzedniej instalacji (dokładnie takiej samej) zrobiłem ponad 80 kkm nawet bez regulacji, bo nie było takiej potrzeby

... oczywiście zawsze jest jakieś ryzyko.

Napisano

> Może moja witaminka się nie nadaje ???

Tak to wygląda. Ale walcz. Będę obserwował bo za jakiś czas pewnie sam będę się chciał łączyć i skorzystam z doświadczeń. Na razie nie mam po co. Zapytaj sztywny13, może dopomoże.

Napisano
  • Autor

> Tak to wygląda. Ale walcz. Będę obserwował bo za jakiś czas pewnie sam będę się chciał łączyć i

> skorzystam z doświadczeń. Na razie nie mam po co. Zapytaj sztywny13, może dopomoże.

Doczytałem na pewnym forum, aby wyinstalować wszystkie poprzednie wersje sequenta i przeinstalować P&D - człowiek miał identyczny problem (przynajmniej tak to wygląda z opisu) i twierdzi, że to pomogło.

Ja "nawaliłem" wcześniej do laptopa wszystkie dostępne wersje w nadziei, że któraś "zagada".

Wyrzuciłem teraz wszystko i przeinstalowałem P&D 3.08.01.

W wolnej chwili wypróbuję.

Napisano

> Doczytałem na pewnym forum, aby wyinstalować wszystkie poprzednie wersje sequenta i przeinstalować

> P&D - człowiek miał identyczny problem (przynajmniej tak to wygląda z opisu) i twierdzi,

> że to pomogło.

> Ja "nawaliłem" wcześniej do laptopa wszystkie dostępne wersje w nadziei, że któraś "zagada".

> Wyrzuciłem teraz wszystko i przeinstalowałem P&D 3.08.01.

> W wolnej chwili wypróbuję.

zakładam ze port komunikacji masz wybrany poprawnie ? pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> zakładam ze port komunikacji masz wybrany poprawnie ? pozdrawiam.

Zapewne. Program twierdzi, że komunikacja jest OK.

Sterownik zainstalował konwerter USB jako COM3 i tak samo ustawiłem w programie. Przy innym ustawieniu wywala błąd komunikacji.

EDIT:

SUKCES !!! Najwyraźniej na komputerze może być zainstalowana tylko jedna wersja Sequenta. W przeciwnym razie coś się "gryzie" i żadna nie działa poprawnie. Po reinstalacji wszystko zaczęło grać.

Teraz czas na prawdziwą naukę i strojenie auta.

Liczę na pomoc braci kącikowej.