Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing, uszkodzenia pojazdu i inne

Featured Replies

Napisano

> Ale jakie okoliczności?

To, że niedługo mógłby go wykupić? Tak zrozumiałem.

Napisano

> Jedziesz w trasę, np 500km i samochód psuje Ci się kilometr od celu. Mam rozumieć, że nie czujesz,

> że jesteś już prawie na miejscu tylko zamawiasz lawetę i holujesz z powrotem pod dom? W końcu

> samochód może się zawsze zepsuć i nieroztropne jest zakładanie najbardziej optymistycznego

> scenariusza o pomyślnym dojechaniu

Złe porównanie-wyjeżdżasz pożyczonym samochodem w 500-kilometrową podróż. 1km przed celem z jakiegoś powodu uderzasz w betonowy słupek i auto nie nadaje się do jazdy. Właściciel wysyła ci taksówkę, czy każe oddać auto i zapłacić za naprawę?

Napisano

> Złe porównanie-wyjeżdżasz pożyczonym samochodem w 500-kilometrową podróż. 1km przed celem z

> jakiegoś powodu uderzasz w betonowy słupek i auto nie nadaje się do jazdy. Właściciel wysyła

> ci taksówkę, czy każe oddać auto i zapłacić za naprawę?

Czyli dalej argumentujesz wypożyczaniem. Ja odpadam, bardziej interesuje mnie ten konkretny przypadek niż poświęcanie się teoretycznym dyskusjom.

Napisano

> Czyli dalej argumentujesz wypożyczaniem. Ja odpadam, bardziej interesuje mnie ten konkretny

> przypadek niż poświęcanie się teoretycznym dyskusjom.

Myślę, że jeśli zobowiąże się do spłaty wszystkich pozostałych rat i wykupu na wcześniej ustalonych warunkach, to leasingodawca powinien zgodzić się na odstąpienie od żądania zapłaty za naprawę.

Napisano

> To by mogło zagrać gdyby kierownikowi zawinęli klucze z kurtki powieszonej na gwoździu w knajpie.

> W przypadku omawianym nie widzę na to szans

To już pewnie sąd zdecyduje, czy masz dobrą optykę grinser006.gif

> uważam że rozsądna papuga dowiedzie, że kluczyki były zabezpieczone przed osobami trzecimi.

Osobami trzecimi jest każdy poza leasingodawcą i leasingobiorcą, chyba że w umowie zapisano inaczej, są jakieś wyłączenia - tak ja to widzę. A jeśli tak, to osoba trzecia wzięła i się przejechała i to dosłownie, a że bez uprawnień, to tego się będzie czepiał leasingodawca. Dlaczego miałby z tego rezygnować?

> ja bym w życiu nie odpuścił.

Spróbować zawsze można, chyba że dobry prawnik po przeanalizowaniu sprawy stwierdzi, że jednak nie warto, bo np. to i tamto...

> Inna sprawa, że u

> mojego dziecka słowa nie rusz znaczą nie rusz, a nie pożyczę, a później oddam.

Ile pociech - tyle pomysłów na wolny czas. Jedne są posłuszne, inne próbują życia, z różnym skutkiem...

> Gdyby jednak moja latorosl coś nawywijała i prawnik nie znalazł innego innego wyjścia to bym

> wolał zapłacić niż zrobić z dziecka złodzieja.

A to chyba większość, jak nie każdy rodzic, tak by zrobił. Co by się nie stało - to jednak Twoje/moje/jego/jej/ich dziecko, a że się stało? No cóż, jeśli tylko nikt nie zginął, to pozostałe straty można, a nawet trzeba, naprawić.