Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z turbo, syczenie, swisty

Featured Replies

Napisano

Panowie i Panie,

Mam taki problem z 607 silnik 2.2 HDI 136km, że coś świszczy i to głośno.

Jest tak, że jak się przyspiesza delikatnie to w środku słychać syk powietrza, na zewnątrz świst turbo, jednak tylko do 2500 obrotów około, poźniej jest cisza. W gruncie rzeczy chyba nie ma różnicy czy się przyspiesza na pełnym gazie czy nie, syk jest taki sam, być może przy pełnym bucie mniejszy nawet... Dodatkowo jak się nagle puści gaz to słychać jakby samochód miał blow off, takie dziwne sykniecie.

Ma moc jaką powinien, żadnych błedów kompa nie ma. Turbina nie posiada luzu i nie cieknie olejem, cały ukłąd węży gumowych sprawdzony, żadnych dziur.

Co to może być? Mechanik troszkę rozkłada ręcę bo już pomysłow nie ma, ja również...

Napisano

> Panowie i Panie,

> Mam taki problem z 607 silnik 2.2 HDI 136km, że coś świszczy i to głośno.

> Jest tak, że jak się przyspiesza delikatnie to w środku słychać syk powietrza, na zewnątrz świst

> turbo, jednak tylko do 2500 obrotów około, poźniej jest cisza. W gruncie rzeczy chyba nie ma

> różnicy czy się przyspiesza na pełnym gazie czy nie, syk jest taki sam, być może przy pełnym

> bucie mniejszy nawet... Dodatkowo jak się nagle puści gaz to słychać jakby samochód miał blow

> off, takie dziwne sykniecie.

> Ma moc jaką powinien, żadnych błedów kompa nie ma. Turbina nie posiada luzu i nie cieknie olejem,

> cały ukłąd węży gumowych sprawdzony, żadnych dziur.

> Co to może być? Mechanik troszkę rozkłada ręcę bo już pomysłow nie ma, ja również...

nieszczelnosc w dolocie

Napisano

Zapieczona zmienna geometria w turbinie (o ile jest)?

Napisano
  • Autor

> Zapieczona zmienna geometria w turbinie (o ile jest)?

Hmm ciekawe. Jak to sprawdzić, rozpoznać?

Update, przeczytalem, ze jak nie działa zmienna geometria, to przeładowuje i wywała błąd, wiec to raczej nie to...

Napisano

Miałem podobny objaw w LII, zacierała się turbosprężarka, najpierw było słuchać podobne odgłosy do świstu powietrza (inne niż zawsze) a później co raz bardziej piszczenie co ewidentnie potwierdziło awarię

Napisano

> Przeczytales cały post?

tak. i dalej sądzę że to nieszczelność. sprawdziliscie dolot przed turbo?

Napisano

> Hmm ciekawe. Jak to sprawdzić, rozpoznać?

> Update, przeczytalem, ze jak nie działa zmienna geometria, to przeładowuje i wywała błąd, wiec to

> raczej nie to...

Pytanie brzmi, czy zawsze... Moze byc tak, ze geometria turbiny blokuje sie w pozycji jak na wysokie obroty, przez co przy nizszych auto gwizdze.

Napisano

> cały ukłąd węży gumowych sprawdzony, żadnych dziur.

na pewno? Bo objawy dosc typowe dla takich problemow.

Napisano

A jesteś pewien, że ma to związek z dolotem? Może serwo zdychać zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie brzmi, czy zawsze... Moze byc tak, ze geometria turbiny blokuje sie w pozycji jak na

> wysokie obroty, przez co przy nizszych auto gwizdze.

Jednak gdy dzieje sie cos takiego to bardzo czuc spadek osiagow.

Napisano

cały ukłąd węży gumowych sprawdzony, żadnych dziur.

Mialem podobnie, nagle przy gazie mocniej w "kratkach" powietrza jakby mega SYYYYKKKK...

okazalo sie ze rozszczelnila sie taka gruba gumowa rura , dziury widac nie bylo ale po scisnieciu mikro pekniecie na ok 3-4 cm widac bylo.

150 zl i po klopocie.

Napisano

U mnie slychac swist turbiny przy kazdym przyspieszaniu od nowosci. Bardzo mi sie on podoba i, moze tak jak u mnie, u Ciebie to normalny objaw?

Napisano

> Co to może być? Mechanik troszkę rozkłada ręcę bo już pomysłow nie ma, ja również...

a żądane ciśnienie powietrza jest równe zadanemu czy nie?