Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

To i ja sie pochwale

Featured Replies

Napisano

Jako ze nudno w biurze to moze i ja sie pochwale.

Idac zgodnie z planem po przekalkulowaniu roznic tego samego zestawu w roznych walutach, przed swietami przyszlo troche klockw do ukladanki. Na razie cisza w biurze to sobie po jednej sztuce zabralem i na biurku w pracy sie bawie smile.gif

max2.JPG

max1.JPG

Kolejne zabawki w drodze i powinny w przyszlym tygodniu przyjsc.

Napisano

> Jako ze nudno w biurze to moze i ja sie pochwale.

> Idac zgodnie z planem po przekalkulowaniu roznic tego samego zestawu w roznych walutach, przed

> swietami przyszlo troche klockw do ukladanki. Na razie cisza w biurze to sobie po jednej

> sztuce zabralem i na biurku w pracy sie bawie

> Kolejne zabawki w drodze i powinny w przyszlym tygodniu przyjsc.

Rozumiem, ze to do inteligentnego budynku? Jakie funkcje dokladniej chcesz realizować? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, ze to do inteligentnego budynku? Jakie funkcje dokladniej chcesz realizować?

Oj caly system bedzie mocno rozbudowany, dlugo by pisac. Jezeli cie to naprawde interesuje to chetnie moge zglebic temat.

Ogolnie to cale sterowanie bedzie realizowane cyfrowo, mam zaplanowane sporo ciekawych czujnikow, silownikow, sterownikow, powiadamiania, podgladu ...

Napisano

> Oj caly system bedzie mocno rozbudowany, dlugo by pisac. Jezeli cie to naprawde interesuje to

> chetnie moge zglebic temat.

> Ogolnie to cale sterowanie bedzie realizowane cyfrowo, mam zaplanowane sporo ciekawych czujnikow,

> silownikow, sterownikow, powiadamiania, podgladu ...

Zapodaj w takim razie info do sprzetu na jakim bedziesz to realizowal. Reszte sobie doczytam ok.gif

Napisano

Masz jakis patent na radiowe sterowanie silownikami 230v z termostatow podobnych do tych z eq3?

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Masz jakis patent na radiowe sterowanie silownikami 230v z termostatow podobnych do tych z eq3?

> Krawiec

Prosze LINK

Napisano

> Prosze LINK

No tak tylko w opisie jest informacja ze gniazdem steruje glowica termostatyczna co jest tak jakos bez sensu... Bo glowicy na scianie w pokoju sobie nie powiesze, a grzejnikow brak..

Krawiec

Napisano

> No tak tylko w opisie jest informacja ze gniazdem steruje glowica termostatyczna co jest tak jakos

> bez sensu... Bo glowicy na scianie w pokoju sobie nie powiesze, a grzejnikow brak..

> Krawiec

systemem steruje ta biala skrzynka wink.gif a ona bierze informacje z glowic termostatycznych, albo z termostatow sciennych (ten modul z wyswietlaczem i przyciskami)

mnie bardziej interesuje jak kolega chce ożenić ten system z czujnikami/sterownikami innego typu, np. sterowanie swiatlem, czy roletami wink.gif - o ile przewiduje.

bo akurat w Q3 to IMHO nie ma wsparcia dla tego typu systemow, za to na przyklad w HomeMatic sa... wink.gif

Napisano
  • Autor

> systemem steruje ta biala skrzynka a ona bierze informacje z glowic termostatycznych, albo z

> termostatow sciennych (ten modul z wyswietlaczem i przyciskami)

> mnie bardziej interesuje jak kolega chce ożenić ten system z czujnikami/sterownikami innego typu,

> np. sterowanie swiatlem, czy roletami - o ile przewiduje.

> bo akurat w Q3 to IMHO nie ma wsparcia dla tego typu systemow, za to na przyklad w HomeMatic sa...

W przypadku swiatla bedzie to zbydowane na Univexach. Nie pamietam jakie to modele (jakies ponad 5 letnie) mam ich jeszcze spory zapas. Sterowanie dowolnym nadajnikiem IR

Rolet nie bedzie.

Powiadomienie alarmu, powiadomienie szamba, czujnik czadu, uklad zaniku zasilania beda spiete z tym LINK Jest mozliwosc sterowania dodatkowo dwoma urzadzeniami. Ta centralka przykladowo bedzie spieta po USB z serverem, ktory rowniez rejestruje obraz z CCTV.

Mam miejsce bardzo widokowe to jeszcze jedna obrotowa kamera bedzie na szczycie dachu smile.gif

Napisano

> W przypadku swiatla bedzie to zbydowane na Univexach. Nie pamietam jakie to modele (jakies ponad 5

> letnie) mam ich jeszcze spory zapas. Sterowanie dowolnym nadajnikiem IR

> Rolet nie bedzie.

> Powiadomienie alarmu, powiadomienie szamba, czujnik czadu, uklad zaniku zasilania beda spiete z tym

> LINK Jest mozliwosc sterowania dodatkowo dwoma urzadzeniami. Ta centralka przykladowo bedzie

> spieta po USB z serverem, ktory rowniez rejestruje obraz z CCTV.

hmm... no dobra, ale to jest zupelnie niekompatybilne z tym Q3 MAX... mialem nadzieje ze znalazles cos co pozwoli rozszerzyc mozliwosci q3 passed_out.gif

jak robisz taka solidna instalacje to dlaczego nie wszedles w KNX? czy inne EIB?

Napisano
  • Autor

> hmm... no dobra, ale to jest zupelnie niekompatybilne z tym Q3 MAX... mialem nadzieje ze znalazles

> cos co pozwoli rozszerzyc mozliwosci q3

> jak robisz taka solidna instalacje to dlaczego nie wszedles w KNX? czy inne EIB?

Bo robie na tym co mam zlosnik.gif lub widzialem jak dziala, nawet jezeli to beda niekompatybilne systemy ok.gif

Napisano

KNX czy EIB to kosztują jakieś chore pieniądze..

Krawiec

Napisano

> Bo robie na tym co mam lub widzialem jak dziala, nawet jezeli to beda niekompatybilne systemy

ja wlasnie ciagle nie moge sie zdecydowac, czy miec 'zamkniety' kawalek na juz, czy jednak celowac w cos mocno rozwojowego wink.gif i w efekcie nie mam jeszcze zupelnie nic grinser006.gif

Napisano

> KNX czy EIB to kosztują jakieś chore pieniądze..

ale daja multum mozliwosci ktorych nie daja tanie systemy - cos za cos wink.gif

Napisano
  • Autor

> ja wlasnie ciagle nie moge sie zdecydowac, czy miec 'zamkniety' kawalek na juz, czy jednak celowac

> w cos mocno rozwojowego i w efekcie nie mam jeszcze zupelnie nic

Czesc sprzetu juz uzbieralem i chce to wykozystac. Niestety te cuda kosztuja a obralem srodek, cos fajnego w normalnych pieniadzach + wykozystanie tego co mam lub potrafie sam znajstrowac.

CCTV - ustawialem cala siec monitoringu, jeda kamere zainstalowalem na dachu na jednym z najwyzszych budynkow w miescie. Kazano mi zamowic wiecej sztuk i tak egzemplarz zapasowy mi sie ostal jak konczylem wspolprace z nimi. Z tym akurat bedzie prosta sprawa

Alarm Satela sam montowalem w 2003 roku, przy ktoryms remoncie w 2007 roku jak bylem w Polsce to znajomych mieszkanie szlo na sprzedaz i powiedzieli ze moge sobie zestaw zdemontowac i zatrzymac.

Powiadomienie GSM i sterownik wykonawczy z silownikami zamowilem z Chin i obecnie jestem na etapie testowania.

Zestaw sterowania ogrzewaniem pomagalem w ustawianiu tego bo znajomy nie z branzy sobie nie poradzil. Pobawilem sie tym troche i bardzo mi sie ten zestaw spodobal.

Zeby tym wszystkim sterowac to podepne to pod jeden server a aplikacje do zarzadzania akurat sam sobie napisze zlosnik.gif

Domyslnie wszystko bedzie dostepne poprzez WWW (a tak na szybko to zrobie dostep po RDP)

W terminie pozniejszym mam juz panele sloneczne do zasilania oswietlenia w ogrodzie, bede na szczycie, w miejscu gdzie wieje wiec w zamysle mam jakas turbinke wiatrowa (Etap 2 zlosnik.gif)

Napisano

A kojarzysz może czy to ustrojstwo radzi sobie z 2 kondygnacyjnym mieszkaniem? Wcześniej się tym interesowałem ale w którymś momencie odpuściłem. Pytanie jeszcze: jak to się ma do programowanego pieca? Mój blokowy nie chodzi non stop i zastanawiam się nad tym czy warto wogóle w to inwestować...

Napisano
  • Autor

> A kojarzysz może czy to ustrojstwo radzi sobie z 2 kondygnacyjnym mieszkaniem? Wcześniej się tym

> interesowałem ale w którymś momencie odpuściłem. Pytanie jeszcze: jak to się ma do

> programowanego pieca? Mój blokowy nie chodzi non stop i zastanawiam się nad tym czy warto

> wogóle w to inwestować...

hehehe. Instalowalem to w tym domu: LINK - to znaczy ustawialem bo kolega pomontowal ane nie poradzil sobie z konfiguracja, a znajomemu zachcial sie ten system.

3 pietrowy budynek, powiezchnia 1 & 3 pietra to okolo 150m kwadratowych, 2 pietro powierchnia okolo 250metrow.

Sterownik umieszczony na 1 pietrze w garazu (4 stanowiska na samochody), stropy betonowe, sciany wewnetrzne karton gips. Tez mialem obawy czy nie za duza powierchnia ale wszystko pieknie dziala!

Dla porownania w tym domu jest jeden router Cisco Aironet na antenie Linksys 7dB. W najdalszym punkcie domu jest pokrycie 3 kreski, w najdalej oddalonym punkciwe w ogrodzie sa 2 kreski, w garazu "samochody" maja 4 kreski do aktualizacji nawigacji i synchronizacji danych w chmurze.