Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[DIY] Dodatkowe halogeny w terenówce - jak podłaczyć?

Featured Replies

Napisano

drodzy koledzy i koleżanki (o ile takie wśród nas są) jak macie podłączone dodatkowe reflektory?

Zakupiłem 4 szt. reflektorów halogenowych z zamiarem montażu ich na dachu. 2 szt. mają świecić w przód, 2 szt. w przód i lekko na boki - doświetlając krawędzie drogi. No i zrodziła mi się zagadka jak je włączać? Czy niezależnie od oświetlenia głównego samochodu na osobnych włącznikach czy może jednak wraz z drogowymi?

Napisano

Ja mialem niezaleznie od drogowych, nawet bez potrzeby przekrecania stacyjki, bo czasem moglo sie przydac w terenie oswietlic droge po wyjsciu z auta.

Oczywiscie podlaczone z przekaznikami.

Napisano

podłącz to niezależnie od innych świateł. nie wiem czy przepisy nie stanowią o tym że można takie dodatkowe światła uznać jako światła robocze. i chyba jak nie są używane to muszą być zasłonięte.

Napisano

> podłącz to niezależnie od innych świateł. nie wiem czy przepisy nie stanowią o tym że można takie

> dodatkowe światła uznać jako światła robocze. i chyba jak nie są używane to muszą być

> zasłonięte.

Gdyby tak było, to taki np. Nissan X-Trail byłby homologowany i sprzedawany w Polsce niezgodnie z przepisami.

Napisano

napisałem "chyba"... niech się wypowie ktoś bardziej obeznany.

a "chyba" bo miałem kiedys przeprawę z policjantami odnośnie takich świateł...

Napisano

> napisałem "chyba"... niech się wypowie ktoś bardziej obeznany.

> a "chyba" bo miałem kiedys przeprawę z policjantami odnośnie takich świateł...

Ja też się nie upieram przy swoim tylko sobie głośno myślę...

ok.gif

Napisano

> Gdyby tak było, to taki np. Nissan X-Trail byłby homologowany i sprzedawany w Polsce niezgodnie z

> przepisami.

Dodatkowe światła mogą być homologowane jako drogowe i wtedy można je podłączyć razem z drogowymi "głównymi". Jeśłi nie mają homologacji, to trzeba mieć osobny włącznik - dla świętego spokoju można też je zasłonić.

Napisano

> drodzy koledzy i koleżanki (o ile takie wśród nas są) jak macie podłączone dodatkowe reflektory?

W jednym aucie mam LED-owe reflektory dalekosiężne na dachu (zamocowane do kosza bagażowego):

imag0309b.th.jpg nqdo.th.jpg jimag0353md.th.jpg

> Zakupiłem 4 szt. reflektorów halogenowych z zamiarem montażu ich na dachu. 2 szt. mają świecić w

> przód, 2 szt. w przód i lekko na boki - doświetlając krawędzie drogi. No i zrodziła mi się

> zagadka jak je włączać?

Najbezpieczniej mieć osobny włącznik - ja mam to zrobione tak, że mam włącznik w bagżniku, po jego przełączeniu reflektory na dachu włączają się razem z długimi. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Najbezpieczniej mieć osobny włącznik - ja mam to zrobione tak, że mam włącznik w bagżniku, po jego

> przełączeniu reflektory na dachu włączają się razem z długimi.

interesująca opcja, muszę rozgryźć elektrycznie jak to zrobić. Takie rozwiązanie byłoby idealne dla mnie na przód.

Przy okazji natchnąłeś mnie - mam pomysł żeby oświetlenie tylne tak rozwiązać aby reflektory robocze mogły być załączane z guzika jak i po wrzuceniu wstecznego.

Napisano

> podłącz to niezależnie od innych świateł. nie wiem czy przepisy nie stanowią o tym że można takie

> dodatkowe światła uznać jako światła robocze. i chyba jak nie są używane to muszą być

> zasłonięte.

Na forum jeepa była rozmowa o tym i wnioski były takie, że - jest ograniczona ilość dodatkowych świateł (ile nie pamiętam więc nie chcę kłamać) i takie światła muszą być włączane razem ze światłami samochodu (muszą działać kiedy migamy). Lampy robocze muszą być w jakiś sposób zakryte. Ale nie muszą być zakryte całe. Starczy na znak, że są nieużywane zrobić iksa z taśmy izolacyjnej.

Ot taki kraj mamy smile.gif

W praktyce chyba nie ma tak głupiego policjanta, który by walczył o coś takiego. Zobaczcie w ciężarówkach ile jest świateł roboczych. Pomiędzy ciągnikiem a przyczepą/naczepą, często w stopniach lub pod skrzynią świecące na boki przy cofaniu, często mocne światło oprócz lamp cofania. A śmieciarki, żurawie?

Napisano

Kiedyś chyba tutaj na forum ktoś podawał taki schemat (załącznik )

Napisano

> Kiedyś chyba tutaj na forum ktoś podawał taki schemat (załącznik )

Jeżeli chce się sterować światłami także osobno to przełącznik powinien mieć dwie pozycje. Albo stały plus z aku albo z oryginalnych świateł.

Napisano

> Ja mialem niezaleznie od drogowych, nawet bez potrzeby przekrecania stacyjki, bo czasem moglo sie

> przydac w terenie oswietlic droge po wyjsciu z auta.

> Oczywiscie podlaczone z przekaznikami.

ok.gif