Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła 24h/365 dni to taki sam temat zastępczy jak....

Featured Replies

Napisano

pijani mordercy za kółkiem. Zgodnie ze statystyką 10% śmiertelnych ofiar wypadków samochodowych to ofiary pijanych kierowców. 90% procent zatem to ofiary bezmózgich mistrzów kierownicy. Ale jak to dobrze wygląda w statystykach policji - zatrzymano tylu a tylu pijanych kierowców (z czego pewnie większość przekroczyła próg o 0.01 promila). Te światełka to patencik który zwiększy mandatowość ale czy bezpieczeństwo to myślę, że wątpię. Najpierw trzeba w tym kraju dobrych i dobrze oświetlonych dróg, sprawnej policji zajmującej się łamaczami przepisów a nie stojącej po krzakach z radarem, wyeliminowania złomu i zabrania debilom PJ.

Napisano

swieta racja te switelka przez caly rok moga zwiekszyc tylko ilosc mandatow ale napewno nie bezpieczenstwo nono.gif

Napisano

Ale wprowadzenie obowiazku wlaczania swiatel jest najprostsze i najtansze dla ustawodawcow, ktorzy pozniej beda szumnie oglaszac, ze dbaja o nasze bezpieczenstwo. I przy okazji tak jak napisales - troszke kaski z mandacikow bedzie... Jednak imo faktem jest, ze swiatelka zwiekszaja bezpieczenstwo zwlaszcza w lato, kiedy slonce swieci niemilosiernie mocno.

Napisano

> Ale wprowadzenie obowiazku wlaczania swiatel jest najprostsze i

> najtansze dla ustawodawcow, ktorzy pozniej beda szumnie

> oglaszac, ze dbaja o nasze bezpieczenstwo. I przy okazji tak jak

> napisales - troszke kaski z mandacikow bedzie... Jednak imo

> faktem jest, ze swiatelka zwiekszaja bezpieczenstwo zwlaszcza w

> lato, kiedy slonce swieci niemilosiernie mocno.

ja mylse ze wystarczy jezdzic wolniej i bedie looz cfaniaczek.gif

Napisano

> ja mylse ze wystarczy jezdzic wolniej i bedie looz

nie neguje tego wink.gif

czasem po prostu promienie sloneczne (zwlaszcza w upalne dni) odbijaja sie pod takim katem od lakieru, ze auto jest bardzo slabo widoczne...

Napisano

Quote:

Ale wprowadzenie obowiazku wlaczania swiatel jest najprostsze i najtansze dla ustawodawcow, ktorzy pozniej beda szumnie oglaszac, ze dbaja o nasze bezpieczenstwo. I przy okazji tak jak napisales - troszke kaski z mandacikow bedzie... Jednak imo faktem jest, ze swiatelka zwiekszaja bezpieczenstwo zwlaszcza w lato, kiedy slonce swieci niemilosiernie mocno.

Światełka zwiększają bezpieczeństwo zwłaszcza w deszczowe i szare dni, kiedy słońca jest mało. Ale wtedy ustawodawca wprowadził już obowiązek jazdy na swiatłach bez względu na porę roku. Kiedy słońce świeci niemiłosiernie mocno to zazwyczaj widoczność jest znakomita i występuje stosunkowo najmniejsza potrzeba włączania świateł.

Napisano

uwazam ze wprowadzenie obowiazku nie ma sensu, bo zaraz policja bedzie chciala na tym jak najwiecej zarobic, osobiscie zawsze mam wlaczone swiatla podczas jazdy, ale uwazam ze nie nalezy nikogo do tego zmuszac (jesli oczywiscie warunki nie wymagaja tego)

Napisano

Wczoraj, tzn. 25 lutego w piekny słoneczny dzień podczas krótkiej jazdy po mieście widziałem może kilkunastu kierowców jadących bez świateł lub tylko na postojowych oraz podobna ilość z niesprawnym światłem mijania. I co z tego, że mamy przepis, z którego wynika iz w dniu wczorajszym każdy ma jechac na światłach? Jedni nie włączaja, inni ich sprawnośc mają w poważaniu.

Zmiana przepisów i wprowadzenie obowiązku jazdy na światłach cały rok to niewielki problem. Wystarczy w ustawie zmienic kilka linijek tekstu. Ale, czy na podst. moich wczorajszych obserwacji, zmiana tych kilku linijek tekstu poprawi diametralnie bezpieczeństwo? Powiem szczerze, nie jestem przekonany.

Bo przepisy trzeba egzekwowac i to nie tylko te o światłach. jest jeszcze wiele innych przepisów, które kierowcy notorycznie łamią.

Tyle, że zmienic zapis w ustawie jest dość łatwo, a egzekwowac stosowanie przepisów - a to juz trzeba troche sie potrudzić.

Napisano

Quote:

uwazam ze wprowadzenie obowiazku nie ma sensu, bo zaraz policja bedzie chciala na tym jak najwiecej zarobic, osobiscie zawsze mam wlaczone swiatla podczas jazdy, ale uwazam ze nie nalezy nikogo do tego zmuszac (jesli oczywiscie warunki nie wymagaja tego)

to jest wszystko chore- śmieszy mnie jak ludzie krzyczą, że włączanie świateł powinno być nakazem- pytam po co?

jest tyle dni i tyle sytuacji w których używanie świateł wydaje mi się zbędne

poza tym chyba każdy kto ma PJ i troche mózgu jest w stanie wychwycić sytuacje w których to światło powinien zapalać, np: las w słoneczny dzień, nisko świecące słońce, szarówka, mgła itp.

Napisano

Quote:

ja mylse ze wystarczy jezdzic wolniej i bedie looz
cfaniaczek.gif

No jasne, a jeśli w ogóle się nie będzie jeździć, to zupełnie wykluczymy wypadki.

Jeszcze na wszelki wypadek proponuję zaorać wszystkie drogi ;-)

Napisano

obowiazek jezdzenia na swiatlach bedzie okazja do tluczenia mandatow.ja jezdze praktycznie caly rok na swiatlach ale nie jestem za wprowadzeniem takiego obowiazku;/

Napisano

Quote:

Quote:

ja mylse ze wystarczy jezdzic wolniej i bedie looz
cfaniaczek.gif

No jasne, a jeśli w ogóle się nie będzie jeździć, to zupełnie wykluczymy wypadki.

Jeszcze na wszelki wypadek proponuję zaorać wszystkie drogi

Zaoranie nie pomoże znam drogi krajowe przyponinajace kartoflisko a ludzie i tak jeżdzą.

Np niewyremontowane odcinki drogi Radom Piotrków Trybubalski. Gorszej nawierzchni na drodze podobnej kategorii nie widzialem.

Delco

Napisano

Quote:

pijani mordercy za kółkiem. Zgodnie ze statystyką 10% śmiertelnych ofiar wypadków samochodowych to ofiary pijanych kierowców. 90% procent zatem to ofiary bezmózgich mistrzów kierownicy. Ale jak to dobrze wygląda w statystykach policji - zatrzymano tylu a tylu pijanych kierowców (z czego pewnie większość przekroczyła próg o 0.01 promila). Te światełka to patencik który zwiększy mandatowość ale czy bezpieczeństwo to myślę, że wątpię. Najpierw trzeba w tym kraju dobrych i dobrze oświetlonych dróg, sprawnej policji zajmującej się łamaczami przepisów a nie stojącej po krzakach z radarem, wyeliminowania złomu i zabrania debilom PJ.

jezeli choc w malym stopniu poprawi to bezpieczenstwo na drogach to jestem za swiatlami przez caly rok .

Napisano

jezeli choc w malym stopniu poprawi to bezpieczenstwo na drogach to jestem za swiatlami przez caly rok .

A ja jako projekt utopijny proponuje połaczenie wszystkich miast wojewódzkich + odcinki do granicy siecia autostrad i poprawi to bezpieczeństwo w duzo wiekszym stopniu. Światła może i dobne ale nie są nawet półśtrodkiem to 1/238 środka na poprawienie bezpieczeństwa.

Delco

Napisano
  • Autor

To może ogranivzenie prędkości na całym obszarze RP do 40 km/h ?? To powinno znacznie poprawić bezpieczeństwo

Napisano

zacznie sie od swiatel ,potem bedzie 10 kg. gasnica bo 1 kg. nic sie nie ugasi ,nastepnie kamizelki nie jedna a dla wszystkich pasazerow ,potem beda stawiac znaki ograniczajace szybkosc bo sa dziury i koleiny i w koncu zabronia wogole jezdzic!! w polsce bezpieczenstwo sprowadza sie do nakazow i zakazow dla kierowcow ! a panstwo za nic nie odpowiada ani za stan drog ani za brak infrastruktury drogowej ,tylko plac podaytki i morda w kubel!! ja staram sie jezdzic jak najwiecej i najczesciej na swiatlach!! ale ludzi trzeba do tego przekonac a nie nakazywac!!polak jest z natury istota przekorna !!

Napisano

a na koniec zabronią jazdy samochodem bo to podstawa wypadków

Napisano

> Quote:

> No jasne, a jeśli w ogóle się nie będzie jeździć, to zupełnie

> wykluczymy wypadki.

> Jeszcze na wszelki wypadek proponuję zaorać wszystkie drogi ;-)

nie ma po co orać - czasami juz czuje sie jakbym jechal po zaoranym polu ....

Napisano

> Quote:

> No jasne, a jeśli w ogóle się nie będzie jeździć, to zupełnie

> wykluczymy wypadki.

> Jeszcze na wszelki wypadek proponuję zaorać wszystkie drogi ;-)

no ciekawy czy ty nie nalezysz do tych ktorzy twierdza ze jezdrza szybko i bezpiecznie cfaniaczek.gif

Napisano

> pijani mordercy za kółkiem. Zgodnie ze statystyką 10% śmiertelnych

> ofiar wypadków samochodowych to ofiary pijanych kierowców. 90%

> procent zatem to ofiary bezmózgich mistrzów kierownicy. Ale jak

> to dobrze wygląda w statystykach policji - zatrzymano tylu a

> tylu pijanych kierowców (z czego pewnie większość przekroczyła

> próg o 0.01 promila). Te światełka to patencik który zwiększy

> mandatowość ale czy bezpieczeństwo to myślę, że wątpię. Najpierw

> trzeba w tym kraju dobrych i dobrze oświetlonych dróg, sprawnej

> policji zajmującej się łamaczami przepisów a nie stojącej po

> krzakach z radarem, wyeliminowania złomu i zabrania debilom PJ.

Polać mu.

Dobrze gada

Napisano

> jestem za swiatlami przez caly rok .

Witam

proponuje światła cały rok (dla poprawy widoczności) , ograniczenie do 40 ( bo są dziury)

a tak wogóle to zakaz jazdy przez cały rok (bo to poprawia ekologię)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.