Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma xenon

Featured Replies

Napisano

> Cena super jeśli to faktycznie oryginały .

> Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś , to spytaj go czy faktycznie fotki przedstawiają sprzedawany

> towar

@Iron, sprzedawca zapewnia mnie, że to oryginały, że mogę je sobie rozebrać i sprawdzić, daje też gwarancję 12 miesięcy. Nie wiem jak jest w przypadku części samochodowych, ale generalnie polskie prawo stanowi, że produktom udziela się gwarancji na 24 miesiące. A sam OSRAM z tego co patrzyłem na ich stronie udziela gwarancji na ksenony 4 lata. Ciekawe te rozbieżności.

http://www.osram.pl/osram_pl/narzedzia-i...ginal/index.jsp

Z ciekawości podrążę temat i dam znać co mi się udało ustalić.

> U mnie kiedyś też tak się wyłączaly, też po konsultacji szukałem zarników. Niestety przez ich cene

> postanowilem sie z nimi męczyć. Po podłączeniu kompa w module prawej lampy znalazlem błąd, ta

> lampa mi gasła, zbyt niskie napiecie. W wakacje padł mi akumulator, wymienilem na nowy. Od

> wymiany światła działają poprawnie, nie wyłączają się. Brak błędów.

Akumulator ma 3 lata, więc chyba ma prawo coś z nim być nie tak. Sprawdzę też akumulator i pozamieniam żarniki tak jak mówił @Iron.

Napisano

> @Iron, sprzedawca zapewnia mnie, że to oryginały, że mogę je sobie rozebrać i sprawdzić, daje też

> gwarancję 12 miesięcy.

Ja brałem żarniki od innego gościa po zapewnieniu że są faktycznie takie jak na fotkach w aukcji, ale dopiero po oględzinach mogłem stwierdzić że na 99% to oryginały .

Zerknij sobie na wcześniejszą stronę - KLIK

Napisano

Iron, przeczesałem cały wątek, ale nigdzie nie zauważyłem żebyś podawał źródło. Mógłbyś podać namiary na tego sprzedawcę ?

Mam jeszcze pytanie, wystarczy tylko zdjąć tą odkręcaną pokrywkę żeby wymienić żarnik, czy trzeba coś więcej dłubać i demontować ?

Napisano

z tym xenonem to jakieś fatum - u mnie to samo ale od strony pasażera - dobrałem się do niego wyciągnąłem na zewnątrz poruszałem wtyczką - montaż i pomogło na jeden dzień sick.gif

padła decyzja że trzeba wymienić - zakupiłem jeden żarnik (d1s) i........ stary już świeci ponad tydzień biglaugh.gif i się nie wyłącza , nowy jeździ jako zapas

Napisano

> Iron, przeczesałem cały wątek, ale nigdzie nie zauważyłem żebyś podawał źródło. Mógłbyś podać

> namiary na tego sprzedawcę ?

car-market_pl

> Mam jeszcze pytanie, wystarczy tylko zdjąć tą odkręcaną pokrywkę żeby wymienić żarnik, czy trzeba

> coś więcej dłubać i demontować ?

Pozostaje drut sprężysty dociskający żarnik i wypięcie wtyczki , która wychodzi dość ciężko i lubi potem opaść w dół grinser006.gif

Napisano

> car-market_pl

> Pozostaje drut sprężysty dociskający żarnik i wypięcie wtyczki , która wychodzi dość ciężko i lubi

> potem opaść w dół

Ale w jednej z lamp, kabel tez dosyc krotki jest zlosnik.gif

Napisano

Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ani od OSRAM Polska, ani od sprzedawcy w związku z okresem gwarancyjnym.

Dziwne, ale ksenon świeci elegancko. Jedyne co zrobiłem to umyłem porządnie samochód żeby się nie upaćkać przy grzebaniu przy tych światłach, bo nie był chyba z miesiąc szorowany.

Odkręciłem tylko tą pokrywkę i zdemontowałem rurkę do wlewu płynu żeby zobaczyć jak to tam wygląda, ale stwierdziłem, że zostawię to na następny dzień ... i tak już kulam się od tygodnia i wszystko działa. icon_rolleyes.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Dzisiaj jest już gorzej. Gaśnie po kilkunastu minutach. Wyłączenie i ponowne włączenie świateł

> powoduje zapalenie się, ale po chwili znowu gaśnie.

U mnie podobny objaw, zlokalizowałeś usterkę?

Napisano

Generalnie nic nie robiłem bo ksenon świeci i nie chce przy nim grzebać jak działa grinser006.gif

Nie wiem czy to faktycznie nie będzie problem z akumulatorem tak jak mówił wcześniej @maka.

Ostatnimi czasy zrobiłem 2 trasy po ok 500 km i mniej krążenia po mieście, więc aku się podładowal pewnie. Nie sprawdzałem jego stanu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

w moim przypadku jeździłem tak 2 tyg. i wymieniłem jedną żarówkę (coraz częściej się wyłączała) druga też nie poświeciła długo - jeszcze w starym roku wymieniłem i drugą na nową - swoją drogą moje xenony miały już chyba trochę lat bo po wymianie jakby trochę lepiej droga jest oświetlona mimo że nie kupiłem żarówek philisa czy osram-ów

Napisano

> swoją drogą moje xenony miały już chyba trochę lat bo po wymianie jakby trochę lepiej droga jest

> oświetlona mimo że nie kupiłem żarówek philisa czy osram-ów

a co wziąłeś?

• 10 miesięcy później...
Napisano

Padły mi ksenony. Podczas jazdy w nocy zgasły mi kompletnie obydwa światła mijania. Dobrze, że nic się nie stało. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu działały, ale mrugały i co chwile gasły obydwa albo jedno.

Dzisiaj zostały wymienione od firmy hella. Wydaje mi się, że świecą trochę za krótko, zresztą te wcześniejsze też mi się wydawało, że są za krótkie.

Będąc na przeglądzie jakiś czas temu diagnosta zwrócił uwagę, że światła świecą na moją niekorzyść, tzn. że snop oświetlający jest zbyt krótki.

Czy ksenony w cromie się reguluje i czy to może zrobić pierwsza lepsza stacja diagnostyczna ?

Napisano

Będąc na przeglądzie jakiś czas temu diagnosta zwrócił uwagę, że światła świecą na moją niekorzyść, tzn. że snop oświetlający jest zbyt krótki.

To jakaś dupa jest ten diagnosta skoro nie podniósł świateł. Ksenony w Cromie reguluje się bardzo łatwo. Podnieś sobie sam, a jazda nocą stanie się przyjemnością.

Napisano

tom111 a mógłbyś podpowiedzieć jak to zrobić ?

Napisano

Biała plastikowa śruba, widoczna od góry. Wkładasz imbus i kręcisz.

Napisano

> Stara się, ambitny/na jest, po co od razu na łatwiznę po angielsku.

Widać, że Polska język trudna język. grinser006.gif

To napisz po hungarsku bez translejta:)