Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DG a sprzedaz auta

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pacjent: samochod rocznik 2006 zakupiony na prywatna osobe w 2008.

W roku 2011 zalozylem DG i wsadzilem auto w amortyzacje (jako srodek trwaly) na okres 30 miesiecy... Nie odliczalem sobie VATu od wartosci auta.

Samochod zakupilem na umowe kupno-sprzedaz.

Samochod zamortyzowal sie w listopadzie 2013.

Samochod jest wciaz zarejestrowany na mnie jako osobe prywatna.

DG z VATem.

Teraz planuje auto sprzedac i ksiegowa mowi, ze bede musial zaplacic 19% podatku od sprzedazy auta !

Nie usmiecha mi sie to jakos....

Co z tym fantem zrobic? Oddac w prezencie zonie, wujkowi, tesciowi, bratu ? (Jak tak to jak to zrobic)

Pozdrawiam

Napisano

> Teraz planuje auto sprzedac i ksiegowa mowi, ze bede musial zaplacic 19% podatku od sprzedazy auta

> !

no tak, musisz wystawic normalna fakture vat podczas sprzedazy, wiec bedziesz mial przychod.

> Nie usmiecha mi sie to jakos....

> Co z tym fantem zrobic? Oddac w prezencie zonie, wujkowi, tesciowi, bratu ? (Jak tak to jak to

> zrobic)

moze to pomoze...

http://www.taxcare.pl/porady/co-lepsze-darowizna-czy-sprzedaz-samochodu-firmowego

Napisano

> Teraz planuje auto sprzedac i ksiegowa mowi, ze bede musial zaplacic 19% podatku od sprzedazy auta

> !

No, wliczyłeś w koszty zakup, sprzedasz taniej, niż kupiłeś, więc i tak jesteś do przodu.

> Co z tym fantem zrobic? Oddac w prezencie zonie, wujkowi, tesciowi, bratu ?

Wypisać z DG i zrobić prezent w pierwszej grupie podatkowej. Tylko jak obdarowany zaraz po upływie pół roku (żeby sam nie zapłacił podatku, to i tak musi poczekać pół roku) sprzeda, to może się fiskus przyczepić, że to była czynność pozorna. Możesz też wyrejestrować z DG i dalej używać prywatnie. Ale jak sprzedasz w ciągu 6 lat od wypisania z DG to i tak podatek płacisz, jak od sprzedaży w ramach DG. Ale to uchroni tylko od dochodowego. Od wczoraj samochody, przy zakupie których nie można było odliczyć VATu straciły zwolnienie (wcześniej było to w art. 43 ust. 1 p. 2 Ustawy o VAT i w nowym brzmieniu nie ma zwolnienia, jeżeli auto zakupione bez prawa odliczenia VATu było używane do sprzedaży opodatkowanej) przy sprzedaży. Więc masz naliczyć jeszcze 23% VATu. Tyle przynajmniej literalnie czytając przepisy. A jak to wyjdzie w praktyce, interpretacjach i wyrokach, to się jeszcze okaże.

Napisano

> Co z tym fantem zrobic? Oddac w prezencie zonie, wujkowi, tesciowi, bratu ? (Jak tak to jak to

> zrobic)

> Pozdrawiam

a) Zlikwidować środek trwały

b) Przekazać jako darowizna w pierwszej grupie (bez podatku)

c) Sprzedać

Tylko między a) a b), oraz b) a c) są okresy, które trzeba odczekać - chyba po 6 miesięcy... Więc nie sprzedaż od tak...

Napisano

> Od wczoraj samochody, przy zakupie

> których nie można było odliczyć VATu straciły zwolnienie (wcześniej było to w art. 43 ust. 1

> p. 2 Ustawy o VAT i w nowym brzmieniu nie ma zwolnienia, jeżeli auto zakupione bez prawa

> odliczenia VATu było używane do sprzedaży opodatkowanej) przy sprzedaży. Więc masz naliczyć

> jeszcze 23% VATu. Tyle przynajmniej literalnie czytając przepisy. A jak to wyjdzie w praktyce,

> interpretacjach i wyrokach, to się jeszcze okaże.

no az tak zle to chyba nie jest

http://moto.onet.pl/aktualnosci/mf-uspokaja-przedsiebiorcow/188l0

Napisano

> no az tak zle to chyba nie jest

> http://moto.onet.pl/aktualnosci/mf-uspokaja-przedsiebiorcow/188l0

Zobaczymy. To tylko wypowiedzi rzecznika. Ani to ustawa, ani nawet interpretacja ogólna. A pani rzecznik trochę bajki opowiada, bo mówi, że samochód widniejący w ŚT przedsiębiorca będzie mógł opodatkować na podstawie art. 120 ust. 4 a tam stoi:

W przypadku podatnika wykonującego czynności polegające na dostawie towarów używanych, dzieł sztuki, przedmiotów kolekcjonerskich lub antyków nabytych uprzednio przez tego podatnika dla celów prowadzonej działalności lub importowanych w celu odprzedaży, podstawą opodatkowania podatkiem jest marża stanowiąca różnicę między całkowitą kwotą, którą ma zapłacić nabywca towaru, a kwotą nabycia, pomniejszona o kwotę podatku.

Chętnie zatrudnię panią rzeczniczkę, jak fiskus się przyczepi, że samochód nie był nabywany w celu odsprzedaży bo został wprowadzony nie na magazyn towarów, tylko do ewidencji ŚT.

Marża dotyczy sprzedaży na zasadzie komisu czy lombardu. A nie sprzedaży swoich środków trwałych czy innych rzeczy, których podatnik w momencie nabycia nie potraktował jako towar.

Prawdę mówiąc, to moim zdaniem walnęli w ustawie takiego babola, że nie da się go wyprostować interpretacją, bo przepisy są dosyć jasne. Ale zobaczymy, jak będzie interpretacja ogólna, jak zechcą nagiąć czasoprzestrzeń.

Napisano

Miałem podobnie w ub. roku. Z tym, że auto nie było jeszcze zamortyzowane.

Gdybym sprzedał przed upływem 6 miesięcy zapłaciłbym VAT. Ponieważ minęło już 6 miesięcy VAT-u nie płaciłem.

Zaraz poszukam podstawy prawnej jeśli jeszcze mam gdzieś na dysku.

Edit: objaśnień nie znalazłem ale na fakturze musiałem dopisać: "sprzedaz zwolniona na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 2 ustawy o VAT", więc pewnie: "tu jest pies pogrzebany"?

Napisano

> Miałem podobnie w ub. roku. Z tym, że auto nie było jeszcze zamortyzowane.

> Gdybym sprzedał przed upływem 6 miesięcy zapłaciłbym VAT. Ponieważ minęło już 6 miesięcy VAT-u nie

> płaciłem.

> Zaraz poszukam podstawy prawnej jeśli jeszcze mam gdzieś na dysku.

> Edit: objaśnień nie znalazłem ale na fakturze musiałem dopisać: "sprzedaz zwolniona na podstawie

> art. 43 ust. 1 pkt. 2 ustawy o VAT", więc pewnie: "tu jest pies pogrzebany"?

A nie musiałeś przypadkiem oddać VATu, który sobie odliczyłeś podczas wykupu ? Ratuje Cię wtedy to, gdy wykup to było 1,00 PLN smile.gif

Napisano

> A nie musiałeś przypadkiem oddać VATu, który sobie odliczyłeś podczas wykupu ? Ratuje Cię wtedy to,

> gdy wykup to było 1,00 PLN

Nie odliczałem VAT-u. Kiedy przekazywało się z majątku prywatnego na DG to nie można było tego zrobić.

Napisano
  • Autor

> Nie odliczałem VAT-u. Kiedy przekazywało się z majątku prywatnego na DG to nie można było tego

> zrobić.

No wlasnie.... a teraz jak przekazujesz w druga strone to musisz VAT im oddac !!! I to jest chore. Wtedy oni mi nie dali VATu, bo nie mozna bylo, a teraz ja ma im oddac VAT. Chory kraj.

Napisano

> No wlasnie.... a teraz jak przekazujesz w druga strone to musisz VAT im oddac !!! I to jest chore.

> Wtedy oni mi nie dali VATu, bo nie mozna bylo, a teraz ja ma im oddac VAT. Chory kraj.

Miałem taką samą sytuację i nie musiałem na podstawie tego artykułu, który napisałem. Z jakiego powodu miałbyś musieć oddać? Z powodu wykorzystania amortyzacji?

Edit: moja księgowa twierdzi tak:

"Jeśli pojazd był w majątku firmy dłużej niż 6 miesięcy oraz przy jego wprowadzeniu nie było prawa do odliczenia podatku VAT, sprzedaż może mieć stawkę VAT "zwolniony". na podstawie art. 43 ust. 1 pkt. 2 ustawy o VAT."

Czy w przypadku przekazania samochodu z powrotem do użytku prywatnego, sprawa VAT wygląda tak samo?

"Tak, jednak nawet po przekazaniu pojazdu do majątku prywatnego, sprzedaż powinna być ujęta w przychodach firmy"

Może zapytaj jeszcze raz swojej księgowej? Może moja się myli?

Napisano

> No wlasnie.... a teraz jak przekazujesz w druga strone to musisz VAT im oddac !!! I to jest chore.

> Wtedy oni mi nie dali VATu, bo nie mozna bylo, a teraz ja ma im oddac VAT. Chory kraj.

czytałeś artykuł podlinkowany kilka postów wyżej? To po pierwsze.

Po drugie. Amortyzowałeś samochód w firmie i zamortyzowałeś go do zera. Za tę amortyzację nie płaciłeś podatku.

Czyli podatkowo i prawnie samochód jest teraz warty zero i za tę utratę wartości byłeś zwolniony z podatku! Jeżeli sprzedajesz teraz samochód, okazuje się, że jednak jest on coś wart, to jest to Twój zysk, z którego powinieneś się rozliczyć ok.gif

Jeśli kraj jest chory, to głównie przez takich, którzy kombinują jak więcej zabrać, a nic nie oddać

Napisano

> Miałem taką samą sytuację i nie musiałem na podstawie tego artykułu, który napisałem.

no tak, ale ten przepis (ze trzeba oddac vat przy sprzedazy auta) to wszedl w zycie wraz z 1-stycznia-2014.

Napisano

> Edit: moja księgowa twierdzi tak:

> "Jeśli pojazd był w majątku firmy dłużej niż 6 miesięcy oraz przy jego wprowadzeniu nie było prawa

> do odliczenia podatku VAT, sprzedaż może mieć stawkę VAT "zwolniony". na podstawie art. 43

> ust. 1 pkt. 2 ustawy o VAT."

Wyślij księgową na kurs doszkalający. Od 1 stycznia 2014r. nie ma takiego zwolnienia.

Było do końca 2013 r.:

Art. 43.

1. Zwalnia się od podatku:

1) (uchylony);

2) dostawę towarów używanych, pod warunkiem że w stosunku do tych towarów nie przysługiwało dokonującemu ich dostawy prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego;

Jest:

2) dostawę towarów wykorzystywanych wyłącznie na cele działalności zwolnionej od podatku, jeżeli z tytułu nabycia, importu lub wytworzenia tych towarów nie przysługiwało dokonującemu ich dostawy prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego;”,

Czyli kiedyś wystarczyło, żeby nie można było odliczyć całego VATu żeby było zw. Teraz dodatkowo nie mogłeś wykorzystać tego auta w ogóle do sprzedaży opodatkowanej VAT. Więc nawet jak auto wniosłeś do DG z prywatnego majątku,, kupiłeś bez faktury, albo ze stawką zw, ale korzystałeś z niego do sprzedaży opodatkowanej - naliczasz 23%.

A może lepiej zmień księgową. Bo skoro nie wie, że od tego roku bardzo dużo w VAT się zmieniło, to może Cię wpakować na niezłą minę.

Napisano

aha - taka darowizna to jeszcze ma jedna zalete (tak sadze).

otoz jak auto sprzedaje firma to obowiazuje cos takiego jak rekojmia.

to chyba oznacza tyle, ze jesli cos padnie w takim sprzedanym samochodzie to kupujacy ma prawo dochodzic jakistam roszczen.

ale nie wiem czy jesli firma nie zajmuje sie handlem samochodami (typu auto-komis) to tez to obowiazuje?

Napisano

> to chyba oznacza tyle, ze jesli cos padnie w takim sprzedanym samochodzie to kupujacy ma prawo

> dochodzic jakistam roszczen.

Rękojmię masz z KC (art. 556 i kolejne) jeżeli nie obowiązuje niezgodność towaru z umową z Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów. Czyli jak jest przedsiębiorca-konsument to ustawa o ochronie, jak dwie osoby niebędące przedsiębiorcami - to KC.

Napisano

...

> A może lepiej zmień księgową...

I od razu chyba zmienię ministerstwo... patrz link.

Zgłupiałem, jeszcze bardziej niż byłem wink.gif