Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

e36 korek oleju jakim momentem dokręcamy- na szybko

Featured Replies

Napisano

Witam prosił bym o odpowiedź jakim momentem powinniśmy dokręcać korek oleju w bmw e36 316

Bardzo dziękuje za odpowiedzi

Napisano

> Witam prosił bym o odpowiedź jakim momentem powinniśmy dokręcać korek oleju w bmw e36 316

> Bardzo dziękuje za odpowiedzi

Na szybko, to Ci powiem, że między 25 a 35 Nm w zupełności wystarczy. Dajesz nową uszczelkę, która zawsze jest razem z filtrem oleju.

Napisano

> Witam prosił bym o odpowiedź jakim momentem powinniśmy dokręcać korek oleju w bmw e36 316

> Bardzo dziękuje za odpowiedzi

Według "Sam naprawiam" jeśli korek jest na klucz 17 to 30 Nm, a jeśli na klucz 19 to 60 Nm.

Napisano
  • Autor

> Na szybko, to Ci powiem, że między 25 a 35 Nm w zupełności wystarczy. Dajesz nową uszczelkę, która

> zawsze jest razem z filtrem oleju.

właśnie nie dostałem nowej podkładki i założyłem na starej, może wyciekać olej? jeśli tak to czy w ilości w takiej, że powinienem się martwić ?

Napisano

> właśnie nie dostałem nowej podkładki i założyłem na starej, może wyciekać olej? jeśli tak to czy w

> ilości w takiej, że powinienem się martwić ?

Nie powinno lecieć. Swoją drogą ciekawe co to za filtr był? W BMW i Mercedesie zawsze jest nowa uszczelka razem z filtrem oleju, to chyba takie zalecenia i wymogi producentów aut w kierunku producentów filtrów. W innych markach nie dają uszczelki.

Napisano
  • Autor

> Nie powinno lecieć. Swoją drogą ciekawe co to za filtr był? W BMW i Mercedesie zawsze jest nowa

> uszczelka razem z filtrem oleju, to chyba takie zalecenia i wymogi producentów aut w kierunku

> producentów filtrów. W innych markach nie dają uszczelki.

Filtron o ile dobrze pamiętam, dali uszczelkę gumową dużą filtra oleju i mały oring na trzpień

jesteś kolego pewny że 60 Nm ? tu jest właśnie 19 nasadka

Napisano

> Filtron o ile dobrze pamiętam, dali uszczelkę gumową dużą filtra oleju i mały oring na trzpień

> jesteś kolego pewny że 60 Nm ? tu jest właśnie 19 nasadka

Tak mówi "Sam naprawiam". Ja sam mam na 17, ale i tak zawsze dokręcam na wyczucie (dynamometryk mam niestety od 60Nm).

Napisano
  • Autor

> Tak mówi "Sam naprawiam". Ja sam mam na 17, ale i tak zawsze dokręcam na wyczucie (dynamometryk mam

> niestety od 60Nm).

pokazał byś może tą stronę w sam naprawiam gdzie jest to opisane grinser006.gif ?

Napisano

> pokazał byś może tą stronę w sam naprawiam gdzie jest to opisane ?

normalnie zero zaufania tongue.gif

post-96732-14352522776328_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> normalnie zero zaufania

100% zaufania, lecę do garażu posprawdzać, wieczorem opiszę co i jak , PZDR smile.gif

Napisano

> 100% zaufania, lecę do garażu posprawdzać, wieczorem opiszę co i jak , PZDR

ok.gif

Napisano
  • Autor

Korek miski oleju był na nasadke 19. Dokrecony był momentem około30Nm.Po dokreceniu 48Nm podkladka już tak usiadła że bałem się wkrecic mocniej a szlo ciężko.Wiem że miska jest aluminiowa i trzeba uważać, a srube musiałem dobrać inną, ponieważ oryginalna strzeliła przy lekkim dokreceniu.

Napisano

> Korek miski oleju był na nasadke 19. Dokrecony był momentem około30Nm.Po dokreceniu 48Nm podkladka

> już tak usiadła że bałem się wkrecic mocniej a szlo ciężko.Wiem że miska jest aluminiowa i

> trzeba uważać, a srube musiałem dobrać inną, ponieważ oryginalna strzeliła przy lekkim

> dokreceniu.

Najważniejsze, że i miska cała i nie cieknie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Najważniejsze, że i miska cała i nie cieknie

Bałem się bardziej dokrecac, ponieważ niewiadomo dlaczego ale oryginalna śruba strzeliła przy niewielkim momencie.W ogóle przy odkrecaniu była już jakaś dziwna bo szła tylko kluczem