Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczna grzałka do grzejnika łazienkowego

Featured Replies

Napisano

Mam w łazience grzejnik drabinkowy-niedrogi instal-projekt- niestety nie zareagowałem na czas i mam juz go powieszonego, zaglazurowanego i zafugowanego zlosnik.gif jednym słowem nie do ruszenia są śrubunki, itp. Potrzebuję okazjonalnie mieć grzanie w nim także poza sezonem-czy są grzałki elektryczne które mogę wkręcić np w otwór odpowietrznika? hmm.gif

Napisano

> Mam w łazience grzejnik drabinkowy-niedrogi instal-projekt- niestety nie zareagowałem na czas i mam

> juz go powieszonego, zaglazurowanego i zafugowanego jednym słowem nie do ruszenia są

> śrubunki, itp. Potrzebuję okazjonalnie mieć grzanie w nim także poza sezonem-czy są grzałki

> elektryczne które mogę wkręcić np w otwór odpowietrznika?

Tak - dowolny sklep hydrauliczny lub Allegro.

Można sterować czasowo.

Napisano

nie wiem jaki masz model, ale ja też mam ten Instal-projekt podłączony od dołu, ale on jest jeszcze wyposażony w boczne podłączenie - może tam można grzałkę wstawić też - nie wiem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Tak - dowolny sklep hydrauliczny lub Allegro.

> Można sterować czasowo.

no widzisz-jak pytałem chłopa co mi montował grzejniki to mówił że już za późno, bo zawór zasilania trzeba zmienić, a juz glazura jest i bez niszczenia jej "nie da się" clown.gif

Stąd moje myślenie o rozwiązaniach "nie do końca zgodnych ze sztuką"-jak montaż w otwór odpowietrznika.

Czyli jak kupię: grzalke na allegro zamknę zasilanie grzejnika i odkręcę odpowietrznik to w jego miejsce wstawiam grzałkę i wszystko bedzie działać OK? Czy powrót na grzejniku tez trzeba zakręcić na czas montażu grzałki?

Napisano

Wszystko tak samo. Nawet odpowietrzenie możesz mieć jeśli wstawisz ją przez trójnik, jak od dołu.

Musisz się tylko liczyć ze spaleniem grzałki montowanej od góry, bo odpowietrzenie prawie nigdy nie jest na 100% a czasami się pogarsza i jeśli w porę nie zareagujesz...

Napisano
  • Autor

> nie wiem jaki masz model, ale ja też mam ten Instal-projekt podłączony od dołu, ale on jest jeszcze

> wyposażony w boczne podłączenie - może tam można grzałkę wstawić też - nie wiem

mam chyba ten i nie widze innego rozwiązania jak montaż grzałki od góry

Napisano

> no widzisz-jak pytałem chłopa co mi montował grzejniki to mówił że już za późno, bo zawór zasilania

> trzeba zmienić,

Tu nie ma żadnej filozofii - po prostu wkręcasz grzałkę i tyle.

>a juz glazura jest i bez niszczenia jej "nie da się"

> Stąd moje myślenie o rozwiązaniach "nie do końca zgodnych ze sztuką"-jak montaż w otwór

> odpowietrznika.

Otwór odpowietrznika to standardowy otwór - odpowietrznik możesz wkręcić w otwór po drugiej stronie gdzie masz zwykły korek.

> Czyli jak kupię: grzalke na allegro zamknę zasilanie grzejnika i odkręcę odpowietrznik to w jego

> miejsce wstawiam grzałkę i wszystko bedzie działać OK?

Tylko pytanie czy masz zamknięcie na dopływie i powrocie ?

Bo jak nie to trochę ciepła będzie uciekało w instalację.

> Czy powrót na grzejniku tez trzeba

> zakręcić na czas montażu grzałki?

Jak wyżej.

Jeśli masz dwa zawory (dopływ/odpływ) to je zakręcasz, odkręcasz małą śrubkę w odpowietrzniku (praktycznie nic ciśnienia nie będzie), potem cały odpowietrznik i w jego miejsce wkręcasz grzałkę.

Ale jak pisałem wcześniej prościej będzie jak wkręcisz grzałkę w miejsce korka (po przeciwnej stronie odpowietrznika).

Otwierasz dopływ wody, odpowietrzasz grzejnik, jak pogrzeje trochę jeszcze raz i tyle - wszystko.

Napisano

> Dzięki za instrukcję

nad grzejnikiem masz tyle miejsca by tą grzałkę wsadzić do niego?

By nie okazało się, że bez ściągania grzejnika i tak nic nie zdziałasz wink.gif

Napisano

Grzałka powinna być montowana od dołu.

Majster ma trochę racji z podłączeniem bo w przypadku grzałki przyłącza są na różnej wysokości.

Można spróbować coś pokombinować z przyłączami za pomocą jakiś chromowanych lub lakierowanych przedłużek z tym że stracisz trochę na wyglądzie no ale może to nie jest aż tak istotne.

Grzałkę montujemy w trójniku po stronie zasilania, podczas gdy grzałka pracuje zakręcamy na grzejniku zasilanie, ALE zostawiamy odkręcony powrót ponieważ grzejnik musi mieć "ujście awaryjne".

Sprzedawałem grzejniki drabinkowe z grzałką jako wolnowiszące suszarki czyli zakorkowane i bez zaworów więc bez "ujścia awaryjnego", ale producenci grzałek sugerują że w przypadku podłączenia w instalacji zostawiać powrót otwarty.

Zanim kupisz grzałkę i ewentualne akcesoria sprawdź jaki masz rodzaj gwintu bo bywają różne

Napisano

> Można spróbować coś pokombinować z przyłączami za pomocą jakiś chromowanych lub lakierowanych

> przedłużek z tym że stracisz trochę na wyglądzie no ale może to nie jest aż tak istotne.

To nie jest istotne i widoczne. U mnie wygląda to tak (przedłużka zaznaczona na czerwono):

287431663-kalor.jpg

post-29036-14352522795417_thumb.jpg

Napisano

> To nie jest istotne i widoczne. U mnie wygląda to tak (przedłużka zaznaczona na czerwono):

Zależy od tego jak wisi grzejnik i kto jakim jest estetą zlosnik.gif

Ale jak widać da się ok.gif tylko trzeba chcieć ok.gif

Napisano
  • Autor

> Grzałka powinna być montowana od dołu.

to juz mi powiedział majster

> Majster ma trochę racji z podłączeniem bo w przypadku grzałki przyłącza są na różnej wysokości.

> Można spróbować coś pokombinować z przyłączami za pomocą jakiś chromowanych lub lakierowanych

> przedłużek z tym że stracisz trochę na wyglądzie no ale może to nie jest aż tak istotne.

> Grzałkę montujemy w trójniku po stronie zasilania, podczas gdy grzałka pracuje zakręcamy na

> grzejniku zasilanie, ALE zostawiamy odkręcony powrót ponieważ grzejnik musi mieć "ujście

> awaryjne".

> Sprzedawałem grzejniki drabinkowe z grzałką jako wolnowiszące suszarki czyli zakorkowane i bez

> zaworów więc bez "ujścia awaryjnego", ale producenci grzałek sugerują że w przypadku

> podłączenia w instalacji zostawiać powrót otwarty.

> Zanim kupisz grzałkę i ewentualne akcesoria sprawdź jaki masz rodzaj gwintu bo bywają różne

grzałkę kupię lokalnie żeby zamienić jakby co

Napisano
  • Autor

> nad grzejnikiem masz tyle miejsca by tą grzałkę wsadzić do niego?

mam ok.gif

Napisano

> mam

Od góry nie ma sensu bo Ci nie będzie grzała. Po prostu praw fizyki nie zmienisz, ciepło płynie w górę a nie w dół.

Napisano

> Od góry nie ma sensu bo Ci nie będzie grzała. Po prostu praw fizyki nie zmienisz, ciepło płynie w

> górę a nie w dół.

+1 ok.gif

Napisano

> To nie jest istotne i widoczne. U mnie wygląda to tak (przedłużka zaznaczona na czerwono):

a dalczego u Ciebie jest na powrocie hmm.gif

Napisano

> a dalczego u Ciebie jest na powrocie

Zapewne z powodu tej różnicy w wysokości przyłączy, na powrocie prawie nie widać jakby zrobił to na zasilaniu to wtedy ten łącznik zaznaczony strzałką były ze 3 razy dłuższy

Napisano

Nie wiem dlaczego u niego tak jest ale ja zrobiłem tak samo aby mieć zawór kątowy na zasilaniu.

Działa tak samo a mniej wystaje.

Napisano

> Nie wiem dlaczego u niego tak jest ale ja zrobiłem tak samo aby mieć zawór kątowy na zasilaniu.

> Działa tak samo a mniej wystaje.

Poka foto bo nie czaje spineyes.gif

Napisano

Bo nie miałem czwórnika w białym kolorze. Drabinka grzanka jest prądem tylko w okresie letnim, gdy gazem nie grzeję. Wobec powyższego woda w drabince nie płynie. Zatem wydaje mi się, że nie ma znaczenia miejsce podpięcia grzałki.

Napisano

> Bo nie miałem czwórnika w białym kolorze. Drabinka grzanka jest prądem tylko w okresie letnim, gdy

> gazem nie grzeję. Wobec powyższego woda w drabince nie płynie. Zatem wydaje mi się, że nie ma

> znaczenia miejsce podpięcia grzałki.

No nie ma, poza tym że ma być montowana od dołu. ok.gif

Napisano

Jeżeli mnie pamięć nie myli to producenci zalecają montaż na zasilaniu

Napisano
  • Autor

> Od góry nie ma sensu bo Ci nie będzie grzała. Po prostu praw fizyki nie zmienisz, ciepło płynie w

> górę a nie w dół.

ale w zamkniętym pojemniku wypełnionym wodą to chyba jest trochę inaczej 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale w zamkniętym pojemniku wypełnionym wodą to chyba jest trochę inaczej

No chyba jednak nie, grzałka na dole grzeje cały grzejnik,

grzałka od góry, dół grzejnika może być zimniejszy

Napisano

> ale w zamkniętym pojemniku wypełnionym wodą to chyba jest trochę inaczej

No nie jest, bo termostat oraz zabezpieczenie termiczne masz w obudowie, więc jeżeli grzałka zacznie grzać a ciepło popłynie w górę i szybko nagrzeje obudowę to termostat wyłączy grzałkę dosyć szybko, nie nagrzewając wody w całym grzejniku tylko w niedużej jego części, i kicha. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No chyba jednak nie, grzałka na dole grzeje cały grzejnik,

> grzałka od góry, dół grzejnika może być zimniejszy

zdaję sobie sprawę że w moim przypadku gdy nie ma dobrego dostępu do zaworu do wstawiania trójnika i montażu grzałki od dołu, kombinowany sposób w stylu grzałka z góry da chociaż min 50% sprawności grzania hmm.gif

Napisano

> zdaję sobie sprawę że w moim przypadku gdy nie ma dobrego dostępu do zaworu do wstawiania trójnika

> i montażu grzałki od dołu, kombinowany sposób w stylu grzałka z góry da chociaż min 50%

> sprawności grzania

Teoretycznie tak, praktycznie nie wiem, bo tak jak kolega napisał grzałka ma termostat i może się po prostu wyłączać

Napisano

A da radę do powieszonego grzejnika łazienkowego dodać głowicę. Bo w chwili obecnej mam jedynie możliwość otwierania/zamykania przy użyciu imbusa za co małżonka ciosa mi kołki na głowie, mimo, że to nie ona kręci wink.gif

Napisano

> A da radę do powieszonego grzejnika łazienkowego dodać głowicę. Bo w chwili obecnej mam jedynie

> możliwość otwierania/zamykania przy użyciu imbusa za co małżonka ciosa mi kołki na głowie,

> mimo, że to nie ona kręci

Myślę że nie powinno być problemu dla dobrego hydraulika, ale z opisu wynika że masz zawór powrotny odcinający założony na zasilaniu icon_eek.gifhmm.gif

Napisano

> Myślę że nie powinno być problemu dla dobrego hydraulika, ale z opisu wynika że masz zawór powrotny

> odcinający założony na zasilaniu

Być może, bo po drugiej stronie mam wkręconą grzałkę wink.gif

Zrobię fotę i wtedy pogadamy