Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czarny zlew z konglomeratu - jak doczyścić?

Featured Replies

Napisano

Zaniedbaliśmy zlew od początku jak go mamy czyli od kwietnia - parę miesięcy nie myty dokładnie tylko przemywanyy gąbką z płynem nałapał białych "odcisków".

Wygląda to obleśnie, nalot w postaci kółek i plam biało/szarych - da się tego pozbyć, to są odbarwienia czy zabrudzenie zakamienioną wodą?

Czytałem o sposobie z proszkiem do białego, zastosowałem proszek dla niemowlaków, bo innego nie miałem i nic - nie drgnęło. Wymieszałem go z gorącą wodą i taką pastą posmarowałem na 15 minut. Żadnej różnicy.

Jakieś pomysły?

Napisano

Jasny wystarcz, że poleję wybielaczem ale czarny to chyba lepiej nie ryzykować?

Próbowałeś z kwaskiem cytrynowym albo odkamieniaczem? Z tym, że to też może zniszczyć drobiny kamienia i zrobić wżery?

Ciężka sprawa.

Napisano

> Zaniedbaliśmy zlew od początku jak go mamy czyli od kwietnia - parę miesięcy nie myty dokładnie

> tylko przemywanyy gąbką z płynem nałapał białych "odcisków".

> Wygląda to obleśnie, nalot w postaci kółek i plam biało/szarych - da się tego pozbyć, to są

> odbarwienia czy zabrudzenie zakamienioną wodą?

> Czytałem o sposobie z proszkiem do białego, zastosowałem proszek dla niemowlaków, bo innego nie

> miałem i nic - nie drgnęło. Wymieszałem go z gorącą wodą i taką pastą posmarowałem na 15

> minut. Żadnej różnicy.

> Jakieś pomysły?

raczej kamien. Jakiej firmy zlew?

Sprobuj z:

- sokiem z cytryny

- roztworem octu (w ostatecznosci octem)

- tabletkami odkamieniajacymi do czajnika lub ekspresu do kawy

- tabletkami do zmywarki

W ostatecznosci zostaje drobny papier scierny. Z czarnymi zlewami jest taki problem, ze kazda wode musisz wytrzec do sucha.

Napisano
  • Autor

> Jasny wystarcz, że poleję wybielaczem ale czarny to chyba lepiej nie ryzykować?

> Próbowałeś z kwaskiem cytrynowym albo odkamieniaczem? Z tym, że to też może zniszczyć drobiny

> kamienia i zrobić wżery?

> Ciężka sprawa.

Wiem, że ciężka sprawa... Boję się kwaskiem, bo mogę pogorszyć sprawę, a nie mam niewidocznego miejsca gdzie mógłbym spróbować..

Napisano
  • Autor

> raczej kamien. Jakiej firmy zlew?

> Sprobuj z:

> - sokiem z cytryny

> - roztworem octu (w ostatecznosci octem)

> - tabletkami odkamieniajacymi do czajnika lub ekspresu do kawy

> - tabletkami do zmywarki

> W ostatecznosci zostaje drobny papier scierny. Z czarnymi zlewami jest taki problem, ze kazda wode

> musisz wytrzec do sucha.

Firma "kogucik" - kupiony na Allegro, pojęcia nie mam jaka firma - wybierałem po kształcie i cenie.

Właśnie takich kwasowych typu cytryna trochę się obawiam, że mocniej zniszczę..

Wolałbym sprawdzoną i przetestowaną metodę.

Napisano

> Firma "kogucik" - kupiony na Allegro, pojęcia nie mam jaka firma - wybierałem po kształcie i cenie.

> Właśnie takich kwasowych typu cytryna trochę się obawiam, że mocniej zniszczę..

> Wolałbym sprawdzoną i przetestowaną metodę.

pytalem o firme, bo kupilem ostatnio zlew firmy Blanco i sprzedawca mowil, ze ta firma ma specy od czyszczenia zlewow w ramach gwarancji.

Napisano

Ale co możesz zniszczyć ? Przecież to nie są takie żrące stężenia... Spróbuj rozcieńczonym octem, kwaskiem cytrynowym itp. w ciepłej wodzie. Oczywiście jeśli to jest kamien. Jeśli nie, to nie mam pojęcia...

Napisano

> Wiem, że ciężka sprawa... Boję się kwaskiem, bo mogę pogorszyć sprawę, a nie mam niewidocznego

> miejsca gdzie mógłbym spróbować..

Pasta Franke lub Teka. ok.gif

Napisano

> Pasta Franke lub Teka.

To zwykla scierna jest - rownie dobrze moze pasta Tempo pociagnac i tez bedzie git, a pewnie z piec razy taniej.

Napisano

> To zwykla scierna jest - rownie dobrze moze pasta Tempo pociagnac i tez bedzie git, a pewnie z piec

> razy taniej.

Guzik prawda. Mam czarny zlew i to jedyne co dziala a tempo to się nadaje do polerowania lakieru choć i tak nie bardzo.

Napisano

> Guzik prawda. Mam czarny zlew i to jedyne co dziala a tempo to się nadaje do polerowania lakieru

> choć i tak nie bardzo.

A probowales? Moze kwestia dobrania ziarnistosci pasty sciernej? Nie ma powodu, by pasta scierna kosztowala 40zl (cena z allegro).

Napisano

> Zaniedbaliśmy zlew od początku jak go mamy czyli od kwietnia -

> Jakieś pomysły?

kup domol w rossmanie i bedziesz mial sprawe z glowy

Napisano

> A probowales? Moze kwestia dobrania ziarnistosci pasty sciernej? Nie ma powodu, by pasta scierna

> kosztowala 40zl (cena z allegro).

Tak. Tempo musialbym nieźle się napocic i na 1 czyszczenie idzie pol tuby. Franke jest wydajna i kupuje 1 na rok.

Napisano

>B.gorąca woda + kwasek cytrynowy (spożywczy). Zastaw na godzinke. Bedzie miodzio.

Napisano

> Tak. Tempo musialbym nieźle się napocic i na 1 czyszczenie idzie pol tuby. Franke jest wydajna i

> kupuje 1 na rok.

No coz, to tylko swiadczy o tym, ze pasta tempo "lekkoscierna" jest o zbyt malej granulacji i trzeba siegnac po paste srednioscierna, albo nawet mocnoscierna. Jesli pasta Franke 125ml kosztuje 39zl, a pasty niededykowane za tyle dostaniesz pol, a nawet calego litra... grinser006.gif

Napisano

> No coz, to tylko swiadczy o tym, ze pasta tempo "lekkoscierna" jest o zbyt malej granulacji i

> trzeba siegnac po paste srednioscierna, albo nawet mocnoscierna. Jesli pasta Franke 125ml

> kosztuje 39zl, a pasty niededykowane za tyle dostaniesz pol, a nawet calego litra...

BHP nie dziala grinser006.gif a Franke jest mega wydajna ok.gif

Napisano

> BHP nie dziala a Franke jest mega wydajna

BHP to do rak jest

Napisano

Mam zlew z "konglomeratu" czy jak to się tam nazywa.

Wygląda jak wykonany z czarnego kamienia.

Odkamieniając czajnik kawskiem cytrynowym z tesco ( saszetka ma 10-15g niewiem.gif ) "opłukuje" zlew i wszystkie zacieki z płynu, wody itd ładnie schodzą.

Jedyne co boli, to głębokie rysy po tym, jak stary żeliwny garnek myłem ( nie równe dno).... tego niestety bez polerowania i bardziej inwazyjnych metod nie usunę :/

Napisano

> Jakieś pomysły?

Nie po raz pierwszy polecę tzw. magiczną gąbkę firmy Scotch Brite (bodajże w Rossmanie do kupienia).

W prawdzie na czarnym nie testowałem ale mój beżowy tectonite'owy franke doczyszcza jak nic innego.

Myślę, że warto spróbować.

Napisano

> Nie po raz pierwszy polecę tzw. magiczną gąbkę firmy Scotch Brite (bodajże w Rossmanie do

> kupienia).

> W prawdzie na czarnym nie testowałem ale mój beżowy tectonite'owy franke doczyszcza jak nic innego.

> Myślę, że warto spróbować.

To jakas scierna gabka? Jakby ktos nie mial dostepu do rossmanna, to moze kupic welne scierna, albo po prostu papier scierny.