Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Niedokręcona kurtyna?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Walczyłem sobie wczoraj z montażem zestawu głośnomówiącego i wskaźnika temperatury cieczy i po zdjęciu osłony lewego słupka A oczom moim ukazał się taki widok jak na foto - może na zdjęciu tego nie widać ale śruba (kolor czerwony) trzymająca ... no właśnie co? to jest jakiś punkt zaczepienia kurtyny bocznej (kolor zielony)? była niedokręcona - i to dużo niedokręcona. Samo auto nie widziało blacharza więc i raczej nikt tam nie grzebał. Znana jest historia niedokręconych śrub pasów bezpieczeństwa V-B na które była nawet jakaś kampania, ale o A-H nic nie słyszałem. To jednostkowy przypadek? Czy spotkaliście jakieś info na ten temat?

Przecież na takie usterki powinna być kampania przywoławcza niewiem.gif

Pytanie dodatkowe jaki moment dokręcenia przewiduje TIS?

Pytanie dodatkowe 2: czy znacie jakąś taśmę dwustronną która trzyma się deski rozdzielczej? Bo dwa rodzaje taśm 3M poległy confused.gif

DSC02004s_opis_zps41c27e7f.jpg

Napisano

a odtłuszczałeś jakoś tą deskę?

Bo taśmy 3M z regułu bardzo dobrze trzymają.

Napisano

> a odtłuszczałeś jakoś tą deskę?

no własnie podstawa to odtłuszczenie

> Bo taśmy 3M z regułu bardzo dobrze trzymają.

TESA tez robi dobre taśmy

Napisano
  • Autor

> a odtłuszczałeś jakoś tą deskę?

> Bo taśmy 3M z regułu bardzo dobrze trzymają.

owszem, pianką do tapicerek STP - to usuwa każdy tłuszcz - a do tej deski się nie trzyma - nie wiem czy to kwestia struktury czy tego tworzywa - nie próbowałem taśm Soudal - bo nie sądziłem, że będzie taki cyrk z tym tworzywem.

No chyba że ktoś przed sprzedażą pokrył tę deskę czymś specyficznym, mogę jeszcze spróbować zmywacza do hamulców yikes.gif

brat

Napisano
  • Autor

> TESA tez robi dobre taśmy

to fakt, Tesa ma bardzo dobre taśmy izolacyjne - używam takich zwykłych, jak i materiałowych i tych z meszkiem,

podobnie zresztą jak Soudal ma dobre taśmy - w starej Astrze miałem taką taśmą przyklejone znaczki na tylnej klapie i ani mrozy, ani upały, ani karcher im nie dał rady,

nie miałem tego Soudala żeby spróbować

Napisano

> owszem, pianką do tapicerek STP - to usuwa każdy tłuszcz - a do tej deski się nie trzyma - nie wiem

> czy to kwestia struktury czy tego tworzywa - nie próbowałem taśm Soudal - bo nie sądziłem, że

> będzie taki cyrk z tym tworzywem.

no ale wogóle nie przykleja się czy zbyt słabo trzyma?

Napisano
  • Autor

> no ale wogóle nie przykleja się czy zbyt słabo trzyma?

łapie się ale słabo trzyma, dlatego podejrzewam że to kwestia struktury tego tworzywa, trochę a'la plaster miodu, przy czym są górki i dołki a to skutkuje słabym trzymaniem, na aluminium jedna z tych taśm 3M trzyma tak, że nie idzie jej dosłownie oderwać,

Napisano

> łapie się ale słabo trzyma, dlatego podejrzewam że to kwestia struktury tego tworzywa, trochę a'la

> plaster miodu, przy czym są górki i dołki a to skutkuje słabym trzymaniem, na aluminium jedna

> z tych taśm 3M trzyma tak, że nie idzie jej dosłownie oderwać,

to chyba faktycznie struktura deski i raczej nic tutaj nie pomoże odtłuszczanie itd.

Napisano
  • Autor

> to chyba faktycznie struktura deski i raczej nic tutaj nie pomoże odtłuszczanie itd.

tego się obawiam, dlatego myślę o dorobieniu uchwytów z blachy w okolice przełącznika świateł aby tam umieścić panelik sterujący zestawem głośnomówiącym (siemens hkw 600), a także w miejscu połączenia osłony słupka z deską aby przymocować wskaźnik temperatury.

Napisano

Taka struktura deski, nie nadająca się do przyklejenia czegokolwiek.

Ten panel od systemu głośnomówiącego zamontowałbym w lewym nawiewie, tym okrągłym, można go zdjąć i tam przykręcić czarną blaszkę w kształcie L (takie połączenie litery L i T) i do tego przykleić panelik.

Napisano

> jaki moment dokręcenia przewiduje TIS?

A co będziesz używał klucza dynamometrycznego?

Proszę bardzo... 3,5Nm grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Taka struktura deski, nie nadająca się do przyklejenia czegokolwiek.

ech sciana.gif

> Ten panel od systemu głośnomówiącego zamontowałbym w lewym nawiewie, tym okrągłym, można go zdjąć i

> tam przykręcić czarną blaszkę w kształcie L (takie połączenie litery L i T) i do tego

> przykleić panelik.

też o tym pomyślałem, z tym, że pewniejsze wydaje się zamocowanie uchwytu z blaszki pod przełącznikiem świateł w formie dwóch schodków, i na nim umieszczenie paneliku, kombinowałem jeszcze przy podsufitce w okolicach lampki ale jakoś mi się tam nigdzie nie komponuje niewiem.gif

Napisano

> A co będziesz używał klucza dynamometrycznego?

> Proszę bardzo... 3,5Nm

To chyba palcem trzeba dokręcić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A co będziesz używał klucza dynamometrycznego?

no i po co od razu ta szydera? wink.gifhahaha.gif

> Proszę bardzo... 3,5Nm

no tak, na taki zakres nie mam klucza, myślę, że dokręciłem tak gdzieś z 10Nm, a że sama śruba jest z klejem to chyba moment potrzebny do jej samego kręcenia jest potrzebny większy niż te 3,5Nm icon_eek.gif i jak ktoś to faktycznie dokręcał dynamometrycznym to się nie dziwię, że nie dokręcił,

EDIT: To przy najbliżej okazji zdejmę osłonę słupka prawego i sprawdzę bo tam pewnie też jest niedokręcona angryfire.gif

Napisano

Skąd ta pewność ze auto nie widziało blacharza? Może ktoś wczesniej cos kombinowal... Moze komus kurtyne wysadzilo i wymienil... Chyba ze samo od siebie się poluzowalo... Wstrząsy, drgania itp. Ja bym nigdy nie był taki pewny kupując używane auto:-)

Napisano
  • Autor

> Skąd ta pewność ze auto nie widziało blacharza? Może ktoś wczesniej cos kombinowal... Moze komus

> kurtyne wysadzilo i wymienil... Chyba ze samo od siebie się poluzowalo... Wstrząsy, drgania

> itp. Ja bym nigdy nie był taki pewny kupując używane auto:-)

ja też nie jestem pewny dlatego sprawdzam smile.gif zresztą kiedy przyjechałem tym autem do mojej dawnej firmy na zrobienie kilku rzeczy po kupnie to mechanicy obskoczyli to auto pierwsze w poszukiwaniu śladów napraw blacharsko-lakierniczych - potwierdzili to co sam wiedziałem o lakierowanej górnej części tylnej klapy i tylnych drzwiach, natomiast na pewno nie było nigdzie uderzone.

Sama ta śruba nie mogła się odkręcić bo jest pokryta fabrycznie Loctite'm. Z kolei czy kurtyna nie była wymieniana? Nie wiem, trzeba by ja wyjąć i zobaczyć datę produkcji, sama raczej nie odpali - w A-H czujnik kurtyn i bocznych poduszek znajduje się na wewnętrznej części progu przy słupku B (a nie tak jak w A-G był ciśnieniowy w drzwiach przednich) więc raczej bez przyczyny nie odpali.

Napisano

> ja też nie jestem pewny dlatego sprawdzam zresztą kiedy przyjechałem tym autem do mojej dawnej

> firmy na zrobienie kilku rzeczy po kupnie to mechanicy obskoczyli to auto pierwsze w

> poszukiwaniu śladów napraw blacharsko-lakierniczych - potwierdzili to co sam wiedziałem o

> lakierowanej górnej części tylnej klapy i tylnych drzwiach, natomiast na pewno nie było

> nigdzie uderzone.

> Sama ta śruba nie mogła się odkręcić bo jest pokryta fabrycznie Loctite'm. Z kolei czy kurtyna nie

> była wymieniana? Nie wiem, trzeba by ja wyjąć i zobaczyć datę produkcji, sama raczej nie

> odpali - w A-H czujnik kurtyn i bocznych poduszek znajduje się na wewnętrznej części progu

> przy słupku B (a nie tak jak w A-G był ciśnieniowy w drzwiach przednich) więc raczej bez

> przyczyny nie odpali.

Dla własnej pewności, że twój "nowy" wózek nie był trachnięty proponuję Ci rozkręcić wszystkie kurtyny, wyjąć poduszki, napinacze i w ogóle rozkręć całe auto ... bo ci się wybitnie nudzi...

Napisano

> Dla własnej pewności, że twój "nowy" wózek nie był trachnięty proponuję Ci rozkręcić wszystkie

> kurtyny, wyjąć poduszki, napinacze i w ogóle rozkręć całe auto ... bo ci się wybitnie nudzi...

Można spróbować odpalić kurtynę, jak się otworzy znaczy się nie bity zlosnik.gif

A tak na poważnie, zajrzał tam niechcący i takie coś zobaczył. Sam nie byłbym zadowolony, widząc niedokręconą kurtynę u siebie niewiem.gif