Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

swap na silnik z motocykla

Featured Replies

Napisano

Tak z czystej ciekaowsci, bo niedlugo jeden z Cieniasków mial isc na złom, ale okazalo sie ze podloga jest w stanie idealnym, "troche" progi pozjadane (no dobra troche mocno), ale progi to nie koniec swiata grinser006.gif

pytanie czysto teoretuczne - jak rozwiazac problem z przeniesniem napedu ? grinser006.gif

zakladajc ze silnik wpakowac z tyłu, jak to mialoby napedzac tylne koła? chodzi o to zeby jak najmniej przerabac tylny zawias

jakies sprawdzone patenty? zdjecia? grinser006.gif

Napisano

gdzieś w necie znalazłem kiedyś cento- silnik od motocykla centralnie i miał tak przerobione tylne wahacze że były w nich łożyska w które wchodziły pół osie napędzane z zębatki

edycja:

tu jest trochę:

http://centolovers.blogspot.com/2009/11/cinquecento-swap-rs-cosworth-engine.html

edycja 2:

a tu mocno po dłubany 126p z silnikiem od r1

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=241460

Napisano

Aż mi się przypomniało jak mAR52 budował jakąś taką wydumkę tylko z tego co pamiętam to miało być 2x 1.2 8v

pewnie projekt stoi i się kurzy albo już jest na złomie hmm.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

ooo bracie, dzieki za stronke! ok.gif

Napisano

Jak na razie i tak bardziej się opłaca 1.4 t-jet i złożyć konkurencje Ahi'emu smile.gif

albo porządny silnik motocyklowy np. z r1 albo hayabusy + turbo !

no chyba żeby tylko dla samej przyjemności latania bokiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

porzadny to jest z Kawy ZX12R 200KM grinser006.gif

edit:

widze ze 1.3 z Haya ma jeszcze wiecej oink.gif

Napisano
  • Autor

ten filmik akurat (i tylko) widzialem, stwierdzam ze w sumie nie ma wiele rzezby z tylnym zawieszeniem

Napisano

> ten filmik akurat (i tylko) widzialem, stwierdzam ze w sumie nie ma wiele rzezby z tylnym

> zawieszeniem

"problem" z takim przeniesieniem napędu to 100% szpera, do zabawy spoko ale do jazdy po ulicy raczej się nie nadaje

ja kombinowałem kiedyś żeby założyć oryginalne wahacze od seicento tylko od wersji Elettra (z napędem elektrycznym na tył) i wtedy większa część rzeźby z przeniesieniem napadu odpada no ale niestety części te nie są już dostępne

elettra50.jpg

Napisano
  • Autor

faktycznie, wahacze od elletry sa inne i są dostepne, koszt wahacza jednego to..... 593zł i 44grosze

cereal-guy-cereal-guy-spitting.jpg

Napisano

> "problem" z takim przeniesieniem napędu to 100% szpera,

Wg mnie, szpera to nie problem, był tu na kąciku temat o (jak dobrze pamiętam) CC z silnikiem moto, sprzęgniętymn z dyferencjałem od jakiegoś BMW

> część rzeźby z przeniesieniem napadu odpada

rzeźba zaczyna się przy dodaniu do takiego zespołu biegu wstecznego (by móc to przystosować do legalnego poruszania się po drogach publicznych) np. wsteczny na rozrusznik itp

Napisano

> "problem" z takim przeniesieniem napędu to 100% szpera, do zabawy spoko ale do jazdy po ulicy raczej się nie nadaje

Bzdura

U mnie przy 2 metrach szerokosci i oponach 260 owszem jest ciezko (samemu nawet nie dam rady przepchac wehikulu na skreconych kolach) ale cc jest duuzo wezsze po za tym po co komu mocny motocyklowy silnik i mechanizm roznicowy? screwy.gif

Napisano

> faktycznie, wahacze od elletry sa inne i są dostepne, koszt wahacza jednego to..... 593zł i

> 44grosze

faktycznie jest fajny ten wahacz od electry ,takie właśnie rozwiązanie już gdzieś w necie widziałem z seryjnego wahacza dospawany pierścień w miejsce seryjnej piasty a w tym pierścieniu łożysko i półoś.

i fakt ciut przy drogi ten wahacz !!

Napisano

> Bzdura

> U mnie przy 2 metrach szerokosci i oponach 260 owszem jest ciezko (samemu nawet nie dam rady

> przepchac wehikulu na skreconych kolach) ale cc jest duuzo wezsze po za tym po co komu mocny

> motocyklowy silnik i mechanizm roznicowy?

ok.gif Miałem e30 zaspawaną i w jeździe codziennej bez różnicy. Gorzej jak trzeba było zaparkować w ciasnym miejscu. No i wydaje mi się, że póki się nie jechało bokiem to auto było trochę bardziej podsterowne.

Napisano

> ciekawe i proste rozwiazanie

bezsensu,...

Napisano

> latwiej i taniej zrobic niz przerabiac na mcphersona

ale po co?

Napisano

bo tak prosciej, policz sobie ile wynioslo by wstawienie mcphersona i tak czy siak nigdy nie bedzie rowno = nie bedzie dalo sie ustawic geometrii zawieszenia, a tu masz rozwiazanie bolt on. wstawiasz silnik do bagaznika wychodzisz skrzynia dol w zawieszenie wkladasz jakies poloski i gotowe bez przerabiania calego samochodu i wycinania calej podlogi. podejzewam ze takie wycinanie dosc mocno oslabia konstrukcje nadwozia

Napisano

> bo tak prosciej, policz sobie ile wynioslo by wstawienie mcphersona i tak czy siak nigdy nie bedzie

> rowno = nie bedzie dalo sie ustawic geometrii zawieszenia, a tu masz rozwiazanie bolt on.

> wstawiasz silnik do bagaznika wychodzisz skrzynia dol w zawieszenie wkladasz jakies poloski i

> gotowe bez przerabiania calego samochodu i wycinania calej podlogi. podejzewam ze takie

> wycinanie dosc mocno oslabia konstrukcje nadwozia

Nie wiesz co piszesz waytogo.gif