Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trochę się pożalę .

Featured Replies

Napisano

Właśnie wymieniłem przegub w mojej Astrze , cóż niby nic ale przy przebiegu 115 tyś. w ASO była wymieniona cała półoś wg. faktury. Dziś przy przebiegu 143 tyś. wymieniono przegub na tej półosi . Taka ciekawostka osłona przegubu była zaciśnięta zwykłym cybantem .

Napisano

Też miałem wymieniany przegub, mechanik nawet jechał po lepsze mocowania osłony gumowej, bo fabryczne były słabe.

Ale po jakiś 2-3 latach pękła ta gumowa osłona i trzeba wszystko rozbierać od nowa crazy.gif

Kazałem włożyć tą starą, oryginalną 7 letnią osłonę, bo ta guma wyglądała lepiej od nowych wink.gif

Napisano

A czy powodem wymiany było zużycie na skutek uszkodzenia/nieszczelności osłony czy samo z siebie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A czy powodem wymiany było zużycie na skutek uszkodzenia/nieszczelności osłony czy samo z siebie

O dziwo osłona była cała , właśnie osłona była pierwszym podejrzanym zlosnik.gif

Napisano

> O dziwo osłona była cała , właśnie osłona była pierwszym podejrzanym

Bardzo dziwne, większość przegubów pada właśnie z powodu uszkodzenia osłony. Chyba, że jakiś chińczyk, ale skoro wymieniano półoś w ASO to chyba dano coś porządnego hmm.gif

Ewentualnie lubisz palić gumę przy skręconych kołach hehe.gif

Napisano

aso podaje na fakturze że wymieniono półoś i przegub ale chyba nie podaje jakiego producenta, czy oni mogą kupić najtańszego chińczyka i włożyć klientowi co zechcą?

Napisano

> Właśnie wymieniłem przegub w mojej Astrze , cóż niby nic ale przy przebiegu 115 tyś. w ASO była

> wymieniona cała półoś wg. faktury. Dziś przy przebiegu 143 tyś. wymieniono przegub na tej

> półosi . Taka ciekawostka osłona przegubu była zaciśnięta

zwykłym cybantem .

Ojcu padł wewnętrzny przegub przy 80kkm zlosnik.gif Nie dawał żadnych objawów poza jednym zlosnik.gif Przy skręconych kołach na podjeździe z garażu wyciągało półoś ze skrzyni zlosnik.gif Jako że auto było już 12 letnie sam wymieniłem grinser006.gif Ceny nie pamiętam ale wiem że drogo było wink.gif

Napisano

> aso podaje na fakturze że wymieniono półoś i przegub ale chyba nie podaje jakiego producenta, czy

> oni mogą kupić najtańszego chińczyka i włożyć klientowi co zechcą?

aso podaje na fakturze. kropka.

polecam czasami sie przyjrzec jak aso wymienia olej jak nikt nie patrzy grinser006.gif

Napisano

> aso podaje na fakturze. kropka.

> polecam czasami sie przyjrzec jak aso wymienia olej jak nikt nie patrzy

nie chcę żadnego ASO krzywdzić ale kiedyś w Intercarsie widziałem gościa, którego znam z widzenia i wiem w jakim ASO pracuje. Kupował łożyska, piastę i nie wybierał oferty najdroższej.

Napisano

> nie chcę żadnego ASO krzywdzić ale kiedyś w Intercarsie widziałem gościa, którego znam z widzenia i

> wiem w jakim ASO pracuje. Kupował łożyska, piastę i nie wybierał oferty najdroższej.

Już nie jedno ASO miało odebraną autoryzację za takie numery, że liczyło klienta za oryginał a montowało zamiennik a jak wiadomo często różnica w cenie wynosi kilkaset %. Człowiek którego widziałeś akurat mógł robić zakupy prywatnie albo do roboty po godzinach. Jak jest duży wybór to ofertę najtańszą i najdroższą odrzuca się dla zasady wink.gif

Napisano

> nie chcę żadnego ASO krzywdzić ale kiedyś w Intercarsie widziałem gościa, którego znam z widzenia i

> wiem w jakim ASO pracuje. Kupował łożyska, piastę i nie wybierał oferty najdroższej.

wiadomo ze nie mozna wszystkich jedna miarą.. ale kazdy orze jak moze. Miejsc i sposobow na wystukanie klienta jest tyle ile glow i pomyslow. Znalezc zaufanego i znajacego sie na fachu pana henka to dzisiaj nie lada wyczyn.

Napisano

> aso podaje na fakturze że wymieniono półoś i przegub

Tak, tak, papier jest cierpliwy... grinser006.gifbiglaugh.gif

> czy oni mogą kupić najtańszego chińczyka i włożyć klientowi co zechcą?

A co było powodem wymiany kpl. półosi? Bo w tym akurat przypadku możemy domniemywać coś innego: na fakturze piszą sobie, co chcą, a w rzeczywistości do nowej półosi poszedł dotychczasowy przegub. I teraz wziął i padł... hehe.gif to tylko moje domniemanie, ale... old.gif

Napisano

> może tak może i nie - facet zupełnie czym innym jeździ prywatnie, a kupował części do tego co

> serwisuje jego firma

W sytuacji gdy naprawa nie jest naprawą gwarancyjną tylko płatną w niektórych ASO dają wybór: część oryginalna, albo zamiennik (jeśli są dostępne). W tym drugim przypadku zdarza się, że ktoś z serwisu jedzie po taką część do IC, Foty czy co tam jest w pobliżu i kupuje taką część do samochodu klienta.

Oczywiście w opisywanym przez Ciebie przypadku wcale nie musiało tak być, ale teoretycznie mogło zlosnik.gif - po prostu znam takie serwisy, gdzie sytuacja podobna do opisywanej o niczym nagannym nie świadczy. ok.gif

Napisano

> wiadomo ze nie mozna wszystkich jedna miarą.. ale kazdy orze jak moze. Miejsc i sposobow na

> wystukanie klienta jest tyle ile glow i pomyslow. Znalezc zaufanego i znajacego sie na fachu

> pana henka to dzisiaj nie lada wyczyn.

nie oczerniajcie ASO zlosnik.gif

tam pracują profesjonaliści i mają profesjonalne podejście do robienia klienta w bambuko zlosnik.gif