Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Glowica 16v obrobka

Featured Replies

Napisano

Witajcie, szukałem podobnego tematu ale nic konkretnego nie znalazłem frown.gif

Składam silnik 16v, mam wyjeta glowice, dremelek tez sie znajdzie i chce sie troche pobawic. Co moge w niej poprawić, ulepszyć, wypolerowac ? wink.gif Czytałem o dopasowaniu kanałów w glowicy do kolektorow, ale co jeszcze mozna ? Najchetniej jakies fotki 20.GIF Dzieki ok.gif

P.s docelowo bedzie uturbione wink.gif

Napisano

Po całości powiększyć kanały, przerabiałem 16v i powiem ze sporo można zebrać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Po całości powiększyć kanały, przerabiałem 16v i powiem ze sporo można zebrać

Mniej wiecej o ile powiekszales? Nie chce sie do jakiegos kanalu wodnego dokopac wink.gif

Napisano

> Mniej wiecej o ile powiekszales? Nie chce sie do jakiegos kanalu wodnego dokopac

jak robiłem 8v to przekopałem sie 3x wink.gif

W 16v o wieeele wiecej mozna zebrać, niestety nie mierzyłem i nie robiłem zdjęć. Nie chce teraz zgadywać ile zebrałem zeby Ci nie zaszkodzić, ale naprawdę śmiało można dłubać.

Ja oglądałem głowice, mierzyłem i patrzyłem gdzie ile można zebrać.

Napisano

> Ja oglądałem głowice, mierzyłem i patrzyłem gdzie ile można zebrać.

no właśnie, wydaje mi się, że tak w ciemno, na chybił trafił i wydajemisię, to ciężko cokolwiek dobrego ulepić.

albo ma się doświadczenie i wie co i jak, albo metodą prób i błędów robi się kilka egzemplarzy i dopiero wychodzi coś sensownego.

jak mckenowi robili wałek, to też kilka ogryzków wyszło, zanim wyszedł ten docelowy... ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak mckenowi robili wałek, to też kilka ogryzków wyszło, zanim wyszedł ten docelowy...

Tzn ja chce poprawić fabrykę nie na nowo ameryke odkrywać wink.gif A powiedzcie mi jak sobie radzicie z urwanymi gwintami od górnej głowiczki? Wiadomo o których mówię, tych strasznie delikatnych. Jak to mogę naprawić ?

Napisano

Helicoil - ale nie wiem czy są o takim samym skoku gwinta.

Ja mam tak naprawiane i mam właśnie jedną śrube o innym skoku gwinta.

Patent mocniejszy od oryginału, no i już nie tak ławwo objechać.

Napisano

Ogólnie kanały się liczy co do wielkości zaworów, wzniosu wałka itd... można jedynie powiększyć i wypolerować kanały do uszczelki, wygląda to tak :

3016360400_1391465385_thumb.jpg

Oczywiście analogicznie przykręcamy uszczelkę do kolektora ssącego i też poprawiamy, bo jest co smile.gif

4800719200_1391465387_thumb.jpg

Można też ściąć prowadnice zaworów na równo, ale zawór będzie się bardziej grzał.

Szczerze? Nie wiem co to da xD Ale w teorii jest lepiej smile.gif Kanałów wydechowych polecam nie ruszać bez dobrych frezów bo jak zrobisz nierówno ... to wyjdzie kaszana.

Pozdrawiam Fly : )

Napisano

> Ogólnie kanały się liczy co do wielkości zaworów, wzniosu wałka itd... można jedynie powiększyć i

> wypolerować kanały do uszczelki, wygląda to tak :

> Oczywiście analogicznie przykręcamy uszczelkę do kolektora ssącego i też poprawiamy, bo jest co

> Można też ściąć prowadnice zaworów na równo, ale zawór będzie się bardziej grzał.

> Szczerze? Nie wiem co to da xD Ale w teorii jest lepiej Kanałów wydechowych polecam nie ruszać bez

> dobrych frezów bo jak zrobisz nierówno ... to wyjdzie kaszana.

> Pozdrawiam Fly : )

Zamiast ścinać prowadnice, cieniuje się je na mniejszą średnicę. z perspektywy ulicznego auta jest to dużo lepsze rozwiązanie.

Napisano

> Zamiast ścinać prowadnice, cieniuje się je na mniejszą średnicę. z perspektywy ulicznego auta jest

> to dużo lepsze rozwiązanie.

Przede wszystkim by był jak najbardziej aerodynamiczny kształt ... czyli z prowadnicy można zrobić "kroplę wody" ostrą krawędzią w stronę kolektora smile.gif Więc RACJA ! ok.gif