Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Y17DT] terkocze przy 2200 obr.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Silnik 1.7 DTI smile.gif przy delikatnym dodawaniu gazu auto przyspiesza równo, po osiągnięciu 2200 obr. następuje delikatne szarpnięcie i zmniejszenie prędkości oraz silnik zaczyna głośniej pracować (terkotać, klekotać) frown.gif

przy mocniejszym dodawaniu gazu objaw nie występuje, terkot jest zdecydowanie cichszy, szarpnięcia nie ma zlosnik.gif

pompa paliwa pada, sterownik, czujnik położenia wału, turbina czy co?? zlosnik.gifzlosnik.gif

pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Odłącz wtyczkę od elektrozaworu sterującego zaworem upustowym WG przy turbo, będziesz wiedział czy to ono jest przyczyną, bo być może zawór upustowy nie działa płynnie i stąd problemy.

Napisano
  • Autor

> Odłącz wtyczkę od elektrozaworu sterującego zaworem upustowym WG przy turbo, będziesz wiedział czy

> to ono jest przyczyną, bo być może zawór upustowy nie działa płynnie i stąd problemy.

a czy mógłbym prosić o poglądowe foto jak to wygląda, żebym mógł to zlokalizować? hmm.gif

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Odpinałem z góry

> Nie pamiętam czy tak odrazu do tego się dostałem ,czy też dopiero po odkreceniu podstawy sterownika

> pompy.

czy to jest ten czujnik???

287489431-czujnik.jpg

widzę, że wtyczka jest "od góry" - da się ją odpiąć bez odkręcania sterownika pompy?? hmm.gif

sterownik jest na 4 śrubach?? - czy jeszcze czekają mnie jeszcze inne niespodzianki, gdyby się okazało, że jednak muszę ściągnąć sterownik hmm.gifhmm.gif

zdjęcie z allegro

tok czynności:

1. Odpiąć wtyczkę od czujnika

2. Zapalić auto i sprawdzić objawy, czy występują.

3. Jeżeli nie występują, wymienić czujnik.

Dobrze zrozumiałem?? smile.gifsmile.gif

post-83598-14352523040806_thumb.jpg

Napisano

Pytanie pokrewne. Również w astrze II z tym samym silnikiem zauważyłem, że jeżeli silnik jest zimny i wchodzi się w zakres pracy turbiny to również słychać takie brzęczenie jak rezonans czy coś, a jak się silnik nagrzeje choć trochę to objaw ten ustępuje. Ciekawe czy przyczyna jest ta sama.

Napisano
  • Autor

czekając na odpowiedź na pytanie, które zadałem we wcześniejszym poście smile.gif wyczytałem na elektrodzie, że przyczyną zamulenia może być również zapchany EGR tongue.gif

czy jest możliwe, żeby był on zapchany, a check się nie zaświecił?? hmm.gif

Napisano

> Dobrze zrozumiałem??

1. Odpinasz wtyczkę albo lepiej ściągasz i zaślepiasz wężyk idący z pompy podciśnienia oznaczony VAC na elektrozaworze.

2. W tym momencie nie pracuje dźwignia zaworu upustowego przy turbosprężarce więc i sam zawór upustowy też nie.

3. Delikatnie operując pedałem gazu sprawdzasz czy "dziwny" dźwięk występuje.

Jeśli dźwięk się nie pojawi, to oznacza że prawdopodobnie pochodził od turbosprężarki, tzn. w momencie otwarcia zaworu upustowego zmieniał się dźwięk pracy silnika, co przy tych silnikach jest rzeczą normalną, lecz nie powinno być w tym momencie żadnego szarpnięcia.

Szarpanie przy otwarciu zaworu upustowego może być spowodowane jego zbyt gwałtowną pracą na skutek:

1. Zapieczenia dźwigni zaworu upustowego w turbosprężarce lub jej siłownika.

2. Uszkodzenia części mechanicznej elektrozaworu sterującego (ten ze zdjęcia).

Napisano

> czekając na odpowiedź na pytanie, które zadałem we wcześniejszym poście wyczytałem na

> elektrodzie, że przyczyną zamulenia może być również zapchany EGR

> czy jest możliwe, żeby był on zapchany, a check się nie zaświecił??

Praca zaworu EGR jest kontrolowana przez przepływomierz, lecz nieznaczne niedomykanie się EGRa wcale nie musi być przez przepływomierz "zauważone".

Szczerze, to ja bym nic nie grzebał, jeśli nie ma innych niepokojących objawów.

Napisano
  • Autor

> Szczerze, to ja bym nic nie grzebał, jeśli nie ma innych niepokojących objawów.

dźwięk silnika jest identyczny jak na tym filmiku (klekot zaczyna się ok. 2200 obr) panic.gif

przetłumaczyłem kilka postów i znalazłem cząstkowe informacje, iż winowajcą jest czujnik położenia wału korbowego shocked.gif

stąd moje pytanie - gdzie go znaleźć i jak go sprawdzić? hmm.gif

można sprawdzić rezystancję, tylko pytanie ile ona ma wynosić zlosnik.gif

drążenie tematu trwa zlosnik.gif

z góry dzięki za cierpliwość zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> dźwięk silnika jest identyczny jak na tym filmiku

Jeśli nie ma błędów to czujnik położenia wału zostaw w spokoju. To jest normalna praca i każdy taki silnik tak pracuje.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie ma błędów to czujnik położenia wału zostaw w spokoju. To jest normalna praca i każdy taki

> silnik tak pracuje.

niepokoi mnie tylko ten dźwięk przy ok. 2200 obr. i następujący po tym spadek obrotów (jak na filmiku) frown.gif

ale skoro piszesz, że taka jest normalna praca tego silnika, to ja Ci wierzę 20.GIF20.GIF

jeszcze raz wielkie dzięki 20.GIF20.GIF

parafrazując Panią minister, mogę sobie powiedzieć:

"sorry, taki sobie kupiłeś samochód..." 270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gifrotfl.gifhehe.gif

Napisano

> niepokoi mnie tylko ten dźwięk przy ok. 2200 obr. i następujący po tym spadek obrotów (jak na

> filmiku)

> ale skoro piszesz, że taka jest normalna praca tego silnika, to ja Ci wierzę

> jeszcze raz wielkie dzięki

> parafrazując Panią minister, mogę sobie powiedzieć:

> "sorry, taki sobie kupiłeś samochód..."

Mam ten sam silnik i ten sam dźwięk przy takich obrotach, nie mam natomiast spadku obrotów.

Jeżdżę tak już prawie 2 lata i nic się nie dzieje. smile.gif