Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wyjęciu i ponownym zamontowaniu akumulatora silnik chodzi

Featured Replies

Napisano

twardo jak stary diesel aż plastiki w kabinie podskakują. Problem ustępuje po przejechaniu ok 20 - 30 km. Mam słaby akumulator i od czasu do czasu muszę go wyjąć do ładowania. Czy ma ktoś patent na tą bolączkę? Szkoda silnika confused.gif

Napisano

nie ma patentu - zerujesz ustawienia komputera, dopóki sobie z czujników różnych nie pozbiera ustawien tak bedzie jechał.\

jak ci szkoda auta to kup normalny aku...

Napisano
  • Autor

> nie ma patentu - zerujesz ustawienia komputera, dopóki sobie z czujników różnych nie pozbiera > ustawien tak bedzie jechał.\ > jak ci szkoda auta to kup normalny aku...

Co do akumulatora to mam pecha. Poprzedni padł po 2 latach i 2-3 miesiącach, aktualnie używany skończy gwarancję 8 lutego. Właśnie wybieram się reklamować.

Napisano

> Co do akumulatora to mam pecha. Poprzedni padł po 2 latach i 2-3 miesiącach, aktualnie używany

> skończy gwarancję 8 lutego. Właśnie wybieram się reklamować.

to raczej sposób eksploatacji niż pech jeżeli sytuacja powtarza się w tak regularny sposób.

Jeżeli chcesz uniknąć telepania autem, to po podpięciu aku odpal silnik i zostaw do pełnego nagrzania. Ale przy obecnej temp zewnętrznej to jest około 30-40min.

Napisano
  • Autor

> to raczej sposób eksploatacji niż pech jeżeli sytuacja powtarza się w tak regularny sposób.

W sklepie motoryzacyjnym zrobiono pomiar akumulatora i wyszło:

STAN NAŁADOWANIA - 100%

STAN TECHNICZNY 69%

Wtedy akumulator był w użytkowaniu od 10 miesięcy.

Akumulator, nazwy nie pamiętam, który kupiłem razem z używanym samochodem służył mi 5 lat, eksploatacja bardzo podobna.

Napisano

> Co do akumulatora to mam pecha. ...

A może układu ładowania - miałem dwa oryginalne altki, oba po pewnym czasie pękły - najpierw jeden, po kilku latach drugi.

Dopiero jak kupiłem regenerowany altek sprawa z padającym aku w punto2 została załatwiona ...

PS. Jaką masz doniczkę? Jak wymieniłem na dużą i większy aku to było lepiej, ale i tak dopiero wymiana altka załatwiła sprawę.

Napisano

Ja z kolei zawsze co pół roku odpinam aku, rozładowuję za pomocą prostownika i później ładuję malutkim prądem 24h.

Zawsze w zimę, po odpaleniu auta, unikam włączania zbędnych odbiorników (radio, nawiew,CB), świateł też nie odpalam od razu, tylko dojeżdżam sobie spokojnie do końca ulicy.

Aku mam już prawie 6lat, i działa aż miło. Nawet w najgorsze mrozy zawsze pali.

Napisano

> Ja z kolei zawsze co pół roku odpinam aku, rozładowuję za pomocą prostownika i później ładuję

> malutkim prądem 24h.

> Zawsze w zimę, po odpaleniu auta, unikam włączania zbędnych odbiorników (radio, nawiew,CB), świateł

> też nie odpalam od razu, tylko dojeżdżam sobie spokojnie do końca ulicy.

> Aku mam już prawie 6lat, i działa aż miło. Nawet w najgorsze mrozy zawsze pali.

nie popadajmy w paranoję.

Miałem w Punciaku centre future i przez 5lat ani razu jej nie ładowałem, przez kolejne dwa lata jeździła w Delcie i też nie była zabierana z auta.

Napisano

Nie popadam w paranoję 270751858-jezyk.gif Mam prostownik to go używam 270751858-jezyk.gif Dzięki temu nigdy mi nie brakło prądu w baterii, nigdy w zimie nie ładuję dodatkowo, a mam najtańszego Kagera.

Jeździł w CC i chwilę w 126p 270751858-jezyk.gif

Napisano

To zależy co się kupi, gdyby to była Centra Plus to na 100% wyrzyma 2 lata i tydzień, a czasami mniej.

Napisano

> To zależy co się kupi, gdyby to była Centra Plus to na 100% wyrzyma 2 lata i tydzień, a czasami

> mniej.

No popatrz, moja centra plus w SC jakoś od 5 lat zepsuć się nie chce i prostownika nigdy w życiu nie widziała.

Napisano

Bo to produkcja sprzed 5 lat, a wyjątek potwierdza regułę grinser006.gif

Napisano

> To zależy co się kupi, gdyby to była Centra Plus to na 100% wyrzyma 2 lata i tydzień, a czasami

> mniej.

Centra PLUS wytrzymala u mnie 6 lat. Ale Futura 8 miesiecy:)