Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie z DE

Featured Replies

Napisano

Jest sprzedawca, który sprowadza auta z DE. Słownie w rozmowie oraz na aukcjach daje takie stwierdzenie.

Quote:

Po zakupie można wrócić autem do domu na własnych kołach,

gdyż posiada ważne orginalne tablice,

ubezpieczenie OC i badanie techniczne

OC jest z DE.

Czy należy takie OC gdzieś wypowiedzieć chcąc podpisać nowe w Polsce?

Chodzi o to żeby nie powstała taka sytuacja, że trzeba będzie 2 ubezpieczenia opłacać...

Napisano

Jeżeli tablice są z czerwonym paskiem i data na tym pasku jeszcze nie minęła to przekrętu być nie powinno. W innym wypadku może być inaczej...

Napisano

To mogą być niemieckie tablice wywozowe krótkoterminowe (żółte) wraz z ubezpieczeniem na te kilka dni i do nich nie potrzeba mieć ważnego przeglądu.

Napisano
  • Autor

Tablice są niebieskie, takie na jakich jeżdzą w DE. O przekręt się nie boję bo jest to osoba która ściąga auta od dawna i na kilku forach ma bardzo dobrą opinię.

Intersuje mnie tylko sprawa ubezpieczenia, które wraz z autem ten sprzedawca nabywa i póżniej przekazuje klientowi.

U nas wygląda to tak, że albo przyjmujemy ubezpieczenie, przepisujemy na siebie i po skończeniu albo wznawiamy albo wypowiadamy. A jeżeli przy kupnie go nie chcemy to zrzekamy się i kupujemy nowe.

A jak wygląda sprawa takiego ubezpieczenia z DE.

Jeżeli klient dostanie go z autem i skończy się jego okres za niedługo to nie będzie ono w jakimś systemie wisieć?

Napisano

Można sprowadzić auto z tablicami, opłacić, zrobić przegląd, wykupić OC i jeździć na tych obcych tablicach. Jeśli sprzedawca tak zrobił to OC jest na niego a jak kupisz auto to przepiszesz OC na siebie albo wypowiesz.

Napisano
  • Autor

> Można sprowadzić auto z tablicami, opłacić, zrobić przegląd, wykupić OC i jeździć na tych obcych

> tablicach. Jeśli sprzedawca tak zrobił to OC jest na niego a jak kupisz auto to przepiszesz OC

> na siebie albo wypowiesz.

a czyli mój błąd, bo zrozumiałem że to jest ubezpieczenie jeszcze z DE crazy.gif

Napisano

> A jak wygląda sprawa takiego ubezpieczenia z DE.

> Jeżeli klient dostanie go z autem i skończy się jego okres za niedługo to nie będzie ono w jakimś

> systemie wisieć?

Z tego co się orientuję OC nie przechodzi na kolejnego właściciela - to znaczy w razie szkody odpowiada osoba, która zawierała umowę z TU.

Napisano

> Można sprowadzić auto z tablicami, opłacić, zrobić przegląd, wykupić OC i jeździć na tych obcych

> tablicach. Jeśli sprzedawca tak zrobił to OC jest na niego a jak kupisz auto to przepiszesz OC

> na siebie albo wypowiesz.

Poproszę adres TU które wypisze mi polisę OC na auto mające normalne obce blachy.

Napisano
  • Autor

> Poproszę adres TU które wypisze mi polisę OC na auto mające normalne obce blachy.

sprzedawca powiedział mi, że tak właśnie ma

tablice z DE niebieskie i ubezpieczenie 30 dniowe

Napisano

> Poproszę adres TU które wypisze mi polisę OC na auto mające normalne obce blachy.

Kupiłem taki samochód. Miał obcy DR, obce tablice zgodne z DR, polski przegląd i OC wykupione na rok w Polsce w HDI. Bez problemu przerejestrowałem i przepisałem umowę OC na siebie i na moje polskie blachy.

Napisano

> sprzedawca powiedział mi, że tak właśnie ma

> tablice z DE niebieskie i ubezpieczenie 30 dniowe

Na 99% sa to tablice nawet z naklejkami zakupione w pl na nr z brifu, a w brifie jest pieczatka o wymeldowaniu auta w DE.

Oc jest kupione w PL tzw. graniczne na 30 dni

Czyli klasyczne tzw wyklejanki.

Tak robi wiekszosc sprowadzaczy.

Powrot do domu na tych tablicach wylacznie na twoja odpowiedzialnosc i ryzyko.

Napisano

Kumpel jezdzil tak na kanadyjskich blachach, autem zwiezionym jako mienie przesiedlencze ubezpieczonym w PZU (skladki co miesieczne placil, po roku dowalili mu taka stawke ze szybko zmobilizowali do przerejestrowania na PL tablice,)