Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sporadyczny problem z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Witam,

ostatnio zdarzyło się, że po 8 godzinnym postoju pod pracą, po ruszeniu, dosłownie na chwilę, pojawia się problem z hamulcami. Podczas manewrowania na parkingu jest OK, potem po rozpędzeniu okazuje się, że pedał hamulca jest twardy i generalnie jedynym sposobem zatrzymania auta jest użycie ręcznego. Po krótkiej chwili wszystko działa poprawnie.

Auto stoi już w ASO, niemniej jednak ciekaw jestem Waszej diagnozy. Pacjent to Peugeot 508 2.0 hdi.

Pozdrawiam,

Napisano

Kiedyś miałem podobny problem w SC, winny był zaworek jednokierunkowy na przewodzie łączącym przewód podciśnieniowy od kolektora ssącego do serwa...no ale Ty masz diesla z turbo, więc może coś z pompą podciśnienia?

Napisano

> Kiedyś miałem podobny problem w SC, winny był zaworek jednokierunkowy na przewodzie łączącym

> przewód podciśnieniowy od kolektora ssącego do serwa...no ale Ty masz diesla z turbo, więc

> może coś z pompą podciśnienia?

Jeżeli ma wspomaganie podciśnieniowe, to serwo też będzie miało zaworek.

Napisano

miałem kilka razy podobnie, gdy temperatura oscylowała koło -3 +3C - po całonocnym postoju samochodu, pierwsze mocniejsze nacisniecie hamulca było niesamowicie nieefektywne, przy drugim juz było ok.

Gdy wybrałem sie do mechanika ten powiedział, ze jestem ktorąs osoba z tym problemem i najprawdopodobniej bedzie to kwestia wilgotnosci i temperatury powietrza - kontrola hamulców wyszła oczywiscie ok wink.gif

Napisano

> Kiedyś miałem podobny problem w SC, winny był zaworek jednokierunkowy na przewodzie łączącym

> przewód podciśnieniowy od kolektora ssącego do serwa...no ale Ty masz diesla z turbo, więc

> może coś z pompą podciśnienia?

Też miałem podobny efekt (tylko u mnie objawiał się twardym hamulcem przez 1min. po odpaleniu, zwłaszcza po nocy). W 2.0HDi 90KM w 307. Winny był właśnie zaworek zwrotny na serwie, z którego przewód biegnie wprost do pompy podciśnienia. Bałem się, że to może być pompa, ale mechanicy, którym ufam, stwierdzili, że akurat w tych silnikach, z pompą problemy są baaaardzo rzadkie.

Napisano

miałem taki przypadek w A6 C5 - powodem była zbierająca się woda w serwie