Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie gazu do ogrzewania i cwu?

Featured Replies

Napisano

> Zgoda.

> Tylko fakt, że piec nie grzeje w nocy świadczy o tym, że przez te parę godzin spadek jest mniejszy,

> niż 1*C.

> Lucek wcześniej pisał o dziennych obniżeniach po kilka stopni.

To pewnie zalezy od akumulacyjnosci scian i izolacji tychze. Niemniej jednak ponoc (nie znam sie na tym) charakterystyka pracy kotla wyglada tak, ze mniej zuzyje, jak bedzie sobie podtrzymywac temperature, niz podgrzewac to, co stracilo sie przez noc.

Ponoc tez silniki spalinowe maja charakterystyke odwrotna - mistrzowie jazdy o kropelce twierdza, ze taniej jest przyspieszac przy obrotach maks momentu, po czym hamowac silnikiem, niz jechac jednostajnie na najwyzszym sensownym biegu. Ale ja sie nie znam.

Napisano
  • Autor

> Niezależnie.

> Buderus ma taki myk, że zawsze temp. nocna jest o 1*C niższa - grzanie nie włącza się w nocy,

> dopiero rano, jak przechodzi na temp. dzienną, czyli przez noc nie spada nawet o 1*C.

Chcesz powiedzieć, że przez noc w dowolnym pomieszczeniu temperatura nie spadnie Ci więcej niż 1 stopień?

To jednak nie mam co narzekać na piec, tylko na "ocieplenie" ścian... Bez żadnych mrozów na zewnątrz jak wyłączę grzanie to spokojnie spadnie mi z 20 do 17, a pewnie i niżej ale dalej już nie sprawdzałem.

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że przez noc w dowolnym pomieszczeniu temperatura nie spadnie Ci więcej niż 1

> stopień?

> To jednak nie mam co narzekać na piec, tylko na "ocieplenie" ścian... Bez żadnych mrozów na

> zewnątrz jak wyłączę grzanie to spokojnie spadnie mi z 20 do 17, a pewnie i niżej ale dalej

> już nie sprawdzałem.

Tutaj temperatura niektórym wzrasta po wyłączeniu pieca, a samochód niemalże wachę produkuje, taki oszczędny biglaugh.gif

Przyjrzyj się np takiemu "detalowi" jak wentylacja (mechaniczna/grawitacyjna), rodzajowi ścian, oknom itp itd, a nawet czy masz dom na wypiździewie czy zasłonięty. Wszystko ma wpływ.

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że przez noc w dowolnym pomieszczeniu temperatura nie spadnie Ci więcej niż 1

> stopień?

> To jednak nie mam co narzekać na piec, tylko na "ocieplenie" ścian... Bez żadnych mrozów na

> zewnątrz jak wyłączę grzanie to spokojnie spadnie mi z 20 do 17, a pewnie i niżej ale dalej

> już nie sprawdzałem.

No też mialem zapytać, po co w takim razie mają piece 15-20kW przy tak fantastycznej izolacji.

Napisano

> No też mialem zapytać, po co w takim razie mają piece 15-20kW przy tak fantastycznej izolacji.

po to że standardowo są to modele które moga (ale nie muszą) przygotowywqć wode do mycia ... i np ja mam piec który moduluje 6,6 - 23,8 kW na c.o. ale ma priorytet cwu i wtedy może osiagnąć w trybie specjalnym nawet 30 kW ... co by sie szybko woda podgrzała ...

Napisano

> stopień?

Nie w dowolnym pomieszczeniu, tylko w korytarzu, gdzie jest czujnik. ok.gif

Napisano

> Nie w dowolnym pomieszczeniu, tylko w korytarzu, gdzie jest czujnik.

A korytarz jest zamknięty czy otwarty? Masz w nim jakąś wentylację?

Napisano

> A korytarz jest zamknięty czy otwarty? Masz w nim jakąś wentylację?

Otwarty, przy salonie. ok.gif

Napisano

> Otwarty, przy salonie.

Wentylację masz grawitacyjną czy inną?

Napisano
  • Autor

> Nie w dowolnym pomieszczeniu, tylko w korytarzu, gdzie jest czujnik.

No, skoro w nocy jak są mrozy temp. wewnętrzna nie spada, to dlaczego w dzień jak jest cieplej na zewnątrz musi dogrzewać? wink.gif

Weź dobrze sprawdź - może w dzień ten piec też Ci się nie włącza grinser006.gif

Aaaa...wiem, włącza się pewnie tylko po to, aby podgrzać cwu grinser006.gif

Napisano

> No, skoro w nocy jak są mrozy temp. wewnętrzna nie spada,

Gdzie napisałem, że nie spada? icon_eek.gif

Napisano

> Grawitacyjną.

To jakaś słaba jest IMHO jeśli przez całą noc wyziębia dom tylko o 1stC biglaugh.gif

Napisano

> To jakaś słaba jest IMHO jeśli przez całą noc wyziębia dom tylko o 1stC

Bo ma tylko wywiewna wink.gif

Napisano

Stary dom, bez ocieplenia, okna plastikowe,ok 70m2.

Temp w dzień 21C w nocy 19C, piec dwufunkcyjny, 4 osoby, od 18 grudnia do 18 lutego 455m3 gazu.