Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie gazu do ogrzewania i cwu?

Featured Replies

Napisano

> Powiedz to mojemu sąsiadowi, bo już całą familię w kufajki poubierał a baba rozwodem mu grozi za

> bajzel w salonie. Ale on swoje wie!

Nauczy się na przyszły sezon, że nie warto wink.gif

> A poza tym ten wątek zmierza donikąd, gdyż należałoby porównywać jabłko do jabłka a nie różne owoce

> pracy twórczej budowlańców.

Zgadza się. Na szczęście InPost jeszcze nie doniósł mi rachunku, więc nie zdążyłem: "zalicytować".

BTW: rachunek za prąd, wysłany 10 stycznia, dostarczyli 9-go lutego. Termin płatności minął 22 stycznia.

Napisałem do dostawcy, że proszę o zmianę na innego operatora pocztowego, bo moja prababcia w latach 50-tych, chadzała pieszo z Białegostoku do Zabłudowa i zajmowało jej to 4h. To oznacza, że InPost musi powierzać dostarczanie listów ślimakom. Na razie przysłali przeprosiny.

hehe.gif

Napisano

> Na razie przysłali przeprosiny.

A odsetki za zwłokę należne elektrowni zapłacą?

Napisano

> Jak Wy to robicie, że macie takie niskie zużycie gazu?

Przede wszystkim kubatura a nie powierzchnia. Różnice mogą dochodzić do 20-30% tylko na tym.

Druga sprawa to prawidłowo wyregulowana moc kotła. Nie wiem jak te najnowsze ale w starszych nastawiało się moc maksymalną żeby nie chodził na pełnym ogniu bez potrzeby. Doświadczony instalator, znający kocioł, potrafi to zrobić na wyczucie.

Właściwy dobór temperatury zasilania i powrotu do mocy grzejników i kubatury.

Sposób sterowania kotłem. Na temperaturę czynnika czy temperaturę powietrza (wewnątrz/na zewnątrz).

Sposób użytkowania mieszkania. Wietrzenie, sposób wentylacji (to główna przyczyna strat ciepła). Itd.

Czynników wpływających na zużycie jest mnóstwo.

Napisano

> energy consumption analyser

Ma opcję wysłania danych na peceta celem backupu? I tylko danych, czy wykresœw też?

Napisano

> Ma opcję wysłania danych na peceta celem backupu? I tylko danych, czy wykresœw też?

oj Lucek, akurat ty z eksportu CSV wy iagniesz sobie co zechcesz w excelu grinser006.gif

Nie jest to apka idealna, ma swoje wady, ale przetestowalem z 5 i lepszej nie znalazlem, a nie mam czasu szukac innej.

Napisano

> Jak tak czytam Wasze wypowiedzi to dochodzę do wniosku, że ogrzewanie gazem jest tańsze od

> węglowego.

Nie analizowałem podawanych wyników, ale zwróć na lokalizację domów względem kraju, gdyż w tym samym dniu w Warszawie może być 0 stopni, w Gdańsku -10 a w Zakopanem 5 stopni. A wówczas podawane wyniki będą znacznie się różnić. Nie wspominając już wielkości budynków, ociepleniu, itp. itd. Dom na wzniesieniu a dom w dolince przy wietrznej pogodzie też zużyje inną wartość gazu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

u mnie w szeregowcu , ogrzewane 150m2 :

-80m3 gazu - 160zł

-120kg węgla ( KUPOWANY NA WORKI ) - 100zł

-1m3 drzewa - 170zł

w domu temp. ok 23-24'C podczas palenia

Napisano

170 m2, 4 osoby, 13 m3 na dobe przy -15 w nocy -10 w dzien, temp. CWU 45, temp. CO 40, temp wnetrza 21,5

dom niezamieszkaly, 3 doby, temp. zewn. wokol zera, temp wnetrza 19,5 ok. 8 m3 dla 3 dob.

Napisano

> Przede wszystkim kubatura a nie powierzchnia. Różnice mogą dochodzić do 20-30% tylko na tym.

> Druga sprawa to prawidłowo wyregulowana moc kotła. Nie wiem jak te najnowsze ale w starszych

> nastawiało się moc maksymalną żeby nie chodził na pełnym ogniu bez potrzeby. Doświadczony

> instalator, znający kocioł, potrafi to zrobić na wyczucie.

> Właściwy dobór temperatury zasilania i powrotu do mocy grzejników i kubatury.

> Sposób sterowania kotłem. Na temperaturę czynnika czy temperaturę powietrza (wewnątrz/na zewnątrz).

> Sposób użytkowania mieszkania. Wietrzenie, sposób wentylacji (to główna przyczyna strat ciepła).

> Itd.

> Czynników wpływających na zużycie jest mnóstwo.

Wentylacja nie jest glowna przyczyna strat ciepla. grinser006.gif

Napisano

> Ja odebrałem przed chwilą rachunek z PGNiGe i w grudniu spaliłem 240 m3 gazu a w styczniu 223 m3

> gazu LNG .

Przepraszam, jakiego?

Napisano

> Wentylacja nie jest glowna przyczyna strat ciepla.

Zależy w jakim budynku? W klasycznym, sprawna jest.

Z wentylacją wymuszona i rekuperacją już nie ale nadal znaczącym.

Napisano

> Zależy w jakim budynku? W klasycznym, sprawna jest.

> Z wentylacją wymuszona i rekuperacją już nie ale nadal znaczącym.

Zrodlo?

Napisano

> Zrodlo?

Czyste.

Napisano

> Czyste.

No tak, czyli wprowadzasz ludzi w blad. Z reguly jest to 25-35 procent strat ciepla.

Napisano

> No tak, czyli wprowadzasz ludzi w blad. Z reguly jest to 25-35 procent strat ciepla.

Zgadza się. Tylko, że według błędnej reguły.

wink.gif

Napisano

> Zgadza się. Tylko, że według błędnej reguły.

Oświeć ksiadz.gif

Napisano

> 438m3 za listopad i grudzień - dom bez mała x2 w stosunku do Twojego.

654m3 za styczeń i luty. ok.gif

Napisano

> Szanowni mieszkańcy domów - czy możecie podzielić się jakie mieliście zużycie gazu do ogrzewania

> domu w styczniu tego roku?

W końcu! Przyszedł rachunek. Tyle, że Krystyna z gazowni oszalała i przysłała za dwa miesiące zamiast za jeden mimo, że mam taryfę W3-9.

Z obliczeń wynika, że w styczniu poszło 275m3.

Chata 626m3 (160m2 podłogi plus garaż). Ustawione 21st.C. Stałe bez zmian temperatury w ciągu doby.

CO + CWU na dwie osoby. Kocioł tradycyjny, Termet 22kW.

Napisano
  • Autor

Zrobiło się cieplej + trochę pokręciłem na piecu zmniejszając m.in. jego moc, bo serwisant oczywiście ustawił na max. (24kW) pad.gif

Efekt - za luty 277 m3 gazu + drewno do kominka.

Już lepiej, biorąc pod uwagę technologię i wiek pieca oraz kiepską izolację chaty.

P.S. Fajna ta aplikacja, którą pokazał Olleo ok.gif

Napisano

u mnie 300 w styczniu i 193 w lutym ( w tym jest po ok. 30m3 na CWU ).

Powierzchnia ogrzewana ok. 240m2.

Napisano

> u mnie 300 w styczniu i 193 w lutym ( w tym jest po ok. 30m3 na CWU ).

> Powierzchnia ogrzewana ok. 240m2.

ładnie! ok.gif

Napisano

> ładnie!

My się wprowadziliśmy na początku lutego, więc mam pierwszy miesiąc wiarygodnych odczytów. W lutym poszło 155 m3 gazu. Dom po podłogach 120m kw + ogrzewany garaż. Temperatura 21-21.5 stopni

Napisano

> My się wprowadziliśmy na początku lutego, więc mam pierwszy miesiąc wiarygodnych odczytów. W lutym

> poszło 155 m3 gazu. Dom po podłogach 120m kw + ogrzewany garaż. Temperatura 21-21.5 stopni

Przy okazji - jak tak dziś porozmawiałem z koleżanką, która płaci za 3 pokoje pod W-wą przeszło tauzena co miesiąc i przyszło Jej roczne rozliczenie mediów (+2000 zł blush.gif), to coraz bardziej się przychylam ku opcji, żeby na tzw. stare lata postawić sobie nowy (bo dwa już stoją zlosnik.gif) domek tak z 80m2 na ranczo i się tam przenieść. ok.gif

Napisano

> My się wprowadziliśmy na początku lutego, więc mam pierwszy miesiąc wiarygodnych odczytów. W lutym

> poszło 155 m3 gazu. Dom po podłogach 120m kw + ogrzewany garaż. Temperatura 21-21.5 stopni

U mnie za luty w podobnych warunkach ale bez garażu 159m3 gazu.

Napisano

> Przy okazji - jak tak dziś porozmawiałem z koleżanką, która płaci za 3 pokoje pod W-wą przeszło

> tauzena co miesiąc i przyszło Jej roczne rozliczenie mediów (+2000 zł ), to coraz bardziej

> się przychylam ku opcji, żeby na tzw. stare lata postawić sobie nowy (bo dwa już stoją )

> domek tak z 80m2 na ranczo i się tam przenieść.

Ja się też już różnych historii nasłuchałem. Sąsiedzi znajomych w bloku na przykład palą fajki w mieszkaniu, więc mają ciągle uchylone okna i grzeją na max. Za jeden miesiąc przyszło im prawie 2 tys. pln zlosnik.gif

Napisano

Rachunek jeszcze nie przyszedł, ale był inkasent odczytać licznik. Za dwa miesiące poszło ok 900 m3 gazu (jak mówi, z opłatami to da koło 2 tys. zł). Dom około 200 metrów pow. mieszkalnej, nie cała grzana. Na tle osiedla podobnych domów jestem pośrodku, ludzie mają zużycie od 600 do 1200 m3 za ten sam okres. Ci najoszczędniejsi pracują poza domem i dogrzewają kominkami.

Napisano

> Na tle osiedla podobnych domów jestem pośrodku, ludzie mają zużycie od 600 do

> 1200 m3 za ten sam okres. Ci najoszczędniejsi pracują poza domem i dogrzewają kominkami.

A co ma praca poza domem do zużycia gazu? blush.gif

Napisano

> A co ma praca poza domem do zużycia gazu?

np. nie grzejesz jak Cie nie ma, woda tez moze sie nie grzac bo po co, ja pracuje w domu i caly czas tylko temperatura w trybie comfort czyli bez obnizania

Napisano

> A co ma praca poza domem do zużycia gazu?

Możesz w całym domu obniżyć o kilka stopni temperaturę na czas nieobecności, wyłączyć podgrzewanie ciepłej wody i cyrkulację. Lekko kilkanaście procent oszczędności gazu.

Napisano

> Możesz w całym domu obniżyć o kilka stopni temperaturę na czas nieobecności, wyłączyć podgrzewanie

> ciepłej wody i cyrkulację. Lekko kilkanaście procent oszczędności gazu.

To ma sens przy obniżaniu na dłużej. Kilka dni, tydzień. Przy takim codziennym, rano spadek, wieczorem wzrost to się nie kalkuluje.

Podgrzanie konsumuje więcej niż utrzymanie stałej temperatury. Sprawdziłem empirycznie.

Napisano

> To ma sens przy obniżaniu na dłużej. Kilka dni, tydzień. Przy takim codziennym, rano spadek,

> wieczorem wzrost to się nie kalkuluje.

> Podgrzanie konsumuje więcej niż utrzymanie stałej temperatury. Sprawdziłem empirycznie.

ale Lucyfer wie lepiej ... pisali w muratorze wink.gifpiwo.gif

Napisano

> ale Lucyfer wie lepiej ... pisali w muratorze

Może przy jakimś nowszym kotle i sterowaniu pogodowym? Nie wiem? Mam starego Termeta z regulatorem pokojowym. Co prawda z bajerami, uczącym się nawet bezwładności cieplnej budynku ale pokojowym. Przestawiłem go po pierwszych dwóch sezonach na stałe 21st.C.

Z resztą wtedy też w Muratorze pisali, że się nie kalkuluje.

Edit: a może to był Przegląd Budowlany? Nie będę przewalał wszystkich roczników 15 lat wstecz. Nawet jeśli miałbym odszukać artykuł o stratach ciepła przez wentylację.

wink.gif

Napisano

> ale Lucyfer wie lepiej ... pisali w muratorze

A bierzesz pod uwagę np. różnice między ogrzewaniem podłogowym a grzejnikowym?

Napisano

> To ma sens przy obniżaniu na dłużej. Kilka dni, tydzień. Przy takim codziennym, rano spadek,

> wieczorem wzrost to się nie kalkuluje.

> Podgrzanie konsumuje więcej niż utrzymanie stałej temperatury. Sprawdziłem empirycznie.

A o ile stopni obniżałeś? Bo to bardzo silnie wpływa na ową opłacalność.

Napisano

> A o ile stopni obniżałeś? Bo to bardzo silnie wpływa na ową opłacalność.

A o ile stopni może spaść temperatura przez 10h w dobrze ocieplonym domu?

Napisano

Mi wyszło za okres 14.12.2013 - 22.02.2014:

632 m3 gazu za 1366 złotych.

Dom- szeregowiec z lat 90-tych , w ub roku dwie ściany docieplone 10 cm styropianu, okna wymienione na "plastikowe" nie wiem jakie mają współczynniki, ok 240 m2 powierzchni z garażem-ogrzewanym - tak aby byłow garażu ok 5-10 stopni - w zależności od tem zewn.

Użytkujemy ok 160 m2-czyli normalnie grzejemy tj 21,5 w dzień 19 w nocy w tym ok 70 m ogrzewania podłogowego, cała reszta to kaloryfery , reszta powierzchni to poddasze i piwnica- tam kaloryfery były "skręcone".

Zamieszkują 3 osoby: praktycznie 3xdziennie prysznic a co 2-3 dni 2x pełna wanna + prysznic, kuchenka-mało gotujemy.

Piec ACV- kondensacyjny.

Kominaka nie mamy.

Napisano

> A o ile stopni może spaść temperatura przez 10h w dobrze ocieplonym domu?

Pomyśl. Bo z Twojej wypowiedzi wynika, że wcale go nie trzeba grzać zlosnik.gif

Przy domu budowanym 20 lat temu z przekroczeniem na moje żądanie (i to była niezła walka z architektek i kierbudem) o ponad 100%, czyli 10 cm styro w ścianach i 25 cm wełny w dachu, nie mam problemu ze zmianami temperatury pomieszczeń o kilka stopni w ciągu kilku godzin. Generalnie stosuję "modulację" o ok. 3-4 stopnie. Czyli biuro i część dzienna jest obniżane na noc, a sypialnia na dzień.

Powiesz stary i źle izolowany dom?

Kilka tygodni temu w okolicy padło zasilanie na pół dnia przy mrozie na zewnątrz. Płacz podnieśli głównie posiadacze (bo właścicielami są banki zlosnik.gif ) domów budowanych kilka lat temu, po 20 cm styro w ścianach zlosnik.gif

Napisano

> A bierzesz pod uwagę np. różnice między ogrzewaniem podłogowym a grzejnikowym?

a bierzesz pod uwagę ogrzewanie domku o konstrukcji lekkiej a o konstrukcji masywnej ???

tu jest problem a nie w tym w jaki sposób grzejesz ...

Napisano

> a bierzesz pod uwagę ogrzewanie domku o konstrukcji lekkiej a o konstrukcji masywnej ???

> tu jest problem a nie w tym w jaki sposób grzejesz ...

a ja was obu troche nie rozumiem. Pol biedy, jak sie moduluje w budynku o niskiej kumulacji ciepla (np. drewnianym) - szybko schlodzic, szybko zagrzac. Ale grube mury, to i duzo kWh potrzeba na podgrzanie ich nazad do temperatury, przy ktorej wystarczy podtrzymanie.

Napisano

> a ja was obu troche nie rozumiem. Pol biedy, jak sie moduluje w budynku o niskiej kumulacji ciepla

> (np. drewnianym) - szybko schlodzic, szybko zagrzac. Ale grube mury, to i duzo kWh potrzeba na

> podgrzanie ich nazad do temperatury, przy ktorej wystarczy podtrzymanie.

czarne ... białe ... napisali gdzie ... ktoś powiedział ... itp itd ...

nie ma w całości jednakowych dwóch domów ...

jeden ma dom masywny lubie ciepło i wali go to ile kosztuje gaz ...

drugi ma kanadyjczyka ale w zimie ma okna pootwierane i kominek ...

trzeci ma ....

czwarty ...

milionowy ma ...

jest za dużo zmiennych za dużo różnych rodzajów i za dużo rozwiązań żeby powiedziec co jak i dokładnie a porównywanie ... mam dom 200 mkw i dlaczego mi poszło 2 razy tyle gazu co koledze ze szczecina ...

tak samo nie można powiedzieć że na wentylacje idzie tyle i tyle % ciepła ...

to co podaje murator czy inne źródła to są wartości uśrednione ...

grinser006.gif

Napisano

> a bierzesz pod uwagę ogrzewanie domku o konstrukcji lekkiej a o konstrukcji masywnej ???

> tu jest problem a nie w tym w jaki sposób grzejesz ...

A moim zdaniem znaczenie mają obydwa czynniki, bo ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność niezależnie od tego, jaka jest konstrukcja ścian domu.

Napisano

> ... Kilka tygodni temu w okolicy padło zasilanie na pół dnia przy mrozie na zewnątrz. Płacz podnieśli

> głównie posiadacze (bo właścicielami są banki ) domów budowanych kilka lat temu, po 20 cm

> styro w ścianach

A dlaczego podnieśli płacz?

Jeśli mieli tak zaizolowane domy, to pół dnia bez energii elektrycznej zapewne zmniejszyło u nich temperaturę w domu pewnie max o 0,5 oC (o ile domy były poprawnie wykonane).

Napisano

> Możesz w całym domu obniżyć o kilka stopni temperaturę na czas nieobecności, wyłączyć podgrzewanie

> ciepłej wody i cyrkulację. Lekko kilkanaście procent oszczędności gazu.

Kilka stopni to Ci nie spadnie w ciągu dnia. Zresztą, ja nic nie obniżam w dzień.

Napisano

Nie pamiętam. Chyba 8 lat już minęło jak nie obniżam?

Pewnie ustawiałem ze dwa stopnie a ile spadało nie wiem. Nie było mnie wink.gif

Pamiętam tylko, że kiedy wracałem to kocioł ze trzy godziny non-stop hajcował. Przy utrzymaniu temperatury włączał się kilka razy na godzinę na kilka minut. Wielokrotne testy w kolejnych dniach o takiej samej pogodzie potwierdziły, że bez obniżania jest mniejsze zużycie.

W Muratorze albo Przeglądzie był wcześniej artykuł na ten temat z wyliczeniami, z którego wynikało to samo. O ile dobrze pamiętam to podgrzanie o trzy stopnie miało zużywać dwa razy więcej gazu niż utrzymanie przez cały czas wyższej wartości. Dlatego zacząłem eksperymentować.

Napisano

> A dlaczego podnieśli płacz?

> Jeśli mieli tak zaizolowane domy, to pół dnia bez energii elektrycznej zapewne zmniejszyło u nich

> temperaturę w domu pewnie max o 0,5 oC (o ile domy były poprawnie wykonane).

Nie wiem, ale podnieśli że im się wychładza.

Napisano

> Kilka stopni to Ci nie spadnie w ciągu dnia.

Niezależnie od mrozu na zewnątrz?

Napisano

> Niezależnie od mrozu na zewnątrz?

Niezależnie. ok.gif

Buderus ma taki myk, że zawsze temp. nocna jest o 1*C niższa - grzanie nie włącza się w nocy, dopiero rano, jak przechodzi na temp. dzienną, czyli przez noc nie spada nawet o 1*C.

Napisano

> Niezależnie.

> Buderus ma taki myk, że zawsze temp. nocna jest o 1*C niższa - grzanie nie włącza się w nocy,

> dopiero rano, jak przechodzi na temp. dzienną, czyli przez noc nie spada nawet o 1*C.

Tak na chlopski rozum, to tylko pozornie. Mimo wszystko ucieczka ciepla z murow nastepuje zawsze - jesli nie grzejesz w nocy, to nie dostarczasz nowego, wiec temperatura murow sie obniza - nierownomiernie oczywiscie na calej ich grubosci, tylko zgodnie z gradientem. Kiedys to cieplo dostarczyc musisz - w tym wypadku rano.

Napisano

> Tak na chlopski rozum, to tylko pozornie. Mimo wszystko ucieczka ciepla z murow nastepuje zawsze -

> jesli nie grzejesz w nocy, to nie dostarczasz nowego, wiec temperatura murow sie obniza -

> nierownomiernie oczywiscie na calej ich grubosci, tylko zgodnie z gradientem. Kiedys to cieplo

> dostarczyc musisz - w tym wypadku rano.

Zgoda. ok.gif

Tylko fakt, że piec nie grzeje w nocy świadczy o tym, że przez te parę godzin spadek jest mniejszy, niż 1*C. ok.gif

Lucek wcześniej pisał o dziennych obniżeniach po kilka stopni. spineyes.gif