Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pralko suszarka

Featured Replies

Napisano

Mam proste pytania do użytkowników - na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego urządzenia? Jakie funkcje powinien mieć taki sprzęt? Czego unikać?

pzdr

Napisano

Pewnie Ci powiedza żeby unikać pralko-suszarki...

A ja mam i sobie chwale. Oczywiście nie kupiłem tego urzadzenia aby suszyć każde pranie.

Co do funkcji to zwróć uwage na to ile kg możesz suszyć - im więcej tym lepiej. Ja mam Electroluxa z wsadem 8kg prania i 6kg suszenia. Dobrze tez mieć dużą prędkość wirowania bo im mniej wody w rzeczach po praniu tym szybciej sie wysuszą..

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Pewnie Ci powiedza żeby unikać pralko-suszarki...

Niech mówią smile.gif

> A ja mam i sobie chwale. Oczywiście nie kupiłem tego urzadzenia aby suszyć każde pranie.

A czemu?

> Co do funkcji to zwróć uwage na to ile kg możesz suszyć - im więcej tym lepiej. Ja mam Electroluxa

> z wsadem 8kg prania i 6kg suszenia. Dobrze tez mieć dużą prędkość wirowania bo im mniej wody w

> rzeczach po praniu tym szybciej sie wysuszą..

> Krawiec

Spoko. Zadowolony z tego Electroluxa jesteś? Podaj proszę model.

Napisano

> A czemu?

Bo suszenie zajmuje czas. Jak nie ma konieczności pilnego posiadania suchego prania (czasami nie chce mi się rozwieszać ale to inna bajka), a np. trzeba wyprać coś jeszcze to lepiej normalnie rozwiesić.. Zresztą nie wszystko da się suszyć.

> Spoko. Zadowolony z tego Electroluxa jesteś? Podaj proszę model.

Działa na razie bez awaryjnie. Tego co ja mam już nie robia, a nie pamiętam teraz symbolu. Nastepca to chyba to: EWW1697MDW. A no i tanio nie było i nie jest.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Bo suszenie zajmuje czas. Jak nie ma konieczności pilnego posiadania suchego prania (czasami nie

> chce mi się rozwieszać ale to inna bajka), a np. trzeba wyprać coś jeszcze to lepiej normalnie

> rozwiesić..

Chyba, że tak. To ja jednak suszyłbym wszystko zlosnik.gif

Przy okazji - widzę, że rzeczywiście zaleca się suszenie mniejszej ilości niż pojemność do prania. Wiesz z czego to wynika? A co jeśli włączę suszenie pełnej pralki? Nie wysuszy się?

> Zresztą nie wszystko da się suszyć.

Są jakieś przeciwwskazania?

> Działa na razie bez awaryjnie. Tego co ja mam już nie robia, a nie pamiętam teraz symbolu. Nastepca

> to chyba to: EWW1697MDW. A no i tanio nie było i nie jest.

> Krawiec

Tragedii nie ma ok.gif

Napisano

Ja mam. Natomiast nie jestem w stanie pojąć, dlaczego podczas

suszenia zużywana jest woda icon_eek.gif

Napisano

> Wiesz z czego to wynika? A co jeśli włączę suszenie pełnej pralki? Nie wysuszy się?

No im mniej tym wysuszy sie szybciej... jak bedzie za dużo to po zadanym programie suszenia bedzie mokre. Ale te programy to mozna sobie o kant stołu potłuc. Najwiekszą wadą tego mojego elektroluxa jest to że są dostepne programy pranie+suszenie ale o ile pranie jest ok to potem suszenie jest dostepne tylko w dwóch opcjach. Niestety suszenie w automacie trwa długo nawet bardzo długo. Dużo szybciej jest zrobić pranie i potem włączyć na suszenie np. bielizny na 1h (wychodzi sucha i nie żre tyle prądu).

> Są jakieś przeciwwskazania?

Suszenie to jednak dośc wysoka temperatura.. może się skurczyć..

Krawiec

Napisano

> Ja mam. Natomiast nie jestem w stanie pojąć, dlaczego podczas

> suszenia zużywana jest woda

Bo to suszarka kondensacyjna i chłodzi pare która powstaje w procesie suszenia aby się skropliła...

Krawiec

Napisano

> Mam proste pytania do użytkowników - na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego urządzenia? Jakie

> funkcje powinien mieć taki sprzęt? Czego unikać?

> pzdr

Sprawdzic zuzycie wody w procesie suszenie. Tylko najdrozsze pralko-suszarki jej nie zuzywaja.

Te tansze potrafia przepuscic nawet 100 litrow na wysuszenie jednego wsadu.

Napisano

> Sprawdzic zuzycie wody w procesie suszenie. Tylko najdrozsze pralko-suszarki jej nie zuzywaja.

> Te tansze potrafia przepuscic nawet 100 litrow na wysuszenie jednego wsadu.

Moja LG zużywa 108 litrów wody jak zapodam suszenie grinser006.gif

Napisano

> Moja LG zużywa 108 litrów wody jak zapodam suszenie

To co to za suszarka co pobiera wodę? smile.gif Mam suszarkę osobno i co najwyżej wylewam kilka litrów ale nie na odwrót smile.gif

Napisano

> Mam proste pytania do użytkowników - na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego urządzenia? Jakie

> pzdr

Unikaj pralko-suszarki. Pierwszy argument jest chyba taki, że jedno urządzenie robi dwa przeciwstawne dla siebie procesy smile.gif To trochę jakby piekarnik z lodówką połączyć smile.gif A tak na poważnie to główna wada jest taka, że przy pełnym wsadzie pralki potem z połowę musisz jej wywalić żeby wysuszyć drugą połowę. Przy osobnych urządzeniach to u mnie jest odwrotnie, szybciej czekam na drugie pranie żeby wysuszyć za jednym razem. Ale pralkę mam na 5 kg a suszarkę na 8 kg. smile.gif

Napisano

> To co to za suszarka co pobiera wodę?

Kondensacyjna.

Krawiec

Napisano

> Bo to suszarka kondensacyjna i chłodzi pare która powstaje w procesie suszenia aby się skropliła...

Aha! icon_eek.gif Człowiek całe życie się uczy...

Ja sądziłem, że silnik w niej ma chłodzenie cieczą... grinser006.gifbiglaugh.gifhahaha.gif

Napisano

> pzdr

kupiłem candy 7 lat temu i do dziś działa (choć według AK powinna dawno być na złomie) zlosnik.gif

używamy suszenia tylko awaryjnie, lub przy dziecku jak ubranka się konczyły zlosnik.gif

przez te 7 lat suszyła może kilkanaście razy i trudno wypowiadać mi się na temat suszenia kazdego prania, chociaż sam fakt zużywania prądu do suszenia powoduje że portfel sam mi się zamyka zlosnik.gif

Napisano

> Kondensacyjna.

> Krawiec

Też mam kondensacyjną i nie pobiera wody, ale mam samą suszarkę.

Napisano

> Też mam kondensacyjną i nie pobiera wody, ale mam samą suszarkę.

Co masz za model?

Krawiec

Napisano

> Co masz za model?

> Krawiec

Electrolux EDP12074PDW.