Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klej/lakier przewodzący, ale twardy (nie szyba)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Poszukuję kleju lub lakieru przewodzącego, który wykaże się większą twardością od takiego PULSARA ze zdjęć.

Lakier/klej ma posłużyć do naprawy ścieżek drukowanych na taśmie, przy czym na ścieżkach pracuje (lekko) mosiężna szczotka.

Zatem co sprawdza się w naprawie ogrzewania szyby, niekoniecznie zda tutaj egzamin.

Naprawy powyższym PULSAR-em starczają na stosunkowo krótko - masa z czasem wykrusza się.

1_volt.jpg3klej-Volt-14x14-napis.JPG

Napisano

Elpox 15. Dwuskładnikowy.

Przykleiłem do szyby konektorki bo jakiś jełop urwał/ naderwał nie wiedząc jak wyjąć szybę, trzyma się od 3 miesięcy bezporblemowo.

Napisano
  • Autor

> Elpox 15. Dwuskładnikowy.

To jeszcze pytanie do znawców.

Czy takie masy (jak rozpuszczalnikowe a jak dwuskładnikowe) lepiej stosować latem, czy teraz.

Chodzi mi o właściwości masy utwardzonej w wysokiej albo niskiej temperaturze. Czy to może mieć znaczenie?

Wiadomo, że beton będzie mocniejszy, kiedy schnie wolno, a tutaj nie wiem, czy tak, czy odwrotnie czy bez większego znaczenia.

Napisano

Masy epoksydowe wiążą lepiej w ciepłym. Przy podgrzaniu do ok 80*C (powyższy Elpox nawet do 150*C) robią się bardziej płynne, wiążą szybciej i mają większą wytrzymałość niż przy wiązaniu w temp. pokojowej.

Pulsar jest akrylowy i też im cieplej tym lepiej, ale tak jak farba. 60, max 80*C. Z resztą on i w 20*C schnie praktycznie "na pędzlu".

Napisano

+1 do elpoxa

też naprawiałem konektora tym klejem.

dodam tylko, że najszybciej się wiąże w wysokiej temperaturze od +60 do +80° więc jak nie masz możliwości grzania przez minimum 30 min to zalecam naprawiać szybę podczas słonecznego i upalnego dnia zlosnik.gif

Inaczej będzie schnął ok 24h

Napisano
  • Autor

> możliwości grzania przez minimum 30 min to zalecam naprawiać szybę

OK, ale nie chodzi o szybę wink.gif tylko włącznik świateł, a konkretnie ścieżkę na "kółku" załączającym.

Napisano

> OK, ale nie chodzi o szybę tylko włącznik świateł, a konkretnie ścieżkę na "kółku" załączającym.

to jak masz możliwość robienia w domu i bezpiecznego podgrzania to jak najbardziej ten elpox 15. Klej potem jest bardzo twardy ok.gif

tylko trzeba uważać, zeby tym podgrzewaniem nie nadtopić plastiku

Napisano
  • Autor

> to jak masz możliwość robienia w domu i bezpiecznego podgrzania to jak najbardziej ten elpox 15.

> Klej potem jest bardzo twardy

> tylko trzeba uważać, zeby tym podgrzewaniem nie nadtopić plastiku

Możliwość robienia w domu miałem, bo kupiłem okazyjnie identycznie zużyty przełącznik zespolony.

Ścieżki udało się poprawić cyną i nawet wyszło, ale chciałem doszlifować - za mocno tarłem i zerwała się cała ścieżka z folii.

Niniejszy wątek powstał głównie dlatego, że chcę jednak poprawić to na zewnątrz, na aucie.

Ważne info z tą temperaturą 20.GIF

Chyba znów PULSARa zastosuję.