Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AII - lusterko wewnętrzne - luźne i wpieniające.

Featured Replies

Napisano

Może ktoś poradzi jak dobrać się do lusterka wewnętrznego w AII bo jak przełączam tym pierdolnikiem na dole na ustawienie z przyciemnieniem do jazdy nocnej to zawsze mi się przestawi. Przełączę z powrotem i mam w całkiem innym położeniu niż wcześniej. Poprostu lusterko zbyt lekko lata na przegubie i przez to muszę je za każdym razem przestawiać ręcznie frown.gif

Macie na to jakieś sposoby czy tylko wymiana na nowe?

Nie połamię ramki jeśli będę starał się je rozdzielić w miejscu łączenia?

Jak cholerstwo odczepić od szyby bo mocowanie jest dziwnie grube (może ma w sobie jakiś zaczep) ?

Pozdrawiam

Napisano

> Może ktoś poradzi jak dobrać się do lusterka wewnętrznego w AII bo

> jak przełączam tym pierdolnikiem na dole na ustawienie z

> przyciemnieniem do jazdy nocnej to zawsze mi się przestawi.

> Przełączę z powrotem i mam w całkiem innym położeniu niż

> wcześniej. Poprostu lusterko zbyt lekko lata na przegubie i

> przez to muszę je za każdym razem przestawiać ręcznie

> Macie na to jakieś sposoby czy tylko wymiana na nowe?

> Nie połamię ramki jeśli będę starał się je rozdzielić w miejscu

> łączenia?

> Jak cholerstwo odczepić od szyby bo mocowanie jest dziwnie grube

> (może ma w sobie jakiś zaczep) ?

> Pozdrawiam

Nie wiem jak jest w G ale w F są dwie śrubki ampulowe, które służą do dokręcenia przegubów lusterka.

Napisano

Ten temat był już poruszany.

Ja już się do tego przywyczaiłem, na początku to mnie też to wkurzało. Ten model tak ma wink.gif

Napisano

W mocowaniu do szyby jest taka blaszka - sprężynka. Jeżeli ją naciśniesz to swobodnie wysuniesz całe lusterko wraz ze stopką w góre. Mając całość w reku bez problemów można rozłozyć lusterko na dwie częśći -1. z lustrem i 2. stanowiącą tył obudowy. Wszystko jest na proste zatrzaski i wystarczy tylko je delikatnie podważyc, czymś dosyć szerokim (tak z 12-15mm) sztywnym ale niezbyt twardym (aby nie uszkodzić krawędzi), w tej szczelinie w miejscu połączenia obu części. Teraz wszystko widzimy - przyczyną luzu jest najprawdopodobniej pęknięte tworzywowe gniazdo przegubu kulowego w którym osadzona jest kulka ramienia którym jest mocowane lusterko do gniazda na szybie. Tak przynajmniej było u mnie. Klejenie gniazda nie wchodzi w rachube gdyż całość jest dobrze pokryta takim białym smarem do tworzywa. Ja wyjąłem kulkę z gniazda, następnie nałożyłam na zewnętrzny jego obwód opaskę zaciskową regulowaną wkretem (taką zwykłą jak do wężyków), włożyłem ponownie końcówkę kulkową w gniazdo, lekko dokręciłem opaskę - tak aby do przestawienia ramienia w gnieździe potrzebna była pewna siła (zwracając uwagę by śruba regulacyjna nie przeszkadzała w działaniu przełącznika dzień/noc). Na konie wystarczyło jeszcze tylko złożyć całość, wsunąć do gniazda przyklejonego do szyby i cieszyć się dobrze ustawionym lusterkiem wstecznym. yay.gif

Napisano
  • Autor

> W mocowaniu do szyby jest taka blaszka ...

Rewela. Big, big THX

bow.gif

• 1 rok później...
Napisano

> Ja wyjąłem kulkę z gniazda, następnie

> nałożyłam na zewnętrzny jego obwód opaskę zaciskową regulowaną

> wkretem (taką zwykłą jak do wężyków)

Taka opaska bywa nazywana cybantem.

Ale je nie potrafię zmieścić tego cybantu! - jest on standardowy, jak do wężyków w ogrodzie, w pralce, etc. Sam cybant się, owszem, mieści, ale już pokrywki od lusterka z samym lusterkiem nie złączę.

PYTANIE: czy używaliście jakiegoś specjalnego - małego cybantu? I gdzie go dostać?

A może, po prostu ja mam trochę inny model lusterka frown.gif

KaeL

Napisano

>Ja wyjąłem kulkę z gniazda, następnie

> nałożyłam na zewnętrzny jego obwód opaskę zaciskową regulowaną

> wkretem (taką zwykłą jak do wężyków), włożyłem ponownie końcówkę

> kulkową w gniazdo..

Ja zrobilem podobnie, z tym ze na kulke zalozylem kawalek koszulki termokurczliwej o srednicy 1cm, tylko najpierw musialem ja troche rozciagnac aby mocno siedziala. Wszystko zlozylem i teraz lusterko ani drgnie:)

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Ja zrobilem podobnie, z tym ze na kulke zalozylem kawalek koszulki

> termokurczliwej o srednicy 1cm

Na kulkę nie na gniazdo?

I udało ci się tę kulkę wepchnąć do gniazda bez jego uszkodzenia??

A lusterko w ogóle trochę się rusza, co? Bo ja jeżdżę na zmianę z zona.gif i trzeba je wtedy przestawiać...

KaeL

Napisano

U mnie pękł na 2 kawałki ten środkowy element trzymający kulkę.

Oto jak to naprawiłem:

- element wymontowałem, złozyłem obie części, tam gdzie się dało zalałem gorącym klejem z pistoletu

- włozyłem element do obudowy lusterka

- do wewnatrz gniazda dla kulki nasypałem sproszkowanej kalafonii, takiej do lutowania (zwiększa współczynnik tarcia)

- kulkę również natarłem kalafonią

- wcisnąłem kulkę do gniazda

- na gniazdo z zewnatrz nacisnąłem uszko z grubego drutu stalowego (fi 1,5mm) wygiete w kształcie podkowy, a raczej greckiej litery "omega" tak, aby była trochę "za mała".

I lusterko działa jak nowe!

Pozdr.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Fachowa robota...

Może zaczniesz przydzielać punkty za dobre posty? wink.gif Widziałem to już na jednym forum...

Napisano

> Oto jak to naprawiłem:

Zgadzam się z lelkiem, opis jest bardzo dobry, a rozwiązanie jest skuteczne. ok.gif

Od siebie dodam: jak rozmontujecie lusterko, to nie mówcie "brak pęknięcia". U mnie pęknięcie zauważyłem dopiero, gdy rozłożyłem cały ten mechanizm posmarowany białym smarem - bo pęknięcie było "od dołu" - niewidoczne.

Pozdr, KL

Napisano

> Może zaczniesz przydzielać punkty za dobre posty? Widziałem to już

> na jednym forum...

Niestety soft na którym działamy nie ma opcji "pochwał i ostrzeżeń" smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Macie na to jakieś sposoby czy tylko wymiana na nowe?

Takich lusterek jest sporo na allegro (szukaj pod astrą i pod vectrą b - bo to te same lusterka) mnie latało luźno, a że nie chciało mi się babrać to kupiłem na alle za 3 dychy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.