Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xsara Picasso zmiana radia

Featured Replies

Napisano

Jak można zidentyfikować jaki model radia mam w Xsarze Picasso z 2008 roku bez wyjmowania radia. Czy był różne modele ?

Chce zmienić na zwykłe radio i potrzebuje dobrać przejściówkę do sterowania z kierownicy niefabrycznym radiem.

Pzdr

Napisano

> Jak można zidentyfikować jaki model radia mam w Xsarze Picasso z 2008 roku bez wyjmowania radia.

> Czy był różne modele ?

> Chce zmienić na zwykłe radio i potrzebuje dobrać przejściówkę do sterowania z kierownicy

> niefabrycznym radiem.

> Pzdr

Były jak dobrze pamiętam dwa rodzaje VDO i Clarion.

Co do sterowania z kierownicy możesz zapomnieć o podłączeniu do nie fabrycznego

Napisano

> Były jak dobrze pamiętam dwa rodzaje VDO i Clarion.

> Co do sterowania z kierownicy możesz zapomnieć o podłączeniu do nie fabrycznego

Kenwood robi adaptery.

T1-CT2-KENWOOD

Napisano
  • Autor

Czyli to nie działa:

http://allegro.pl/sterowanie-radiem-z-w-kierownicy-citroen-adapter-i3940210347.html

Tylko wszystkie adaptery są dla Xsary Picasso do 2005 roku a ja mam 2008.

Podobno jak radio ma opcje sterowania i ten adapter to działa.

> Co do sterowania z kierownicy możesz zapomnieć o podłączeniu do nie fabrycznego

Napisano

Dlaczego?

Napisano

> Tylko wszystkie adaptery są dla Xsary Picasso do 2005 roku a ja mam 2008.

Masz faktycznie przyciski na kierownicy:

CIMG9895.JPG

czy dzyndzel pod wajchą wycieraczek:

773326a3.jpg

Tak czy owak zawsze się da.

Ostatecznie podłączając adapter bezpośrednio pod taśmę kierownicy (przypadek starej xsary) lub pod manetkę (w nowej)

A czy odpowiedni adapter znajdziesz na rynku i w jakiej cenie, to już osobna kwestia, ale to jest wykonalne i nie aż tak skomplikowane.

W poprzednim aucie rozpracowałem i wykonałem adapter samodzielnie, koszt części to zawsze marne grosze, płaci się za rozpracowanie i zaprojektowanie układu.

Napisano
  • Autor

Mam dzyndzel.

> Masz faktycznie przyciski na kierownicy:

> czy dzyndzel pod wajchą wycieraczek:

> Tak czy owak zawsze się da.

> Ostatecznie podłączając adapter bezpośrednio pod taśmę kierownicy (przypadek starej xsary) lub pod

> manetkę (w nowej)

> A czy odpowiedni adapter znajdziesz na rynku i w jakiej cenie, to już osobna kwestia, ale to jest

> wykonalne i nie aż tak skomplikowane.

> W poprzednim aucie rozpracowałem i wykonałem adapter samodzielnie, koszt części to zawsze marne

> grosze, płaci się za rozpracowanie i zaprojektowanie układu.

Napisano

> Dlaczego?

Bo masz instalacje "MUX" multiplexową. I uwierz mi ja bym nie próbował dłubać ok.gif

Napisano

> Mam dzyndzel.

No to tak jak ja w C5.

Na szybko nie znajduję gotowców, trzeba by rozpracować dzyndzla i zaprojektować układ.

Napisano

> Bo masz instalacje "MUX" multiplexową. I uwierz mi ja bym nie próbował dłubać

Bez ingerencji w MUX-a dałoby się. Omijając MUXa.

Po prostu pozostawiając manetkę na miejscu, odłączyć ją "elektrycznie" od przełącznika zespolonego (co jest łatwe), za to podłączyć do niefabrycznego radia poprzez adapter, poza MUX-em.

Te manetki chodzą po grosze używane, a wyjąć je z przełącznika zespolonego (wymontowanego) jest prosto. Zaizolować konektorki także.

Jeżeli zaś ktoś chce po prostu mega łatwego gotowca pod MUX (podłącz wtyczkę z tyłu radia) to faktycznie moze być trudno taki znaleźć i zrobić.

Napisano

> Bez ingerencji w MUX-a dałoby się. Omijając MUXa.

> Po prostu pozostawiając manetkę na miejscu, odłączyć ją "elektrycznie" od przełącznika zespolonego,

> za to podłączyć do niefabrycznego radia poprzez adapter, poza MUX-em.

tylko w taki sposób, ale będzie to wyglądało kiepsko niestety żeby dobrze pasowała manetka musi być wpięta w Coma

Napisano
  • Autor

To chyba lepiej zmienić głośniki, wytłumić drzwi, ewentualnie zrobić wyjście na wzmacniasz i darować sobie nowe radio.

> Bo masz instalacje "MUX" multiplexową. I uwierz mi ja bym nie próbował dłubać

Napisano

> tylko w taki sposób, ale będzie to wyglądało kiepsko niestety żeby dobrze pasowała manetka musi być

> wpięta w Coma

Nie no bez przesady. Kupujesz używaną manetkę, lekka rzeźba (poprzecinać połączenia, dolutować żyły swojego kabelka) i wpinasz ją na swoje miejsce ale "elektrycznie" odłączoną od fabrycznej instalacji z wyprowadzonym kabelkiem do adaptera.

Kabelek poprowadzony pod osłoną kolumny do umieszczonego gdzieś po drodze do radia adaptera. Nic z zewnątrz nie byłoby widać.

Lekko nie będzie ale da się.