Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana wahacza astra g

Featured Replies

Napisano

witam. jak wymienić wahacz w astrze g. Tzn rozchodzi mi się głównie jak wybić sworzeń wahacza(przegub łączący wahacz ze zwrotnicą) bo z tego co zauważyłem to przegub nie jest nakręcany tylko nabijany{wciskany}. Jak go zdjąć oraz jak potem założyć nowy?

http://image.ceneo.pl/data/products/8224523/i-teknorot-sworzen-wahacza-opel-astra-g-01-98.jpg

Napisano

Jeśli sworzeń jest oryginalny to musisz uciąć fabryczne nity, albo ostrym przecinakiem, albo szlifierką kątową. Ja ucinałem przecinakiem, zabawy na 3-5 minut. Nowy sworzeń jest już przykręcany na 3 śruby, klucz 13 jak pamiętam.

Napisano
  • Autor

nie o to chodzi. Chodzi o to jak go wybić ze zwrotnicy[kolumny mc persona].

Tam jest tak jak w corsie? Tzn jest w kolumnie śruba ściskająca sworzeń? {działa to jak opaska zaciskowa]?

Napisano

> nie o to chodzi. Chodzi o to jak go wybić ze zwrotnicy[kolumny mc persona].

odkręcasz śrubę zwrotnicy ściskającą sworzeń, możesz spróbować czymś rozgiąć kołnierz zwrotnicy, a jak nie pójdzie po dobroci to mechanicy nap... młotkiem w dół w ramię sworznia, aby ten wyszedł ze zwrotnicy, niestety nie wygląda to elegancko, ale nie da się przy aucie wszystkiego zrobić w sposób kulturalny - w myśl zasady "nic na siłę, weź większy młotek" wink.gif

Napisano

0. Podnieść/podeprzeć podnośnikiem tarczę hamulcową, aż wahacz ustawi się poziomo

1. odkręcić nakrętkę i wykręcić śrubę sworznia (wyjąć całkowicie!)

2. jak nie wychodzi, zapodać dużo WD-40 lub podobnego odrdzewiacza, odczekać cierpliwie kilkanaście minut

3. jak nie wychodzi, wbić ostry klin w szczelinę w zwrotnicy (najlepiej zaostrzony płaskownik 3-5mm)

4. nie walić młotkiem w zwrotnicę, aby nie pękła, musi samo wyjść przez naciskania wahacza w dół

5. na przyszłość: nie wkręcać nakrętki na śrubę sworznia na pałę, nic nie wypadnie, sworzeń trzyma przewężenie, w które wchodzi śruba, a nie siła zacisku kołnierza zwrotnicy!

287530955-zwrotnica04ab.jpg

Pozdr.

post-65098-1435252324601_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

jeszcze jedno. czy jeśli mam trochę wykrzywioną "główkę" wahacza {to do której przykręcany jest sworzeń wahacza-drążek}-bo poprzedni właściciel chyba skrzywił, to taki wahacz nadaje się do wymiany?, czy ten sworzeń będzie "redukował" to lekkie wygięcie?

Napisano

> jeszcze jedno. czy jeśli mam trochę wykrzywioną "główkę" wahacza {to do której przykręcany jest

> sworzeń wahacza-drążek}-bo poprzedni właściciel chyba skrzywił, to taki wahacz nadaje się do

> wymiany?, czy ten sworzeń będzie "redukował" to lekkie wygięcie?

Możesz mieć z tego powodu przestawione zawieszenie (np. pochylenie koła, bo wahacz z powodu wykrzywienia zrobił się odrobinę krótszy /a w Twoim samochodzie nie ma regulacji kąta pochylenia/). Wahacz jest elementem odpowiedzialnym za bezpieczeństwo samochodu - ja bym nie ryzykował i wymienił w całości.