Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kotwa chemiczna czy sruba na wylot

Featured Replies

Napisano

Chcialem poznac Wasza opinie ok.gif

Bede montowal okna w warstwie ocieplenia (sciana 3W) i doradzono mi, zeby zamiast strasznie drogich stalowych konsol dolnych zastosowac drewniana belke, na ktorej oparloby sie okno.

Mam tylko dylemat, czy belke przymocowac uzywajac kotwy chemicznej, czy po prostu przewiercic sciane nosna na wylot i od drugiej strony dac nakretke nieco schowana w pustak...

Sciana nosna bedzie z Porothermu 25cm.

Poki co wydedukowalem sobie plusy i minusy obu rozwiazan, ale chcialbym zobaczyc co Wy na ten temat myslicie smile.gif

Pogladowe rysunki ponizej smile.gif

I teraz dodatkowe pytanie - jak sie oblicza obciazalnosc takiego zastosowania? Tzn. jak dobrac ilosc / grubosc srub w zaleznosci od ciezaru okna? hmm.gif

287533474-Calosc.jpg

287533474-Zboku.jpg

post-23908-14352523256613_thumb.jpg

Napisano

IMHO nie idź w to rozwiązanie. Drewno zdecydowanie inaczej absorbuje wilgoć. Będziesz widział inny odcień na ścianie. Druga sprawa to robaki i to że drewno po prostu się rozpadnie za "chwilę". a jak nie będzie oddychać to tym szybciej.

Wal normalnie jak należy konsole i nie świruj. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> IMHO nie idź w to rozwiązanie. Drewno zdecydowanie inaczej absorbuje wilgoć. Będziesz widział inny

> odcień na ścianie.

Na ktorej scianie? Od wewnatrz pod tynkiem?

>Druga sprawa to robaki i to że drewno po prostu się rozpadnie za >"chwilę".

Wiezby tez sie rozpadaja co chwila? zlosnik.gif

> a jak nie będzie oddychać to tym szybciej.

Bedzie. Akurat wilgocia sie nie martwie ok.gif

> Wal normalnie jak należy konsole i nie świruj.

Za duza roznica w cenie. Kilka tys piechota nie chodzi...

Napisano
  • Autor

> A profil stalowy ? Albo dwuteownik ?

Ale to tez trzeba przykrecic do sciany - czyli problem pozostaje.

Poza tym stal jest duzo zimniejsza no.gif

Naprawde myslicie, ze dobrej jakosci drewno nie narazone na wilgoc i slonce to zly pomysl?

Napisano

> Ale to tez trzeba przykrecic do sciany - czyli problem pozostaje.

> Poza tym stal jest duzo zimniejsza

> Naprawde myslicie, ze dobrej jakosci drewno nie narazone na wilgoc i slonce to zly pomysl?

Co do drewna się wypowiem, bo nie wiem, ale przemyśl, skoro oryginalny element jest metalowy, może jest tego jakaś przyczyna ? Nie montowałem okien, ale jeśli wypowie się ktoś, kto umie policzyć czy taka belka wytrzyma, nie ugnie się i nie będzie za bardzo pracować, to rób smile.gif

Napisano

Ja bym tutaj zastosował kątownik aluminiowy i śruby (szpilki z pręta gwintowanego) na wylot.

Napisano

> Na ktorej scianie? Od wewnatrz pod tynkiem?

A gdzie montujesz belkę drewnianą? Od wewnątrz?

> Wiezby tez sie rozpadaja co chwila?

Element drewniany w więźbie pracuje nieco inaczej niż drewno umieszone w warstwie ocieplenia przykryte tynkiem narażone warunki atmosferyczne.

> Bedzie. Akurat wilgocia sie nie martwie

To montuj i nie pytaj. zlosnik.gif

> Za duza roznica w cenie. Kilka tys piechota nie chodzi...

Przekalkuluj ile zapłacisz za ewentualne poprawki. zlosnik.gif

Napisano

Ale po co tak kombinujesz skoro do tego są specjalne regulowane mocowania ok.gif

Napisano
  • Autor

> A gdzie montujesz belkę drewnianą? Od wewnątrz?

Widze, ze nie rozszyfrowales skrotu zlosnik.gif 3W - sciana trojwarstwowa. Belka bedzie pokryta cienka warstwa welny i pozniej szczelina wentylacyjna. Nie bedzie fizycznie polaczona ze sciana elewacyjna.

> Element drewniany w więźbie pracuje nieco inaczej niż drewno umieszone w warstwie ocieplenia

> przykryte tynkiem narażone warunki atmosferyczne.

Jak wyzej.

> To montuj i nie pytaj.

Pytam co lepsze - kotwa czy sruba na przestrzal ok.gif

> Przekalkuluj ile zapłacisz za ewentualne poprawki.

No risk no fun zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale po co tak kombinujesz skoro do tego są specjalne regulowane mocowania

Wiem. Ale takowe sa strasznie drogie frown.gif Zastosuje je za to po bokach i od gory - one moga byc mniej wytrzymale, wiec i cena akceptowalna.

Napisano
  • Autor

> Ja bym tutaj zastosował kątownik aluminiowy i śruby (szpilki z pręta gwintowanego) na wylot.

Przemysle to jeszcze ok.gif A dlaczego aluminium, a nie drewno?

Napisano

> Bede montowal okna w warstwie ocieplenia (sciana 3W) i doradzono mi, zeby zamiast strasznie drogich

> stalowych konsol dolnych zastosowac drewniana belke, na ktorej oparloby sie okno.

> Sciana nosna bedzie z Porothermu 25cm.

A przyklejenie do ściany nośnej kostek z betonu komórkowego zamiast profilu stalowego czy belki drewnianej?

Napisano

> Przemysle to jeszcze A dlaczego aluminium, a nie drewno?

Aluminium jest lekkie, sztywne i wieczne, a w przypadku kątownika nie będziesz miał problemu z różnicą temperatur, bo aluminium szybko się dostosowuje grinser006.gif. Poza tym kątownik o ściance 5 czy 10 mm będzie niezauważalny. Ja się nie znam, tak mi przyszedł do głowy ten kątownik grinser006.gif. Drewniana belka pewnie też będzie dobra, tak się robiło 100 lat temu i budynki stoją do dzisiaj zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> A przyklejenie do ściany nośnej kostek z betonu komórkowego zamiast profilu stalowego czy belki

> drewnianej?

Samo slowo przyklejenie mi sie tu nie podoba wink.gif

Napisano
  • Autor

> Aluminium jest lekkie, sztywne i wieczne, a w przypadku kątownika nie będziesz miał problemu z

> różnicą temperatur, bo aluminium szybko się dostosowuje . Poza tym kątownik o ściance 5 czy

> 10 mm będzie niezauważalny. Ja się nie znam, tak mi przyszedł do głowy ten kątownik .

> Drewniana belka pewnie też będzie dobra, tak się robiło 100 lat temu i budynki stoją do

> dzisiaj .

Zerkne z ciekawosci na ceny katownikow alu jutro, ale obawiam sie, ze bedzie lekka masakra wink.gif

Napisano

> Wiem. Ale takowe sa strasznie drogie Zastosuje je za to po bokach i od gory - one moga byc mniej

> wytrzymale, wiec i cena akceptowalna.

No to jeszcze mogę Ci podpowiedzieć że w poprzedniej firmie w której pracowałem robi samemu obramowania z profili stalowych do okien/drzwi z aluminium i dookoła miały przyspawane takie "wąsy" które były przykręcane za pomocą kotew mechanicznych lub chemicznych.

Stolarka miała dookoła fartuchy z EPDM które były klejone do ściany na spec klej a potem wkraczała ekipa od ociepleń i robiła swoje.

Może taniej wyjdzie wydłubanie takich obramowań ?? hmm.gif

Napisano

Wymuruj dolną krawędź tak, zeby cegły wystawały poza płaszczyznę ściany. Tzn wysuń je w stronę ściany zewnętrznej na tyle na ile chcesz mieć okno wpuszczone w warstwę ocieplenia. Możesz tak wysunąć trzy bloczki. Po bokach i na środku.