Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Brak mocy x16sz

Featured Replies

Napisano

Witam. Od dłuższego czasu mam problem z Astrą F 1,6 8V; x16sz; 71KM. Wiem, że było dużo tematów na temat braku mocy, lecz mój przypadek wydaje mi się szczególny grinser006.gif.

Auto nie chce przyspieszać, lekko szarpie, wciśnięcie pedału gazu do oporu zdławia silnik, lepiej przyspiesza jak delikatniej operuje się pedałem gazu. Po przejechaniu kilku km auto czasem łapie za wysoką temperaturę tak, że kolektor wydechowy potrafi się rozgrzać do czerwoności. Żeby astrę rozpędzić do 100 km/h potrzeba ok. 2 minut.

Silnik odpala bez problemów, ładnie pracuje, na postoju wkręca się do czerwonego pola lecz tak jakby trochę ospale i słychać jakiś dziwny dźwięk z tłumika końcowego, ale nie należy tym się sugerować gdyż możliwe że jest tam jakaś nieszczelność.

Podmienione świece, cewka, przewody, wymieniony filtr paliwa, powietrza, rozrząd sprawdzany dwa razy, dolne koło też ok, czujnik położenia wału - ok, kompresja po ok. 11-12 bar na każdym cylindrze, wydech nie przytkany - dzisiaj sprawdzony, EGR zaślepiony kilka lat temu . Zaczyna mojemu mechanikowi brakować pomysłów, więc pytam tutaj. Auto przez ostatni rok zrobiło z 500 km, ale ta utrata mocy nie była nagła tylko wydaje mi się, że z dnia na dzień był coraz słabszy. Dzieje się tak zarówno na gazie i benzynie, ale bierzemy pod uwagę tylko zasilanie noPB a jak auto zostanie już doprowadzone do porządku instalacja LPG zostanie zdemontowana.

Kody błędów jakie mi się dzisiaj pojawiły:

22 - Czujnik położenia przepustnicy - za niskie napięcie;

35 - Silnik krokowy - niewłaściwa liczba kroków;

47 - Zawór recyrkulacji spalin;

93 - Moduł sterujący QUAD.

Wydaje mi się, że kody 35, 47, 93 nie mają nic wspólnego z brakiem mocy, ale czy walnięty czujnik położenia przepustnicy może dawać takie objawy jak opisuję? Znalazłem gdzieś jak go sprawdzić, lecz będzie to wykonalne dopiero jutro.

Macie jakieś pomysły, bo ja po mału przymierzam się do opcji odkręcenia tablic i zepchnięcia do rzeki grinser006.gif

Napisano

> łapie za wysoką temperaturę tak, że kolektor wydechowy potrafi się rozgrzać do czerwoności.

Za dużo paliwa. Leje wtryskiwacz, za duże ciśnienie, uszkodzona lambda. Korekty trzeba sprawdzić kompem.

Napisano
  • Autor

> Za dużo paliwa. Leje wtryskiwacz, za duże ciśnienie, uszkodzona lambda. Korekty trzeba sprawdzić kompem.

Zapomniałem napisać, lambda sprawna bo był podpinany kabel do LPG i pracowała poprawnie.

Może juto będę miał dostęp żeby podłączyć komputer, ale z tym wtryskiwaczem to mi się nie widzi, gdyż na benzynie i LPG jest to samo.

Napisano

To zakręć butlę LPG na czas testów. Może jedzie na obu paliwach na raz.

Napisano
  • Autor

> To zakręć butlę LPG na czas testów. Może jedzie na obu paliwach na raz.

Na to nie wpadłem, jutro sprawdzę ok.gif

Napisano

Z pełną świadomością konsekwencji chciałbym wtrącić, że mój x16sz po 20 latach i 6 miesiącach wydmuchał sobie w UPG dziurę między cylindrami. I mocy nie ma wcale (no chyba że już ruszy wkręci się na te 2000obr).

Amen.

Napisano

> Z pełną świadomością konsekwencji chciałbym wtrącić, że mój x16sz po 20 latach i 6 miesiącach

> wydmuchał sobie w UPG dziurę między cylindrami. I mocy nie ma wcale (no chyba że już ruszy

> wkręci się na te 2000obr).

Przez 20 lat i 6 miesięcy nie była wymieniana uszczelka ?

Silnik prosty jak budowa cepa, części tanie jak miska ryżu. Nie m czym się przejmować.

> Amen.

Napisano

> Przez 20 lat i 6 miesięcy nie była wymieniana uszczelka ?

> Silnik prosty jak budowa cepa, części tanie jak miska ryżu. Nie m czym się przejmować.

> > Amen.

Z tego tez powodu kupuje uszczelkę, i biorę się za to sam. Gorzej nie będzie.

Napisano
  • Autor

> Z pełną świadomością konsekwencji chciałbym wtrącić, że mój x16sz po 20 latach i 6 miesiącach wydmuchał sobie w UPG dziurę między cylindrami. I mocy nie ma wcale (no chyba że już ruszy wkręci się na te 2000obr).

> Amen.

Uszczelka była zmieniana 140 kkm temu, ale objawy nie wskazują na uszczelkę. Płynu lekko ubywa, ale to nie przez uszczelką, z olejem nic się nie dzieje. Poza tym ciśnienie sprężania ok, także wykluczam uszczelkę.

Napisano
  • Autor

> To zakręć butlę LPG na czas testów. Może jedzie na obu paliwach na raz.

Zawór zakręcony, nic się nie zmieniło. Po odłączeniu akumulatora, podłączeniu po kilku minutach i odpaleniu wyskoczyły dwa błędy:

15 - Czujnik temperatury cieczy chłodzącej - za wysokie napięcie;

22 - Czujnik położenia przepustnicy - za niskie napięcie.

Czujnik położenia przepustnicy sprawdzony - jest ok. Niestety nie udało mi się podpiąć pod komputer i na razie marne szanse.

Co jeszcze sprawdzać niewiem.gif

Napisano

> łapie za wysoką temperaturę tak, że kolektor wydechowy potrafi się rozgrzać do czerwoności.

Dopala paliwo w kolektorze. Ma nadmiar lub niewłaściwie ustawiony rozrząd, czujnik położenia wału.

Możliwe ze ECM jest uszkodzony.

Napisano
  • Autor

> Dopala paliwo w kolektorze. Ma nadmiar lub niewłaściwie ustawiony rozrząd, czujnik położenia wału.

Rozrząd sprawdzany dwa razy przez niezależnych mechaników a czujnik położenia wału kupiony nowy a stary podmieniony do innej astry działał bez zarzutu.

> Możliwe ze ECM jest uszkodzony.

Po tym co zostało wymienione (podmienione) chyba tylko on został do podmiany bo jest to na tyle prosty silnik, że już nie ma co wymieniać.

Napisano
  • Autor

Auto jeździ. Okazało się, że mechanik poleciał trochę po łebkach i nie sprawdzał wszystkiego dokładnie. Okazało się, że koło pasowe było przestawione (czy jakoś tak grinser006.gif)

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam temat, bo znowu coś nie halo z autem. Tym razem astra jak tylko złapie temperaturę, pracuje na trzy cylindry i szarpie. Odpala bez problemów, na zimnym silniku pracuje i przyspiesza normalnie a jak tylko wskazówka temp. się podniesie zaczyna pracować na trzy cylindry i na wolnych obrotach potrafi zgasnąć. Płynu nie ubywa także UPG wykluczam, cewka z kablami podmieniona i nic to nie dało, instalacja LPG zdemontowana. Poradźcie gdzie szukać przyczyny takiego stanu bo mam ochotę to auto zepchnąć ze skarpy angryfire.gifgrinser006.gif